Ulkemizin en eski okullarından biri olan bugunku adıyla Nişantaşı Anadolu Lisesi, 1905 yılında İstanbul'daki yabancıların ve ozellikle İngiliz topluluğu mensuplarının cocuklarına sağlıklı bir ticari eğitim ve oğretim verebilmek amacıyla, okul acma girişimi aynı yıl Londra'dan bir mudur ve mudur yardımcısı getirilerek ve Fransızca ve Turkce oğretmenleri de İstanbul' dan temin edilerek sonuclanmıştır.
Eğitim - Oğretimin ilk yılında okula on dokuzu İngiliz on ikisi diğer milletlerden olmak uzere toplam otuz bir erkek oğrenci alınmıştır.
High School' da ilk yıllar eğitim - oğretim, İngilizce gramer ve kompozisyon, İngiliz edebiyatı, Fransızca, Turkce, Coğrafya, Tarih, Muhasebe, Steno, Daktilo, Fen Bilimleri ve isteğe bağlı olarak Latince derslerine dayanıyordu.
Okul, ilk gunlerde Galata civarında Kuledibi semtinde kurulmuştur. Daha sonra Sultan Abdulhamit, yeni bir okul yapılması icin İngiliz Buyukelciliği' ne Firuzağa' da bir arazi hediye etmiştir. Ancak bu arazinin o gunun koşullarında okul icin uygun olmadığı anlaşılınca, 1911 yılının 12 Nisan'ında Firuzağa'daki arazinin satılmasına izin vermiş ve uzerinde beş katlı ahşap bir binanın bulunduğu şimdiki yeri, Sultan 5. Mehmet, yalnız okul olarak kullanmak şartıyla bağışlamıştır. Okul yapımı amacıyla bağışlanan arazi uzerine yapılan ahşap binada 1920 yılında buyuk bir yangın cıkmış, yangın sonrası yapılan tamiratta buyuk mali zorluklar yaşanmıştır.
İkinci Dunya Savaşı'ndan sonra okulun yatılı ve gunduzlu oğrenci sayısında onemli bir artış olmuş, ek bina gereksinimi duyulmuştur. Ek bina inşaatı icin 1955 yılında izin alınmış; boylece English High School For Boys Turkiye'de Lozan Antlaşması' ndan sonra genişletilen ilk yabancı okul olmuştur.
Okulun lise statusunu kazanması 1951 yılına rastlamaktadır. Bu statu değişikliğinden sonra English High School For Boys, Beyoğlu English High School For Girls mezunlarına da eğitim - oğretim vermeye başlamıştır.
İngiliz okullarında kokleşmiş bir gelenek olan ''gentleman'' yetiştirme anlayışının bir uzantısı olan English High School 1979 yılında mali sıkıntılar yuzunden Turk Hukumeti' ne devredilmiş ve okul Nişantaşı Anadolu Lisesi adını almıştır.
Halen Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı, bir Anadolu Lisesi olarak 100 yıllık gecmişi ve birikimiyle eğitim - oğretim vermeye devam etmektedir.
arkadaşlar ben oyle forum forum gezen bi insan diilim. bu foruma ozellikle girdim ve bu başlığı ozellikle actım. cunku aranızda kendini bilmez arkadaşlarınız war. arkadaşlar siz nişantaşı nuri akın anadolu lisesi siniz. NİŞANTAŞI ANADOLU LİSESİ DEĞİL! lutfen ortalıkta nişantaşı anadolu liseliyiz die gezmeyin. cunku bizim okulumuzun 100 yıllık bir gecmişi, hıgh school donemi, bi saygınlığı var. biz 28 senelik bi anadolu lisesiyz sizin daha 2 sene bile olmadı. NAL 413 taban puanıyla gecen sene kayıtları kapattı. siz ise 413 puan tavan puanınız! ayrıca 371 puanla kapatmışsınz. dersanelerde insanlarla tanışırken nişantaşı anadolu lisesindeyim die kendizi tamıtıp sonrada 300bilmem kac puan yaptım diosuz. arkadaşım 300bilmem kac puanla bizim NAL a giremezsin sen! %81 lik başarısı olan bi okuldan bahsediosun sen gecmişi super lise olan bi okuldan diil. kusura bakmayın sozum hepinize diil okulunuzu da kucumsemek istemiyorum ama lutfen okulunuzun adını doğru telafuz etmesini oğrenin!
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Liseler
- NİŞantaŞi Anadolu Lİsesİ 'nal'