Intel, ozellikle protez uzuvların yonetimi konusunda cok fayda sağlayan yeni bir sistem uretti. Bilgisayarlarımızda bulunan işlemcilerden kat be kat ustun bu sistem sıradan bir işlemciden 1.000 kat daha hızlı ve cok daha az guc tuketimi yapan bir yapıya sahip.
Intel yeni Pohoiki Beach sistemini tanıttı. Sistemin uzerinde 64 adet Loihi AI işlemci bulunuyor. Noromorfik işlemci adı verilen bu donanım, beyin gibi calışan bir sinir ağı oluşturabilirken bu sayede insanların oğrenme yeteneğini taklit edebiliyor. Teknoloji her ne kadar henuz emekleme doneminde olsa da araştırmacılar arasında oldukca populer bir yer almaya başladı bile.



Bu gelişmeler yeni donanım platformlarıyla denemeler gercekleştiren yapay zeka araştırmacıları icin heyecan verici bir unsur. Araştırmacılar bu teknolojiyi protez uzuvların duzensiz zeminlere adapte olma şeklini geliştirmek ve ozerk araclar tarafından kullanılabilecek daha doğru dijital haritalar oluşturmak icin de kullanıyor.

Intel Labs’ın birinci ismi Rich Uhlig, şirketin 2019 yılının sonlarına doğru 100 milyon noronu simule edebilme yeteneğine sahip bir sistem uretebileceğini tahmin ediyor. Araştırmacılar bu sistemle birlikte daha sonra protez uzuvları daha iyi kontrol etmek icin tamamen yeni bir uygulama geliştirebilecekler.

Pohoiki Beach belirli veri derleme işlemlerini normal bir CPU (merkezi işlem birimi) ya da GPU (goruntu işlem birimi)’ya kıyasla 1.000 kat daha hızlı bir şekilde gercekleştirebiliyor. Aynı zamanda bu işlemler sırasında bir CPU ya da bir GPU’ya oranla daha az guc harcıyor.

Protez uzuvlar bir uzvunu kaybeden insanlar icin oldukca faydalı ve yaşam kalitesini arttıran cihazlar. Teknolojinin bu yonde gecirdiği evrimler ve gelişmeler bu insanlar icin buyuk umutlar vadediyor. Zaman gectikce bu uzuvların gerceğine daha da yakın bir hale geleceğini tahmin etmek zor değil. Bilim insanlarının bu konuda bu denli hassas calışmalar yurutmesi bu yuzden mutluluk verici.

WebTekno

__________________