altan erkekli kimdir
altan erkekli hayatı

Tiyatro ve sinema oyuncusu olan usta oyuncu Altan Erkekli'nin hayatı hakkında merak ettiğiniz tum bilgilere bu yazımızda yer veriyoruz Melek'ler. Altan Erkekli kimdir diyenler, işte size Altan Erkekli biyografisi...

Altan Erkekli 1955 yılı İstanbul doğumludur. Turk tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusudur.

Eğitimi ve profesyonelliğe gecişi
Lise eğitimini Kadıkoy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi'nde aldı. Lise doneminde tiyatroyla ilgilenmeye başlayan Erkekli, karşılaştığı zorluklar sebebiyle tiyatrodan vazgecip inşaat muhendisi olmaya karar verdi. Ancak lisedeki İngilizce hocasının ısrarıyla bu kararını değiştirerek 1975 yılında Ankara Universitesi DTCF Tiyatro Bolumu'ne girdi.

Eğitimi sırasında, fakulte oğrencileri tarafından hazırlanan "Kopermikli Yuzbaşı" oyununda, başrol oyuncusunun gosterime gelememesi sebebiyle başrolde sahneye cıktı. Oyunun galasının ardından yanına yaklaşan Rutkay Aziz'in "AST gemisine hoş geldin" sozleriyle profesyonel oyunculuğa başlamış oldu.

Kariyeri
Mezun olduktan sonra, DTCF Tiyatro Bolumu Oyunculuk Ana Sanat Dalı'nda oğretim gorevlisi olarak calıştı ve AST'ta oyunculuğa devam etti. 1985 - 1989 yılları arasında Devlet Tiyatroları'nın Cocuk ve Genclik Tiyatroları bolumunde calışan Erkekli, 1989 yılında yeniden AST'a dondu.

BKM (Beşiktaş Kultur Merkezi) Oyuncuları arasına AST'daki gorevine veda ederek katılan Erkekli, "Bir Demet Tiyatro" adlı dizide de rol aldı. "Sen Hic Ateş Boceği Gordun mu" adlı tiyatro oyununda, vefat eden Gurdal Tosun'un rollerini ustlenen sanatcı, "Vizontele" adlı sinema filminde de Yılmaz Erdoğan ve Demet Akbağ'la başrolu paylaştı.

2009 Yerel secimleri'nde, Cumhuriyet Halk Partisi'nden Beşiktaş Belediye meclisi uyeliğine secildi.

Ayrıca, Başkent İletişim Bilimleri Akademisi'nde, diksiyon, spikerlik, sunuculuk, seslendirme ve oyunculuk alanlarında eğitim vermektedir. 35 Bucuk Akademisi'nde, diksiyon,seslendirme ve oyunculuk alanında genclerin yetişmesine destek olmaktadır.

Sahip olduğu oduller
1982 ve 1996 yıllarında Sanat Kurumu En İyi Erkek Oyuncu Odulu'nu kazandı.
1996-1997 sezonunda oynadığı "İnadına Yaşamak" ile Altan Erbulak ve Tiyatro Eleştirmenleri Birliği odullerini aldı.

Rol aldığı tiyatro oyunları

Bana Bir Şeyhler Oluyor : (Yılmaz Erdoğan)
İnadına Yaşamak
Kardeş Sofrası
Pazar Keyfi : (G. Mitchelle)
Bir Halk Duşmanı : (Henrik İbsen)
Ay,Carmela! : (Jose Sanches Sinisterra)
403.Kilometre : (İsmet Kkuntay)
Sakıncalı Piyade : (Ugur Mumcu)
Yer Demir Gok Bakır : (Yaşar Kemal)
Salpa : (Yılmaz Guney)
Yolcu : (Nazım Hikmet)
Ayak Takımı Aarasında : (Maksim Gorki)
Mefisto Klaus Mann)
Yusuf ile Menofis : (Nazım Hikmet)
Nafile Dunya : (Oktay Arayıcı)
Bir Ceza Avukatının Anıları : (Faruk Eren)
Bir Şehnaz Oyun : (Turgut Ozakman)
Misafir : (Bilgesu Erenus)
Taziye : (Murathan Mungan)
Galile'nin Yaşamı : (Bertolt Brecht)
Yaz Misafirleri : (Maksim Gorki)
Kucuk Adam N’oldu Sana : (Hans Fallada)
Sihirli Giysi : (Andersan)
Rumuz Goncagul : (Oktay Arayıcı)
Sınırda-Duvar : (Muzaffer İzgu)
Kafatası : (Nazım Hikmet)
Ferhat İle Şirin : (Nazım Hikmet)
Oyun Nasıl Oynanmalı : (Vasıf Ongoren)
Tak-Tik : (Bertolt Brecht)
Sakıncalı Piyade : (Ugur Mumcu)
Zengin Mutfağı : (Vasıf Ongoren)
Komun Gunleri : (Bertolt Brecht)
İşci (oyun) : (Omer Polat)

Filmografisi
2009 Guneşi Gordum
2005-2007 Beyaz Gelincik (TV) - Halil Aslanbaş
2006 Cenneti Beklerken - Coban
2006 Unutulmayanlar - Aziz
2006 Eve Donuş - Hoca
2006 Sınav (film) - Almancı Sedat
2005 Organize İşler - Yusuf Ziya Ocak
2005 Anlat İstanbul - Hilmi
2004 Vizontele Tuuba - Nazmi Doğan
2004 Hızlı Adımlar - Lutfu
2003 Bir İstanbul Masalı (TV) - Cemal Kozan
2003 Havada Bulut (TV)
2001 Vizontele - Nazmi Doğan
2001-2002, 2006-2007 Bir Demet Tiyatro (TV)
2000 Merdiven
1996 80. Adım
1994 Kurtuluş (TV) - Yakup Kadri Bey
1993 Mavi Surgun
1991 Deniz Gurbetcileri
1989 Can Şenliği
1982 Dolap Beygiri
2004 Vizontele Tuuba
2005 Organize İşler