Bu konu; barbaros şansal hayatı hakkında bilgiler vermektedir.

Sevgili melekler, unlu modacı Yıldırım Mayruk 'un yanında yetişen ve kendini her zaman "terzi yamağı" olarak lanse eden Turk moda dunyasının başarılı ve aykırı isimlerinden Barbaros Şansal 'ın hayatı hakkında bilgiler vermek istiyoruz sizlere...

Barbaros Şansal, Osmanlı’nın ilk başkenti Bursa’da doğan ustası Yıldırım Mayruk’a nazire edercesine, 1950’lerin sonunda, Cumhuriyet’in ilk başkenti Ankara’da, meslekleri ile o aralar, oralarda olan burjuva bir ailenin ve muhendis bir babanın oğlu olarak dunyaya geldi. (Sungur Tekin Şansal’dan olma, Guner Eczacıbaşı’ndan doğma.)

Bir zamanlar Osmanlı Halic’inde, Mavnacılar kÂhyası olan Yahya Efendi’nin de ucuncu kuşak torunu. (Onun kızları ise Zehra, Fitnat ve Muşerref.) Son kuşak dedeleri ise, Sarıkamış Levazım Albayı Trablus Husamettin ve de Said Başkantarcı (Eczacıbaşı)…

İcinde bulunduğu şartlar nedeni ile ceşitli eğitim kurumlarında, macera dolu ve eklektik oğrenim yıllarını tamamlar iken (Şişli Ozel Dost İlkokulu, Yeşilkoy Halil Vedat Fıratlı Pansiyonlu İlkokulu, İstanbul Alman Lisesi, İzmir Fatih Koleji, İstanbul Vefa Lisesi, İstanbul Maltepe Lisesi, İstanbul Fenerbahce Lisesi ve Marmara Universitesi İktisadi Ticari İlimler Akademisi İşletme Fakultesi); eğitiminin son yıllarında, bir yandan tahta mandallardan sallanan sandalyeler ve seramik hediyelikler yapıp, harclık kazanırken aynı zamanda da “Vakko” (armağan), “Barış Kuce Limon” (koleksiyon) gibi kurumların yaratıcı bolumlerinde gorevlerini surdurdu.

Daha sonra moda ve yaratıcı calışmalarına, Turkiye’nin ilk moda eğitim studyosunu kurarak devam etti. (Eski Sinematek Salonu-Taksim)

1980 yılların başında artık, kreatorluk yaşam bicimini şekillendirirken, ulkenin siyasi belirsizliği ve ihtilal yuzunden OSYM zoru ile girebildiği İşletme Fakultesi’ndeki oğrenimi bırakarak, yuksek oğrenim icin Britanya’ya gitti ve Londra’ya yerleşti.

Dort yıllık zor mucadeleler ile gecen ve İskocyalı bir arkadaşının doğum kÂğıdı ile yazıldığı eğitiminin tamamlayarak (temel tasarım ve renk bilimi), İsvicre’de (Cenevre) konusu uzerine araştırmalarını tamamlayarak, yurda donup, onaltı yıl once Yıldırım Mayruk atolyelerinde “cırak” olarak uretkenliğini gostermeye başladı.

21. yuzyıla girildiğinde ise, Yıldırım Mayruk Moda Tasarım Ltd. Şirketinin ortağı olarak, strateji, lojistik, kreasyon, işleme, yonetim, ithalat-ihracat, basın ve halkla ilişkiler ve uluslararası ilişkiler gorevlerini surdurmeye başladı…

Kendisini “terzi yamağı” olarak adlandıran, artık yarım asırlık ve hÂl bekÂr olan kreator, botanik, kultur ve sanat duşkunu olup, her tur bilgi ve sevgiye ac ve hayran…

İngilizce ve Almanca okuryazarı, Fransızca haberleşebiliyor ve de gelişmiş bir Turkce hÂkimiyetine sahip.

“2023’e HikÂyeler” adlı gosteri zincirinin de isim babası olan Barbaros Şansal, bir yandan ulusal markalaşmayı surdururken, şimdilerde ise Yıldırım Mayruk Moda Laboratuarında Turkiye’nin en onemli moda arşivini planlamakta. Kuresel organizasyonların yanı sıra, eğitim vermek uzere de yaratıcı stratejiler oluşturmuştur.