TANIM

Hastalýklardan korunma ve saðlýðý geliþtirme konusunda halký bilgilendirerek, toplumda saðlýklý yaþam bilincinin yükselmesine katkýda bulunan kiþidir.

A- GÖREVLER

- Saðlýk ve saðlýk eðitimi alanýndaki gereksinimler, konular ve kaynaklar konusunda araþtýrma yapar,
- Saðlýk eðitimi alanýnda bireyin ve toplumun gereksinimlerini belirler,
- Etkili saðlýk eðitimi programlarý geliþtirir,
- Uygun ilke ve yöntemlerle saðlýk eðitimi programlarýný uygular,
- Saðlýk eðitimi program ve hizmetlerini yönetir,
- Saðlýk eðitimi programlarýný deðerlendirir,
- Halk saðlýðýný koruma, saðlýk sorunlarýnýn çözümünde baþvurabilecekleri yerler konusunda yazýlý ve sözlü açýklamalar yapar.

KULLANILAN ALET VE
MALZEMELER

- Bilgisayar,
- Çeþitli büro malzemeleri (kaðýt, kalem v.b.),
- Tepegöz,
- Video-TV.,
- Ýnsan maketi.

B- MESLEÐÝN GEREKTÝRDÝÐÝ ÖZELLÝKLER

Saðlýk Eðitimcisi olmak isteyenlerin;
- Sözel yeteneði geliþmiþ,
- Okumayý seven, alanýyla ilgili geliþmeleri takip edebilen,
- Biyolojiye ve Psikolojiye ilgili,
- Ýnsanlara yardým etmekten ve onlarý eðitmekten hoþlanan,
- Baþkalarý ile iyi iletiþim kurabilen onlarý etkileyebilme ve yönlendirme gücüne sahip
kimseler olmasý gerekir.

C- ÇALIÞMA ORTAMI VE KOÞULLARI

- Genellikle saðlýk merkezleri ve hastahanelerin büro kýsýmlarýnda olmakla birlikte, çalýþýlan pozisyona göre sýnýflarda ya da konferans salonlarýnda çalýþýrlar. Çalýþýrken çok fazla sayýda insanla iletiþim halindedirler.

D- MESLEK EÐÝTÝMÝ

MESLEK EÐÝTÝMÝNÝN
VERÝLDÝÐÝ YERLER

Mesleðin eðitimi, Saðlýk Eðitimi Fakültelerinin; Saðlýk Eðitimi Bölümlerinde verilmekte iken, 2005-2006 öðretim yýlýnda mesleðin eðitimiverilmemektedir. Aþaðýdaki bilgiler eðitimin verildiði yýllar için geçerlidir.

Mesleðin eðitimi aþaðýda adý verilen Üniversitelerde verilmektedir.
- Ankara Üniversitesi Saðlýk Eðitim Fakültesi Saðlýk Eðitimi Bölümü,
- Marmara Üniversitesi Saðlýk Eðitimi Fakültesi Saðlýk Eðitimi Bölümü.

ÖN EÐÝTÝMDE BAÞARILI
OLUNMASI GEREKEN DERSLER

- Fen Bilimleri,
- Sosyal Bilimler,
- Türkçe.

MESLEK EÐÝTÝMÝNE
GÝRÝÞ KOÞULLARI

Mesleðin eðitimine girebilmek için;
- Lise veya dengi okul mezunu olmak.
- Öðrenci Seçme Sýnavýnda (ÖSS) Saðlýk Eðitimi Fakültesi “Saðlýk Eðitimi ” lisans programý için yeterli “Eþit Aðýrlýklý (EA)” puan almak.
- Öðrenci Seçme ve Yerleþtirme Merkezi (OSYM) Tercih Bildirim Formunda “Saðlýk Eðitimi” lisans programlarýndan en az birini tercih etmek gerekmektedir.
Liselerin Tükçe-Matematik alanlarýndan mezun olanlar, bu programý tercih ederlerse, Aðýrlýklý Ortaöðretim Baþarý Puanlarý (AOBP) 0.50 ile çarpýlarak ÖSS-EA puanlarýna eklenir. Bu da onlarýn yerleþme olasýlýðýný artýrýr.
Bunun dýþýndaki alan, kol ya da bölümlerden mezun olanlarýn Aðýrlýklý Ortaöðretim Baþarý Puanlarý (AOBP) 0.20 ile çarpýldýðýndan, bu durumdaki adaylarýn yerleþme þansý azalmaktadýr.
Acil Bakým Teknikerliði, Ambulans ve Acil Bakým Teknikerliði, Aðýz Diþ Saðlýðý, Anestezi, Diþ Protez, Diþ Protez Teknikerliði, Diyaliz, Ebelik, Hemþirelik, Hidroterapi, Labaratuar, Odyometri, Optisyenlik/Optometri, Patoloji, Laboratuar, Perfüzyon, Protez Ortez, Radyoterapi Radyoloji, Saðlýk Laboratuarý, Saðlýk Kurumlarý Ýþletmeciliði, Saðlýk Memurluðu Saðlýk Teknikerliði, Týbbi Laboratuarý, Ýtfaiyecilik ve Sivil Savunma, Ýtfaiyecilik ve Yangýn Güvenliði, Ýþçi Saðlýðý ve Ýþ Güvenliðii Ana Çocuk Saðlýðý, Çevre Saðlýðý, Medikal Bakým, Ön Lisans Programlarýndan mezun olduklarýnda Dikey Geçiþ Sýnavýna (DGS) girerek baþarýlý olmalarý halinde “Saðlýk Eðitimcisi” lisans programýna dikey geçiþ yapabilirler.

EÐÝTÝMÝN SÜRESÝ
VE ÝÇERÝÐÝ

- Saðlýk Eðitimi programýnda eðitim süresi 4 yýldýr.
- Dört yýllýk eðitim süresince; Matematik, Bilgisayar, Yabancý Dil, Atatürk Ýlkeleri ve Ýnkilap Tarihi, Fizyoloji, Mikrobiyoloji, Hastalýklar Bilgisi,Ýþçi Saðlýðý ve Ýþ Güvenliði, Öðretimde Planlama ve Deðerlendirme, Özel Öðretim Yöntemleri, Çevre Saðlýðý, Saðlýk Yönetimi Kimya, Biyokimya, fizik, biyoloji, genetik, insan anatomisi, histoloji, týbbi terminoloji(týp terimleri) sosyoloji, iþ güvenliði ve saðlýðý, Saðlýk Sistemleri, biyoistatistik, halkla iliþkiler, Beslenme, Yaþlýlýk ve Sorunlarý, Hasta Haklarý, Aile Planlamasý gibi dersler alýrlar

EÐÝTÝM SONUNDA ALINAN
BELGE-DÝPLOMA VE UNVAN

Saðlýk Eðitimi bölümünü bitirenler “Lisans Diplomasý” ve “Saðlýk Eðitimcisi” unvaný alýrlar.

E- ÇALIÞMA ALANLARI VE ÝÞ BULMA OLANAKLARI

Saðlýk Eðitimcileri, Saðlýk Bakanlýðý’na baðlý çeþitli kuruluþlar, özellikle aile planlamasý, çevre saðlýðý merkezleri, kanserle, veremle savaþ birimleri baþta olmak üzere çeþitli kurum ve kuruþlarda çalýþýrlar. Saðlýk hizmeti ve eðitimi yürüten özel ve gönüllü kuruluþlar ile basýn ve yayýn kurumlarýn saðlýk iletiþimi alanlarýnda da görev alýrlar. Ayrýca öðretmenlik formasyonu derslerini alanlar Milli Eðitim Bakanlýðý’na baðlý resmi ve özel ortaöðretim kurumlarýnda saðlýk bilgisi öðretmeni olarak da çalýþabilirler. Saðlýk Bakanlýðýna baðlý meslek liselerinde meslek dersleri öðretmenliði, üniversitelerin ilgili fakülte ve Yüksekokullarý’nýn öðretim kadrosunda görev alabilirler.
Saðlýk Eðitimcileri çoðunlukla öðretmen olarak çalýþmaktadýrlar.

F- EÐÝTÝM SÜRESÝNCE VE EÐÝTÝM SONRASI KAZANÇ

EÐÝTÝM SÜRESÝNCE

Üniversite eðitimi süresince Yüksek Öðrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun saðladýðý kredi ve yurt imkanlarýndan yararlanabilirler. Ayrýca, kamu ve özel kurum ve kuruluþlarýn saðladýðý burs olanaklarýndan faydalanabilirler.

EÐÝTÝM SONRASI

Eðitim sonrasý, asgari ücretin 2,5-3 katý dolayýnda ücret almaktadýrlar. Çalýþýlan pozisyona göre bu ücret artabilmektedir.

G- MESLEKTE ÝLERLEME

- Üniversitelerde Öðretim elemaný olarak görev alanlar akademik kariyer yapabilirler. (Araþtýrma Görevlisi, Doktor, Yard. Doç., Doçent ve Profesör ) Bunun dýþýnda Saðlýk Kurumlarýnda yönetici olarak da çalýþabilmektedirler.

BENZER MESLEKLER
- Saðlýk Yöneticisi,
- Saðlýk Eðitim Uzmaný.

H- EK BÝLGÝLER

Marmara Üniversitesi Saðlýk Eðitim Fakültesi verilerine göre, Saðlýk Eðitimi bölümünde okuyan öðrencilerin %69.4’ünü genel lise %30.6’sýný ise Saðlýk Meslek Lisesi mezunlarý oluþturmaktadýr.