[IMG]http://img251.**************/img251/7880/25s4u52.jpg[/IMG]

Son zamanlarda artan forum dergileri uzerine istekler geliyordu bu konuda.Bende az,cok ne biliyorsam sizlerle paylaşmak istedim.Herşeyi hazır halde size sunacağım.Anlatım herşeyiyle bana aittir.Kesinlikle hic bir yeri alıntı değildir.Guzel bir uğraş sonucu eminim beğeneceğiz bir calışma olur.A'dan Z'ye herşeyi anlatmaya calıştım.Eksikler,gozunuze batan hatalar olursa lutfen belirtin duzelteyim.Bunun yanında sormak istediğiniz herşeyide bu konu altından sorabilirsiniz.Dilerseniz lafı fazla uzatmadan anlatıma geceyim;

Dergi İceriği

Bir dergide icerik cok onemlidir.İceriğiniz ne kadar iyiyse okuyucunuz ve takipciniz o kadar fazla olur.Bunun icinde yapacağınız dergi hakkında yeteri kadar icerik bilgisine sahip olmanız gereklidir.Dergi icerisinde alıntı yapacağınız kaynaklarda on plana cıkar.Bunları eğer iyi secer ve okuyucularınıza sunarsanız icerik konusunda sıkıntı cekmezsiniz.

Sayfa Tasarımı
İcerik kadar sayfa tasarımıda onemli rol oynar bir dergide.Tasarımınız goze hitap ederse okuyucuları bunaltıp,sıkmaz.Dolayısıyla bu biraz zevk işine kacıyor.Zevk sahibi bir insanın yapacağı tasarım her zaman beğenilir.Her kesime hitap etmeniz lazım tasarım konusunda.Fazla abartmadan sade ve hoş tasarımlar oneririm sizlere.Şimdi kendi tasarımlarımdan birazda phoenix_tr yardımlarıyla ortaya karışık birşey hazırladığımız dergi sayfası geliyor.

[IMG]http://img8.**************/img8/1269/ncelemecod.jpg[/IMG]

Bu tarz bir tasarım coğu kişinin ilgisini ceker ve ucretli cıkartılan dergilerin kağıt ustundeki gorunumlerine yakındır.Kullanacağınız arka planlar eğer konu iceriğiyle alakalı olursa tasarıma ayrı bir renk katar.Kategori isminizi yazıp yanınada ufak bir temsil edici logo eklemenizi tavsiye ederim.Bir sayfada en az bir(1) tane resim kullanın.Yine tabiki konu iceriyle alakalı olacak şekilde.Resim sayısını dilediğiniz şekilde arttırabilirsiniz.Bu size kalmış birşey.Ben size kendi psd'mi vereyim.Dilerseniz uzerinde oynamalar yaparak hoş tasarımlar yaratabilirsiniz.

Hazırlanmış psd dosyasını indirmek icin tıklayınız.

Peki bu psd dosyası uzerinde nasıl değişikler yapacaksınız ? Hemen size kısa ve oz en basit şeklinden onuda anlatayım.

Horizontal Type Tool(T)'yi seciyoruz ve değiştirmek istediğimiz yazıya tıklayıp kendi kategori ismimizi,kendi iceriğimizi dilediğimiz gibi yazıyoruz.Burası size kalmış yani yapacağınız iceriğe gore duzenliyorsunuz.

[IMG]http://img682.**************/img682/4898/30549563.jpg[/IMG]

Sayfanın arka planını,resimleri vs. değiştirmek icinse secip silerek kendi resimlerinizi,arka planlarınızı eklemek ve boyutlandırmak yeterli olacaktır.

[IMG]http://img682.**************/img682/4205/13048676.jpg[/IMG]

Kapak Tasarımı
Belkide en zor kısım olarak gozukur.Yapılış olarak aslında pek uğraşma gerektirmez.Basit araclar ile yapmak mumkun.Sadece doğru arka plan ve zevk gerekmektedir.Ben zevkli biriyim diyorsanız zorluk cekmezsiniz.Size neler yapacağınızı anlatayım.

Oncelikle sağlam bir arka plan bulmalısınız.İlgi cekecek birşey olmalı ve tabiki derginin iceriyle alakalı.Sonra sayı ve tarihi ust kısımlara yazmanızı her zaman tavsiye ederim.Gorulebilir yerde olmalıki millet aramasın.

[IMG]http://img52.**************/img52/685/58131261.jpg[/IMG]

Bu işin kolay kısmı.Normal bir font ile secimi size kalmış halledebiliyorsunuz.Şimdi ise dergimizin ismini en uygun ve en guzel şekilde herhangi bir yere yazalım.Buyuk olması gorunmesi acısından iyi olacaktır.

Dergi isminide yazdıktan sonra sıra geldi dergi iceriğinden biraz bahsetmeye.Roportaj varsa roportajlarınız,incelemeniz varsa incelemeniz.Yani tanıtım icin herşeyi yazacaksınız bu bolumde.Sağa,sola,ortaya veya en aşağıya.Secim size kalmış.Benim tavsiyem arka plana gore ayarlamanız.Ben bu kapakta sağ tarafa yaptım.

Bu işlemde bittikten sonra sıra geldi barkota.Barkot basit iş.Tek yapmanız iyi bir barkot bulmanız ve dergi kapağına uydurmanız.Peki niye uyduruk bir barkot kullanıyoruz? Tek amac gercekcilik kazandırması diyebilirim bu konuda.Barkot olunca kapak , kapak gibi duruyor o zaman.

Barkot işlemide bitti.Ben dergi yanında duyuru yapıcam,buyuk bir patlama haberi vericem diyorsanız bir haber balonu ekleyebilirsiniz.Oda basit ve size vereceğim psd icinde bulunuyor.

Bu işlemlerden sonra kapak hazır hale geliyor.İşte herşeyiyle hoş bir kapak orneği.

Kapak tasarım psd'sini indirmek icintıklayınız.Bu psd ile dilediğinizi değiştirip kendi kapağınızı oluşturabilirsiniz uğraşmadan.

Boyut ve Sayfa Sayısı
Dergi sayfalarının boyutu herkesin kullanacağı turden duşunulmeli ve ona gore uygulanmalıdır.Benim kullandığım ve sizlere tavsiye ettiğimde boyut 595x841'dir.Bir cok monitorde sorunsuz olarak tam ekran gosterilebilmektedir.Yukarda vermiş olduğum psd'de bu boyutlardadır ve her hangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur.Gelelim sayfa sayısına...Sayfa sayınız cok olsun diye boş iceriklerle doldurmamanızı oncelikle tavsiye ederim.Bunun yanında en az yirmi(20) sayfalık bir calışma ile başlayıp artan bir icerik ile devam edebilirsiniz.Kimse size niye bu ay az sayfa yaptın ? diye sormaz.Az olsun oz olsun diye bir soz vardır.Sizde oyle yapın.Az ama oz olsunki icerik okuyanı sıkmasın.

Word'e Aktarım ve Pdf'ye Geciş
Dergiyi bir cok formatta sunabilirsiniz ancak en yaygın olan pdf ve flash'tır.Flash icin bazı kodlamalar gerekmektedir.Yani oldukca uzun bir işlem aslında.O yuzden ben sizlere pdf'li olanı anlatmayı tercih ettim.Flash oğrenmek isteyenler icin bir cok ders mevcut.Google'de biraz araştırma yaparak olumlu sonuclara ulaşabilirler.

Pdf formatında dergimizi yapmak icin oncelikle bir word sayfası oluşturuyoruz.Oluşturduğumuz sayfaya yapmış olduğumuz dergi sayfalarını atıyoruz.Microsoft Office 2007 kullanmanız gerekiyor bu işlem icin.Attığımız sayfa orada bulunacaktır ilk başta.Sayfa kenarlıklarını ayarlamamız gerekecek o yuzden.

Resimde gorulen bolume girdiğimizde aşağıdaki pencere gelecek karşımıza.Burda ise yine resimdeki işlemleri yaparak uyguluyoruz.

Artık attığımız dergi sayfasını istediğimiz gibi word sayfasına yerleştirebiliriz.Yerleştirme işlemini yaptığımızda sonuc aşağıdaki gibi olacaktır.

Sayfalarımızı yerleştirdikten sonra sıra geldi pdf'ye aktarmaya.Bunun icin microsoft'un sitesinden pdf eklentisi indirmemiz gerekiyor Microsoft Office 2007 icin.

MSO 2007 pdf eklentisini indirmek icin tıklayınız.
Programı indirip kurduktan sonra hazırlamış olduğunuz word dosyasını acın ve Farklı Kaydet kısmından Pdf'yi secin.Aşağıdaki resimde de goreceksiniz.

Artık derginiz sunuma hazır halde.Bundan sonrası size kalıyor.Dergi tanıtım konusu ve sağlam bir doysa paylaşım sitesine dergi uploadı.Umarım konu size yardımcı olmuştur.Sormak istediğiniz herşeyi bu konu altından sorabilirsiniz.Boş zamanlarımda başka anlatımlarımda olacak bu konu altından.Hepinize iyi calışmalar.

Saygılarımla King