Kılavuza gore, oğrencilerden tercihleri 1-12 Temmuz'da alınacak. Yerleştirme sonucları, 22 Temmuz'da http://www.meb.gov.tr ve https://eokul.meb.gov.tr adreslerinden ilan edilecek.
TERCİH YAPMAK İCİN TIKLAYIN
LGS YERLEŞTİRME TAKVİMİ
Yerleştirmeye esas birinci nakil tercih başvuruları, 29 Temmuz-2 Ağustos'ta yapılacak ve sonuclar 5 Ağustos'ta acıklanacak. Başvuruları 5-8 Ağustos'ta gercekleştirilecek ikinci nakil tercihlerinin sonucları ise 10 Ağustos'ta belli olacak.
Boş kontenjanlara, hicbir yere yerleşemeyen oğrenciler icin il veya ilce oğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca yerleştirme başvuruları, 19-23 Ağustos'ta alınacak.
Yatılılık başvuruları, 26-29 Ağustos'ta yapılacak. Nakil komisyonlarının yerleştirmeleri 6 Eylul itibarıyla tamamlanacak ve yeni eğitim oğretim yılı 9 Eylul'de başlayacak.
LGS TERCİLERİ NASIL YAPILIR?
LGS Tercih robotu, tercihlerin yonlendirilmesinde cok onemli bir yer tutuyor. LGS tercih robotunun kullanımı icin uzmanlar da oneri de bulunuyor.
Bu sene sınavın kolay olması ozellikle yuksek puanlarda yığılmalara neden oldu. Gecen yıla gore 450-500 aralığında oğrenci sayısı cok fazla. Yığılmalar, puanların yukseleceğiyle ilgili kanıt sunuyor. Oğrenciler, sonuc belgesinde puanları cok yuksek gorerek sevinse de yuzdelik dilimler ayakların yere basmasını sağladı. Bu nedenle yuzdelik dilimleri dikkate alarak tercih yapmak daha doğru. Yuzdelik dilimlerde aşağı-yukarı hareketlenmeler olsa da cok sert olmayacak. LGS 2018’de sınava giren oğrenci 971 bin iken 2019’da 1 milyon 29 bine yukseldi. Bu, yuzdelik dilimlerin değerinin gecen seneden daha az olmasına neden oluyor. Temkinli olun ve diliminizden duşuk dilimli liseleri de yazın. Orneğin, yuzde 10’luk dilimdesiniz, on sıraya yuzde 8-9 dilimli lise koyabilirsiniz. Yuzde 10-12 aralığına mutlaka 12’den daha duşuk, yuzde 14-15 gibi tercihlere yer verin. Tarihleri iyi takip edin, gec kalmayın. Tercih uzmanlarından ve okulunuzun gorevlilerinden destek alın.
TERCİH ROBOTU İCİN TIKLAYIN
MERKEZİ YERLEŞTİRMEDE ONCELİK
Merkezi yerleştirme, merkezi sınavla oğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, ozel program ve proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doğrultusunda merkezi sınav puanı ustunluğune gore yapılacak.
Sınavla oğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği halinde sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP) ustunluğune, sırasıyla 8'inci, 7'nci ve 6'ncı sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) ustunluğune, 8'inci sınıfta ozursuz devamsızlık yapılan gun sayısının azlığına, tercih onceliğine ve oğrencinin doğum tarihine gore yaşı kucuk olana bakılarak yerleştirme yapılacak.
TUM OĞRENCİLER YEREL YERLEŞTİRME TERCİHİ YAPACAK
Yerel yerleştirme ise okulların turu, kontenjanı, bulundukları yere gore oluşturulan ortaoğretim kayıt alanı ile oğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanları ve devam-devamsızlık gibi kriterler goz onunde tutularak yapılacak.
Sınava giren ve merkezi sınav puanına sahip olan oğrenciler dahil tum oğrenciler yerel yerleştirme ile oğrenci alan okul tercihinde bulunmak zorunda olacak. Yerel yerleştirme ile oğrenci alan okullar ekranından tercih yapılmaması durumunda, oğrencilere merkezi sınavla oğrenci alan okullar ile pansiyonlu okullar tercih ekranı acılmayacak.
Ozel ortaoğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile oğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlamış oğrenciler, tercihte bulunamayacak.
Oğrenciler, merkezi sınav puanı ile oğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ile oğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak uzere uc grupta tercih yapabilecek.
Merkezi sınava girmeyen oğrenciler ise yerel yerleştirme ile oğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak uzere iki grupta tercih yapabilecek.
NAKİL İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK?
Gecen yılki LGS yerleştirmelerinde dort donemde yapılan yerleştirmeye esas nakiller, bu yıl iki donemde yapılacak. Her donemde, merkezi sınav puanı ile oğrenci alan okullar icin en fazla 3, yerel yerleştirmeyle oğrenci alan okullar icin en fazla 3, pansiyonlu okullar icin de en fazla 3 okul tercihi yapılabilecek.
Yerel yerleştirme ile oğrenci alan okullara tercihte bulunan ve ilk yerleştirmede tercihine yerleşen oğrencilerin, yerleştirmeye esas nakil tercih donemlerinde kayıt alanından okul ve farklı tur tercih etme zorunluluğu bulunmayacak. Ancak, tercihlerine yerleşemeyen oğrenciler, yerleştirmeye esas nakil tercihlerinde ilk 2 okulu kayıt alanından secmek kaydıyla en fazla 3 okul tercihinde bulunabilecek.
Yapılan tercihlerde aynı okul turunden en fazla 2 okul secilebilecek. Oğrenciler, ayrıca istemeleri halinde yerleştirmeye esas ikinci nakil başvuru doneminde mesleki eğitim merkezlerini de tercih edebilecek.
MEB LGS TERCİH KILAVUZU İCİN TIKLAYIN