Aluminyum kompozit, ic ve dış mekanlarda kullanılabilen oldukca hafif bir panel materyalidir. İlk olarak Avrupa'da geliştirilen bu materyal gunumuzde neredeyse tamamen Uzak Doğu ulkelerinde uretilmektedir.

İc yapı

Aluminyum kompozit levhalar polietilen merkezlere sahiptir. Bu merkezler her bir levhanın yaklaşık %90'lık bir kısmını oluşturur. Tercih edilen markaya bağlı olarak bu merkezler acık gri veya siyah renkte olabilir. Merkezin rengi genellikle levhanın performansına ve işleme ozelliğine etki etmez.

Dış yapı

Aluminyum kompozit levhaların polietilen merkezi iki ince aluminyum tabaka ile kaplı olur. Bu kaplamalar, levhaların uretim aşamasında merkeze entegre edilir ve birleştikten sonra bu tabakaları birbirinden ayırmak neredeyse imkansızdır.

Kozmetik cila

Aluminyum kompozit levhalar farklı cila secenekleri ile sunulur. Bu cilalar uretim sırasında dış aluminyum tabakalar uzerine uygulanır. Eğer bir tum aluminyum kompozit levha alırsanız, cilanın levha uzerine duzenli ve tutarlı bir şekilde yedirildiğini gorebilirsiniz.

Tabaka kalınlığı

Sececeğiniz markaya bağlı olarak levhaların dış aluminyum tabakalarının kalınlığı farklılık gosterebilir. Coğu levha 0.2-0.4mm'lik bir tabaka kalınlığına sahiptir. Eğer levhayı duz bir yuzeyde kullanacaksanız tabaka kalınlığına dikkat etmenize gerek yoktur.

Eğer levhayı, bukulmesi gereken koşullarda kullanacaksanız, kalınlığa dikkat etmelisiniz. Sağlam bir kullanım icin tercih edeceğiniz aluminyum kompozit levhanın en az 0.3mm dış tabaka kalınlığına sahip olması gerekir. Daha ince tabakalar, eğme ve bukme işlemi sırasında zorluk cıkarabilir.

Levhaların dış tabaka kalınlığı, uretim maliyetleri ile doğru orantılıdır. Dış aluminyum tabaka, aluminyum kompozit levhaların en pahalı parcası olduğu icin bazı ureticiler dış tabakayı incelterek uretim maliyetinden tasarruf etmeye calışır.

Metal cilalar ve desenli levhalar

Coğu metal cila bir miktar tanecikli yuzeye sahiptir. Eğer birden fazla metal cilalı levha kullanacaksanız, bu yuzeylerin aynı tarafa baktığından emin olun. Diğer turlu ortaya kozmetik olarak tatsız bir goruntu cıkabilir. Benzer bir uyarıyı desenli yuzeye sahip levhalar icin de yapıyoruz.

Eğer metal cilalı veya desenli levha kullanacaksanız, tek seferde uygulamaya yetecek kadar levha almanızı oneririz zira farklı setlerdeki levhalar farklı renk tonu veya desene sahip olabilir.