Bilgisayar kullanımı yirminci yuzyılın ozellikle son on yılında buyuk bir hızla artmıştır. Bu artış, hem tum dunyaya yayılarak hem de kullanım alanı ceşitlenerek olmuştur. Bilişim Teknolojileri; bilgisayar sektorundeki gelişmelerin sonucunda ortaya cıkmış ve verileri saklamak, iletmek ve işlemek icin kullanılan bilgisayar donanım ve yazılım teknolojilerini iceren bir alandır.

Ancak bugun icin Bilişim Teknolojileri (BT), yalnızca bilgisayar sistemlerinin kurulması ve yazılımların yapılandırılması ile sınırlı bir alan değildir. BT, guncel bir bakışla; bilgisayar donanımı, yazılımı, bilgisayar ağları, iletişim teknolojileri, bu alanda yetişmiş insan gucu, prosedurler, internet, intranet ve iletişim aracları gibi cok sayıda bileşene sahiptir. Bilişim sektoru dunyada son 50 yıldır var olan ancak gunumuzde olağanustu oneme sahip olan bir sektordur. Katma değeri oldukca yuksek olan bilişim sektoru, gelişmiş ulkelerde gozde sektorlerin başında gelmektedir.Ulkemizde işletmeler kurumsallaşma yolunda hızla ilerledikce Bilişim Teknolojileri alanına olan ihtiyac daha da artmaya başlamıştır. Bu sebepten, Bilişim Teknolojileri alanında yeterlik sahibi insanlara cok ihtiyac duyulmaktadır. Halen başka dallardan, mesleklerden insanlar bu alandaki ihtiyaca yonelmeye devam etmektedirler. Ancak doğru olan bu alanın icinde, temelden bu yeterliklere sahip insanlar yetiştirmektir.

Gelecekte de Bilişim Teknolojileri, calışma hayatının en onemli unsuru olmaya devam edecektir. Bu alanda yeterlik sahibi insanlar yetiştirmek ulkemizde bu sektorun gelişimi ve ilerlemesi icin cok onemlidir
B. ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER

Bilişim Teknolojileri Alanı altında şu dallar bulunmaktadır:
- Ağ İşletmenliği
- Web Programcılığı
- Veri Tabanı Programcılığı
- Bilgisayar Teknik Servisi
AĞ İŞLETMENİ
Tanımı
Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, ağ sistemlerinin kurulumu, yonetimi ve ağ ortamı uzerinde yaşanabilecek sorunlar, cozum yolları ve geniş ağ sistemleri yonetimine sahip nitelikli kişidir.

Gorevleri
- İş organizasyonu yapmak.
- Analiz yapmak.
- Algoritma yapmak.
- Ağ kurulacak ortamı (ağın altyapısını) oluşturmak.
- Oluşturulan ortama fiziksel olarak bilgisayar ağı kurmak.
- Geniş ağ sistemleri icin yonlendirme yapmak.
- Bilgisayar ağını yonetecek sunucu işletim sistemini kurmak.
- Sunucuyu ağdaki bilgisayarların yoneticisi olarak tespit etmek.
- Ağ ortamında oluşabilecek fiziksel ve yazılımsal sorunları gidermek.
- Meslekî gelişime ilişkin faaliyetleri yurutmek.
WEB PROGRAMCISI
Tanımı
Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım olarak kurulumu bilgilerinin yanında, web sayfası tasarımına ve programlama dilleri yardımıyla etkileşimli web uygulamaları hazırlayan nitelikli kişidir.

Gorevler
-İş organizasyonu yapmak.
-Analiz yapmak
-.İhtiyacları değerlendirmek.
- Algoritma yapmak.
- Web sitesinin gorsel tasarımını yapmak.
- Tasarlanan sitenin yerel yayınını yaparak test etmek.

VERİ TABANI PROGRAMCISI
Tanım
Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, veri tabanı ve programlama dilinin kurulumu, veri tabanının oluşturulması ve yonetimi, yazılım geliştirme, hata giderme, bakım ve yedek almaya sahip nitelikli kişidir.

Gorevleri
- Analiz yapmak.
- İhtiyacları değerlendirmek.
- Algoritma yapmak.
- Veri Tabanına ait tabloları tasarlamak.
- Veri Tabanına ait tabloları program uzerinde oluşturmak.
- Veri Tabanına ait arayuz ortamını geliştirmek.
- Tamamlanan projenin testini gercekleştirmek.

BİLGİSAYAR TEKNİK SERVİSCİSİ
Tanım
Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, bakım ve arıza giderme
işlemleri ve bilgisayar ile kontrol edilebilen sistemler kurmaya sahip nitelikli kişidir.
Gorevleri
- Analiz yapmak.
- İhtiyacları değerlendirmek.
- Hataları tespit etmek.
- Algoritma yapmak.
- Arıza gidermek.
- Devre tasarımı yapmak.
- Devreyi gercekleştirmek.
- İhtiyac olursa bilgisayar ile kontrol edilebilen projeler geliştirmek.
- Tamamlanan projenin testini gercekleştirmek.

C. MESLEK ELEMANINDA ARANAN OZELLİKLER
Ağ işletmenliği meslek elemanlarının;
- Sistemli duşunme gucune sahip,
- Matematikle ilgili konularda başarılı,
- Kendini yenileyebilen,
- Araştırmacı,
- Sabırlı ve dikkatli, sorumluluk sahibi,
- Şekiller arasındaki ilişkileri algılayabilen,
- Ayrıntılara onem veren,
- Bireysel karar verme yeteneği guclu olan,
- Mantığı guclu, dikkatli ve de sabırlı,
- Yabancı dile ilgi duyan kimseler olmaları gerekir
Web programcısı olmak isteyenlerin;
- Tasarım ve gorsel yeterliliğine sahip,
- Sistemli duşunebilen,

Matematikle ilgili konularda başarılı,
- Kendini yenileyebilen,
-Araştırmacı,
- Sabırlı ve dikkatli,
- Bir konunun cozumlenmesi icin yapılması gereken işlemleri bilgisayar diline
aktarabilen kimseler olmaları gerekir.

Veri tabanı programcısı olmak isteyenlerin;
- Tasarım ve gorsel yeterliliğine sahip,
-Yabancı dil bilen,
- Ekip icinde calışabilen,
- Sistemli duşunebilen,
- Kendini yenileyebilen,
- Araştırmacı,
- İyi derecede tanımlama yeteneğine sahip,
- Sabırlı ve dikkatli,
- Verilerin saklanması icin yapılması gereken işlemleri bilgisayar diline
aktarabilen kimseler olmaları gerekir.
Bilgisayar teknik servisi olmak isteyenlerin;
- El ve guc aletlerini guvenli kullanma yeteneğine sahip,
- Yabancı dil bilen,
- Ekip icinde calışabilen,
- Sistemli duşunebilen,
- Kendini yenileyebilen,
- Araştırmacı,
- Hassas calışma tekniklerini kullanabilen - Sabırlı ve dikkatli,
- Bilgisayar ile anlaşabilme ve kontrol edilebilme ozelliklerine sahip devreleri
araştırabilme ve geliştirebilme yeteneğine sahip kimseler olmaları gerekir.

D. CALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Ağ işletmenleri, endustride ve işletmelerde bilgisayar kullanılacak iş ortamlarında calışırlar. Ayrıca geniş ağ bağlantıları oluşturabilmek icin dış ortamda, oluşturulan ağların yonetimi icin sunucuların bulunduğu buro ortamlarında calışırlar. Birinci derecede cihaz, alet ve yazılımlarla ilgilidirler. Ancak, zaman zaman meslektaşları ve muşterilerle iletişim kurmaları gerekir. Meslekteki hastalık riskleri, ağ işletmenleri el aletleri ile fazla calıştıkları icin ceşitli iş kazaları riski ile karşı karşıya kalırlar. Bilgisayarda calışanların şikÂyetlerini boyun, omuz, el, kol, ayak ve sırt bolgelerinde yorgunluğa bağlı rahatsızlıklar meydana getirir. Bu tur rahatsızlıklar eklem ve kas hastalıklarına sebep olur.

Web programcısı, buro ortamında calışır ve genellikle tasarım ve gorsel unsurlarla uğraşır. Calışırken diğer meslektaşlarıyla ve iş sahipleriyle etkileşim hÂlindedir. İş oturarak yurutulur, ortam genellikle sessizdir.Meslekteki hastalık riskleri; bilgisayar calışanlarının gormeye yonelik sorunlarının başında goz sulanması, gozlerde tahriş ve batma, goz yorgunluğu, mavi ve cift gorme
gelmektedir.

.Bilgisayarda calışanların başlıca şikÂyetlerini boyun, omuz, el, kol, ayak ve sırt bolgelerinde yorgunluğa bağlı rahatsızlıklar meydana getirir. Bu tur rahatsızlıklar eklem ve kas hastalıkları oluşturur.Veri Tabanı programcısı, buro ortamında calışır ve genellikle programlama ve gorsel unsurlarla uğraşır. Calışırken diğer meslektaşlarıyla ve iş sahipleriyle etkileşim hÂlindedir. İş oturarak yurutulur, ortam genellikle sessizdir.Meslekteki hastalık riskleri; bilgisayar calışanlarının gormeye yonelik sorunlarının başında goz sulanması, gozlerde tahriş ve batma, goz yorgunluğu, mavi ve cift gorme gelmektedir. Bilgisayarda calışanların başlıca şikÂyetlerini boyun, omuz, el, kol, ayak ve sırt bolgelerinde yorgunluğa bağlı rahatsızlıklar meydana getirir. Bu tur rahatsızlıklar eklem ve kas hastalıkları oluşturur.Bilgisayar teknik servis elemanı, teknik servis (bilgisayar toplanan) ortamında, Elektronik devre yapımını gercekleştirebileceği atolye ortamında calışır. El aletlerini cok kullanır. Calışırken diğer meslektaşlarıyla ve iş sahipleriyle etkileşim hÂlindedir. İş coğunlukla ayakta yurutulur, ortam biraz da olsa hareketlidir. Meslekteki hastalık riskleri, bilgisayar teknik servis elemanları ayakta cok fazla vakit
gecirirler. Bu nedenle vucut yorgunlukları fazla olur. Elektronik devreleri gercekleştirirken baskı devre yapımında ortaya cıkan gaza karşı dikkatli olmak gerekir. Lehimleme yaparken yanma riskine karşı dikkatli olmaları gerekir.

E. İŞ BULMA İMKÂNLARI
Ağ işletmenleri, bilgisayar satış ve teknik destek firmaları, bankalar, sigorta şirketleri, ticarî kuruluşlar, internet servis sağlayıcıları, internet yayıncılık şirketleri, radyotelevizyon şirketleri, araştırma şirketleri, borsalar, ulaştırma, lojistik firmaları ve hizmet sektorunde yer alan kamu kurum ve kuruluşlarında geniş iş imkÂnına sahiptirler. Ayrıca kendi adlarına işyeri acabilirler. Web programcıları, kamu kuruluşları, bankalar ile ozel sektore ait iş yerleri, internet uzerinden ticaret (e-ticaret) yapan firmalarda calışabilirler. Ayrıca kendilerine ait ozel iş yerleri de acabilirler. Veri Tabanı programcıları, kamu kuruluşları, bankalar ile ozel sektore ait firmalarda calışabilirler. Ayrıca kendilerine ait ozel iş yerleri de acabilirler. Teknik servis elemanları, bilgisayar toplama ve satış işlemi yapan firmalarda, bunyesinde bilgisayar bulunduran iş yerleri, şirketlerde, ozel sektore ait firmalarda calışabilirler. Ayrıca kendilerine ait ozel iş yerleri de acabilirler.

F. EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI
Ağ işletmenliği;

Meslek eğitimi meslek liselerinin Bilişim Teknolojileri alanı, Ağ İşletmenliği dalıprogramında verilecektir. Bu alan mezunları; meslek yuksek okullarının Bilgi Yonetimi (Uzaktan Eğitim veya Acık Oğretim), Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama (Orgun veya Uzaktan Eğitim),
Bilişim Yonetim, e-Ticaret ve Masaustu Yayıncılık on lisans programlarına sınavsız geciş yapabilirler. Ayrıca meslek liselerinden başarılı olarak mezun olan adaylar SAY–1 puan turunde Bilgi Teknolojileri, Bilgisayar Oğretmenliği, Bilgisayar Sistemleri Oğretmenlği Bilgisayar ve Kontrol Oğretmenliği, Bilgisayar ve Oğretim Teknolojileri Oğretmenliği, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Elektronik-Bilgisayar Oğretmenliği, Kontrol Oğretmenliği bolumlerine ve EA–1 puan turunde Yonetim Bilişim Sistemleri 4 yıllık yuksek oğrenim programlarına ek puan avantajı girebilme şansına sahiptirler. Bunun yanında on lisans programlarını başarı ile bitirenler OSYM tarafından acılan dikey geciş sınavında başarılı oldukları takdirde, yukarıda bahsedilen 4 yıllık bolumlere dikey geciş yapabilirler.

Web programcısı;

Meslek eğitimi meslek liselerinin Bilgisayar Kullanımı alanı Web Programcılığı sertifika programında verilecektir. Bu alan mezunları; meslek yuksek okullarının Bilgi Yonetimi (Uzaktan Eğitim veya Acık Oğretim), Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama (Orgun veya Uzaktan Eğitim), Bilişim Yonetim, e-Ticaret ve Masaustu Yayıncılık on lisans programlarına sınavsız geciş yapabilirler. Ayrıca meslek liselerinden başarılı olarak mezun olan adaylar SAY-1 puan turunde Bilgi Teknolojileri, Bilgisayar Oğretmenliği, Bilgisayar Sistemleri Oğretmenliği,
Bilgisayar ve Kontrol Oğretmenliği, Bilgisayar ve Oğretim Teknolojileri Oğretmenliği, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Elektronik-Bilgisayar Oğretmenliği, Kontrol Oğretmenliği bolumlerine ve EA-1 puan turunde Yonetim Bilişim Sistemleri 4 yıllık yuksek
oğrenim programlarına ek puan avantajı girebilme şansına sahiptirler. Bunun yanında on lisans programlarını başarı ile bitirenler OSYM tarafından acılan dikey geciş sınavında başarılı oldukları taktirde, yukarıda bahsedilen 4 yıllık bolumlere dikey geciş yapabilirler.

Veri Tabanı programcısı;
Meslek eğitimi meslek liselerinin Bilgisayar Kullanımı alanı Veri Tabanı Programcılığı sertifika programında verilecektir. Bu alan mezunları; meslek yuksek okullarının Bilgi Yonetimi (Uzaktan Eğitim veya Acık Oğretim), Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama (Orgun veya Uzaktan Eğitim), Bilişim Yonetim, e-Ticaret ve Masaustu Yayıncılık on lisans programlarına sınavsız geciş yapabilirler. Ayrıca meslek liselerinden başarılı olarak mezun olan adaylar SAY–1 puan turunde Bilgi Teknolojileri, Bilgisayar Oğretmenliği, Bilgisayar Sistemleri Oğretmenliği,Bilgisayar ve Kontrol Oğretmenliği, Bilgisayar ve Oğretim Teknolojileri Oğretmenliği, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Elektronik-Bilgisayar Oğretmenliği, Kontrol Oğretmenliği bolumlerine ve EA–1 puan turunde Yonetim Bilişim Sistemleri 4 yıllık yuksek oğrenim programlarına ek puan avantajı girebilme şansına sahiptirler. Bunun yanında on lisans programlarını başarı ile bitirenler OSYM tarafından acılan dikey geciş sınavında başarılı oldukları takdirde, yukarıda bahsedilen 4 yıllık bolumlere dikey geciş yapabilirler.

Teknik Servis Elemanları;
Meslek eğitimi meslek liselerinin Bilgisayar Kullanımı alanı Bilgisayar Teknik Servisi sertifika programında verilecektir. Bu alan mezunları; meslek yuksek okullarının Bilgi Yonetimi (Uzaktan Eğitim veya Acık Oğretim), Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama (Orgun veyaUzaktan Eğitim), Bilişim Yonetim, e-Ticaret ve Masaustu Yayıncılık on lisans programlarına sınavsız geciş yapabilirler. Ayrıca meslek liselerinden başarılı olarak mezun olan adaylar SAY-1 puan turunde Bilgi Teknolojileri, Bilgisayar Oğretmenliği, Bilgisayar Sistemleri Oğretmenliği,
Bilgisayar ve Kontrol Oğretmenliği, Bilgisayar ve Oğretim Teknolojileri Oğretmenliği, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Elektronik-Bilgisayar Oğretmenliği, Kontrol Oğretmenliği bolumlerine ve EA-1 puan turunde Yonetim Bilişim Sistemleri 4 yıllık yuksekoğrenim programlarına ek puan avantajı girebilme şansına sahiptirler.

Bunun yanında on lisans programlarını başarı ile bitirenler OSYM tarafından acılan dikey geciş sınavında başarılı oldukları taktirde, yukarıda bahsedilen 4 yıllık bolumlere dikey geciş yapabilirler. Mesleki Eğitim Merkezleri cıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınan illerde ve meslek dallarında aday cırak, cırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek ve ceşitli meslek kursları acmak suretiyle sanayinin ihtiyac duyduğu nitelikli ara insan gucunu yetiştirmek amacıyla
acılan eğitim kurumlarıdır. Halk Eğitimi Merkezleri yaşam boyu oğrenme perspektifi icerisinde her zaman ve her yerde uygulanabilecek yaygın eğitim programları ile her yaş ve duzeyde bireylere eğitim sunmaktadır. Mesleki Eğitim Merkezlerinde, Bilişim Teknolojileri alanında eğitim verilmektedir. Moduler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından dolayı yatay ve dikey gecişler olabilecektir.

MEZUNİYET SONRASI

Bilgisayar bolumu mezunları kamu ve ozel sektorlerde bilgisayar teknisyeni – teknikeri olarak calışma sansına sahiptirler. Ayrıca TSK ve Emniyet teşkilatlarında ilgili unvan ile gorev yapabilirler. Okuldan mezun olduktan sonra Cıraklık eğitim Merkezlerine muracaat ederek ustalık belgesi alarak kendine ait isletme acma yetkisine sahip olabilirler. Ozellikle gunumuz bilgisayar cağı bilgisayar mezunlarına yeni is alanlarını sunmaktadır. Gelir duzeyleri ise ilgili kurum ve kuruluşların kendi ucret politikasına gore değişmektedir. Fakat teknik unvan ile calışmanın bir avantaj olduğu da gercektir
UNİVERSİTE

Bilgisayar Bolumu mezunlar Bilgisayar Oğretmenliği bolumune ek puan alarak gecim yapabilirler. Ayrıca sınavsız Meslek Yuksek Okullarına gecim yapabilirler. Bunun yani sıra OSYM'nin belirlediği diğer tum sayısal bolumlerde universite okuma sansına sahiptirler.