Biraz gecmişi hatırlayıp gunumuz teknolojisine duacı olabiliriz. Kim bilir belki bundan 10 yıl sonra da şimdi kullandığımız cumlelere gulup gececeğiz.
Yer verdiğimiz cumlelerden hatırlayacaklarınız ile yaşınızı ortaya cıkaracağınız kesin. Hadi başlayalım!
"İnce uclu/kalın uclu şarj aleti olan var mıııı?"
Nokia donemlerinde sık kullandığımız cumlelerdendi. Yakın tarihte ise "iPhone şarj aleti olan var mı?" cumlesi de tarihin tozlu sayfalarındaki yerini aldı.
"Kanka ya, Bluetooth'unu acar mısın? Bir şey gondereceğim."
WhatsApp olmadığı zamanlarda muziklerimizi ya da fotoğrafları Bluetooth ile gonderiyorduk. Şimdi binbir turlu yontemle daha hızlı gondermek mumkun. Hey gidi gunler hey.
"Bana kontor atsana."
Konuşmaya ayrı, mesaja ayrı kontor gittiği zamanlarda kontorden nasıl tasarruf edeceğimizi hesaplıyorduk. Kontor bize iktisatlı davranmayı oğretti.
"Slm, nbr, naBeR naP!YosUN!"
Bir zamanlar Turkceyi katlediyorduk. Aman ikinci mesaja gecmeyelim diye "slm, nbr" yazarken Turkce karakterleri bile kullanamıyorduk. Hele bir de T9 devreye girerse karakter sayısı bir anda duşuyordu.
"Eve varınca caldır, ben anlarım."
O yıllarda, "eve geldim" demek icin kontor harcamaya kıyamazdık. Aman kontorumuz gitmesin diye de bir ara herkes caldırmaya alışmıştı. Bi nevi şifreli iletişim kuruyorduk.
"O kadar parası var hÂl odemeli atıyor."
Arkadaşlara odemeli atardık cunku o kontorler gece sevgilimizle mesajlaşmak icin lazımdı
-Nerede bizim fotoğraflarımız? -Daha yeni tab ettirdim, birkac gune cıkar.
Hafıza kartı geldi, nostalji bitti. Karanlık ve kırmızı odalarda ozenle fotoğraflar tab ettirilirdi, fotoğraflarımız nasıl cıkmış diye de merakla beklerdik. Cıkan fotoğraflar da hemen dağıtılır ya da cerceveletilip en guzel koşeye asılırdı. Şimdilerde ise fotoğraflarımızı elektronik ortamların ucsuz bucaksız koşelerine gomuyoruz.
"Kıpırdamayın! Sadece 2 poz kaldı."
Nerede şimdiki gibi hafıza kartları. Eskiden kalan pozlar kıymetliydi. Herkes gozunu kırpmamak icin ayrı caba sarf ederdi.
"Abi, masa 8'i yarım saat uzatır mısın?"
Yanına da tost gomduk mu, tamamdır.
"Yılanda rekorun kac?" Yılan buyur giderdi ve yanana kadar asla telefonu bırakmazdık.
"Oğlum, şu kanalı değiştir hadi."
Uzaktan kumanda ile tanışmadığımız donemde evin en kucuğu uzaktan kumanda gorevi gorurdu
"Sizin video VHS'mi?" 80'ler kuşağı burada mı?
"Kapat şu atariyi, televizyonu bozacak."
"Ufle, calışır" diyenler de burada mı? Kac yıl gecerse gecsin coğumuz hÂl atariyi ozleriz. Adaptorun ısınmasını da hatırladık mı?
"CD'yi kolonyayla sil, oyle tak!"
Walkman'in pilleri biterdi. Discman'i olanların ise havasından gecilmezdi.
"Kasetin B yuzu, 3. şarkısını senin icin kaydettirdim." Şimdiki gibi YouTube'dan, Spotify'dan link gondermek yoktu. Romantizm icin emek vardı. Karışık kasetler hazırlardık.
Eskiyi yÂd ettiğimize gore sizin de aklınıza gelen tarihi cumleler varsa yorumlara bekliyoruz.
Webtekno'yu Threads'de takip et, haberleri kacırma