Bugunun konusu gercek anlamda onemli bir konu olduğu icin, bunu ele alacağım ve bu yazıda gercekten acımasız eleştireceğim.
Yazı İceriği
Oncelikle olaydan kısaca bahsedeyim. Her şey, Anonymous ceviri ekibi Take Two Interactive tarafından yayınlanan Red Dead Redemption 2 oyununu cevirip, Donanım Haber ’de ucretli bir şekilde Anonymous Game Pass adı altında yayımlamak istemeleriyle başladı. Daha sonra o forum uyeleri, oyunun tum hakları olan Take Two Interactive şirketine şikayet yağmuru başlatıldı ve olay hızla Take Two‘nun ilgisini ceker, arkasından Anonymous ceviri ekibine bir ihtarname ceker ve arkasından yama iptal edilmesine ve grubun dağılmasıyla sonuclandı.
Şimdi coğu kişinin dediğini baştan curutmem lazım, ucretsiz 2.000.000 kelimeyi kimse cevirmez. Oncelikle şu sacmalığa son vereyim, isterse bir oyun 14.000.000 kelime barındırsın. Ceviriyi parayla satmak icin fazla yurek yemişler veya birisi bu ekibe yanlış veya eksik bilgi vermişler sanırsam, bu sacmalığın başka acıklaması yoktur ve olsa bile mantık kurallarını aşmaktadır.
Geleyim, gercekci duşunceme! Take-Two Interactive cok doğru bir hamle yaptı, adamların yıllarca verdikleri emekleri, 1 yılda ceviri yaparak firmadan izinsiz bir şekilde satış yapmaları sadece haksız bir kazanctan başka bir şey değildir, o ekip Take-Two Interactive onlara karşı dava acmadıklarına sevinip, dua etsinler. Bunu dedim diye yine lincleneceğim veya firmanın avukatı olarak anılacağım ama burada yapımcının emeğine gasp etmek var ve bu olaya hizmet etmek, başka suca ortak olmakta bir suctur.
Ben olsam Take-Two Interactive‘ın yerinde, aracı siteye bir guzel ihtarname gonderirdim ve o Ucretli Ceviri kategorisini kaldırmalarını isterdim. O kategori yuzunden birilerin canları cok yanacak demedi demeyin ve bu kategoriden satın aldığın oyunun cevirisi oyunu yapan firmaya para gitmemektedir ve bu iş maalesef, bir illegal iş olarak nitelendirilir, bu yuzden bir suctur.
Son
Toparlayacak olursam, Take-Two Interactive‘ın bu kararının arkasındayım ve diğer firmaları da bu tip konularda asla yumuşama gostermemelerini oneriyorum. Şimdilik benden bu kadar.