arı sutu, nedir, ozellikleri, nerede bulunur, nasıl elde edilir, ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz






Sevgili melekler,
Kahvaltılarımızın en gozde besinlerinden biri baldır hic kuşkusuz.Binbir derte deva bu besini ureten arılar muthiş bir hiyerarşik duzende yaşarlar.Her arının gorevi bellidir ve hepsi kralice arının onderliğinde işlerini yaparlar.Ana arının olmesi ya da kovancı tarafından kovandan alınması durumunda, koloninin kendisine suratle yeni bir ana arı edinmesi gerekecektir. Bu yeni ana arı eskisinin yumurtladığı son yumurtalardan cıkacaktır.

Bu yumurtaların arı sutu ile beslenmesi, yeni ana arının arı sutu icinde doğuş ve gelişme evrelerini gecirmesi gerekmektedir. Burada gorev yine işci arılara duşer. İşci arılar ust cene bezlerinden beyaz renkte, pelte kıvamında, hafif keskin koku ve tatta bir sıvı salgılarlar. İşte arı sutu budur. Bu salgı ile beslenen yumurtalar 16 gun sonra arı olarak gozu terk ederler.

Arı yetiştiricileri bu safhada larvaları yok ederek, arı sutunu kaşıklarla gozlerden toplarlar. Her bir gozden yaklaşık O, l gram arı sutu alınabilir. Yuzde 65′i su, yuzde 35′i ise protein, yağ, şeker ve vitamin ihtiva eden kuru maddeden oluşmuştur.

Arı sutu, ozellikle sinir sistemi hastalıklarında, yorgunluk sorunlarında, kısırlık ve damar sertliği tedavilerinde, insana guc ve zindelik kazandırmada kullanılan, doğrudan doğadan gelen onemli bir tabii gıdadır. Piyasaya saf veya bala karıştırılmış halde, draje veya tablet halinde sunulmaktadır.