

Pasta kesmek adet haline geldi adeta ama duğunun en sevilen kısımlarından biri her kesim icin. Bakalım nedeni neymiş.
Gunumuzde duğune, evlenen cift tarafından bir pastanın kesilmesiyle başlanılması vazgecilmez bir adet haline gelmiştir. Pastanın kat kat yuksekliği biraz da sosyal statu olarak gorulduğunden gelin ile damat, boylarını aşan bu pastaları, kılıc gibi uzun bir bıcak kullanarak ancak kesebiliyorlar.
Buğday, tarih boyunca bereket, doğurganlık ve mutluluğun sembolu olduğundan başlangıcta, duğun torenlerinde, iyi temenniler gelinin başına buğday dokulerek sunuluyordu.
Evlenmemiş veya evlenmeyi bekleyen genc kızlar, kısmetleri acılsın diye bu buğday duşunun kendilerinin de başlarına isabet etmesi icin uğraşırlardı. Tıpkı gunumuzde, gelinin elindeki buketten fırlattığı cicekleri aynı inanışla yakalamaya calışan genc kızlar gibi.
Romalılar devrinin başlangıcında aşcılar cok saygın bir meslek grubunu oluşturuyorlardı ve bu aşcılar milattan yaklaşık 100 yıl once adeti biraz değiştirdiler. Bu buğdaylarla kucuk, tatlı kekler yaptılar. Kekler şuphesiz gelinin başına atmak icin değil, yemek icindi, ama bir şey atmayı alışkanlık haline getirenler bu tatlı kekleri de gelinin başına atmaya devam ettiler.
Daha sonraları bu adetin devamı olarak, duğune getirilen keklerin bereket getirmesi icin gelinin başı ustunde ufalanması, ardından da evlenen ciftin bu kek kırıntılarını birlikte yemesi gibi bir adet başladı. Zaman gectikce misafirler de evlerinden getirdikleri fındık, fıstık, kurutulmuş meyveler ve bala bulanmış bademlerle duğun torenine katkıda bulunmaya başladılar. Adet hızla Avrupa'nın batısına, oradan da İngiltere'ye gecti. İngiliz aşcılar kekleri bir ceşit biraya batırıp kendilerine has duğun pastalarını yarattılar.
Ortacağın başlarında ise bu adet bir sure unutuldu. Gelinin başına buğday ve pirinc dokulmesi tekrar moda oldu. Ne zaman ki, dekoratif ve suslu biskuviler, yağlı corekler ortaya cıktı, adet yine değişti. Misafirler bunları evlerinde yapıp duğune getirmeye başladılar. İngiltere'de ise bu getirilenler ust uste yığılmaya başlandı. Yiyecek yığını ne kadar yuksekse o kadar iyi, o kadar cok bereket habercisi idi. Evlenen cift bu yığının uzerinden birbirlerini optukten sonra oncelik gelinde olmak uzere yiyecek tepeciğinin yenilmesine başlanıyordu. İngiliz ve Fransız aşcılar arasındaki yaratıcılık, en iyi, en dekoratif ve en lezzetli pastayı yapma yarışı sureci icinde duğun pastası adeti de yayıldıkca yayıldı, duğun torenlerinin olmazsa olmazları arasına girdi.