acı yiyince, neden burun akar, sebepleri, nedenleri, acı yiyecekler, ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz




Sevgili melekler,
Ozellikle soğuk algınlığına yakalandığımız durumlarda,buyuklerimiz hep acı yememizi salık verir.Hatta eskiden cocuklar uşutmesin diye soğuk havada sokağa cıkmadan evvel cocuklara kırmızı biber karıştırılmış su icirirlermiş,icini kızdırsın ,uşutmesin diye.Ne kadarı doğru bilinmez ama bir gercek var ki ne zaman acı bir şey yesek burnumuz akar.Hele de bulunduğumuz ortamda misafirlerimiz varsa,ne yapacağımızı şaşırırız..

Bunun sebebi acı, baharı ya da keskin kokulu yiyeceklerin mukus salgısının incelmesine ve kolayca akar hale gelmesine sebep olmalarıdır. Bu tur yiyeceklerin bu sayede ciğerlerin ve solunum yollarının temizlenmesine yardımcı olduğu biliniyor. Acı birşey yediğimizde gozlerimiz yaşarır ve burnumuz akmaya başlar. Aslında eşzamanlı olarak aynı şey akciğerlerimizde de olur. Acı yiyeceklerin ozofagus yani yemek borusundaki ve midedeki sinir uclarını uyararak vucudumuzun bu tip tepkiler vermesine yol actığı duşunuluyor. Kimi araştırmacıların calışmaları, acı yiyeceklerin icinde bulunan maddelerin, solunumla ilgili hastalıklarda kullanılan ilaclardaki maddelerle cok benzeştiğini ortaya koymuş. Bunlara ek olarak mukus salgısını bu şekilde hareketlendiren maddelere “mukokinetik” dendiğini belirtmekte fayda var. Kırmızı biber bu tip maddelerin en iyi orneği. Sarımsağın ve soğanın ise mukus temizleyici ozelliği var.


Acılı yiyecekler mukus salgısını inceltip akar hale gelmesini sağlar. Bu sayede ciğerlerin ve solunum yolunun temizlenmesi sağlanıyor.