Dunyanın ilk aşk şiiri, ilk aşk şiiri, kim yazmıştır, kime yazmıştır, neden yazmıştır konuları hakkında detaylı bilgi alalım

Aşk yeni eski yuzyıl farkı dinlemiyor melekler.Gorunduğu gibi aşk her yerde. Şiir yazmak her yerde ve zamanda. Eskiden bile aşk şiirleri yazılıyormuş. Sadece gunumuze has birşey değil demek ki.

Dunyanın (bilinen) ilk aşk şiiri, İstanbul Arkeoloji Muzesinde sergilenen,1889′da Bağdat’ın 150 km uzağındaki Sumer kenti Nippur’da bulunmuş 4 bin yıllık bir tablet uzerindeki şiirdir. ABD’li Sumerolog Samuel Noah Kramer’in cevirdiği tableti, Turkiye'nin ilk Sumeroloğu Muazzez İlmiye Cığ Turkce'ye cevirmiştir.
Sumer inancına gore, toprağın bereketini ve verimli olmasını sağlamak amacıyla, Kral’ın yılda bir kez Bereket ve Aşk Tanrıcası Ellil yerine bir rahibe ile evlenmesi kutsal bir gorevdi. Bu şiir buyuk bir olasılıkla Kral Şusin icin secilmiş bir gelin tarafından yeni yıl bayramını kutlama toreninde soylenmek uzere kaleme alınmıştı ve ziyafetlerde, şolenlerde muzik, şarkı ve dans eşliğinde soyleniyordu:

Damadım, kalbimin sevgilisi.
Guzelliğin buyuktur baldan tatlı.
Aslan, kalbimin kıymetlisi
Guzelliğin buyuktur baldan tatlı.
Benim değerli okşayışlarım baldan tatlıdır.
Yatak odasında bal doludur.
Guzelliğinle zevklenelim.
Aslan seni okşayayım.
Benim değerli okşayışlarım baldan tatlıdır.
Damadım benden zevk aldın.
Annem soyle sana guzel şeyler verecektir.
Babam, sana hediyeler verecektir.
Sen beni sevdiğin icin.
Lutfet bana okşayışlarını.
Benim Tanrım, benim koruyucum.
Tanrı Ellil’in kalbini memnun eden Şusin’im.
Lutfet bana okşayışlarını…