Yeni Microsoft Edge ile web'de gezinmeyi daha da kolay hale getirmek icin performans, uyumluluk ve hıza sahip olursunuz. Tarayıcı Windows 10/11 guncel surumu ile yuklu olarak geliyor. Ama eski surum yuklenebiliyor. O yuzden guncel olduğundan emin olun.

Kod:Panoya kopyala
edge://settings/help

Başka bir işletim sistemi veya eski bir surum kullanıyorsanız bağlantıdan yukleyebilirsiniz. Tekrar kurulum bazı sorunları da cozecektir. Sorunlarınız varsa ozellikle yonetici hakları ile tekrar yukleme yapın.
Microsoft Edge'i indirin Download Microsoft Edge to browse on a fast and secure browser. Sync your passwords, favorites, and collections across your devices.
www.microsoft.com

Microsoft Edge ve Bing, cevrimici gizliliğinizi korumak icin gerekli aracları sunar. Web'deki en kapsamlı yerleşik oğrenme ve erişilebilirlik aracları yelpazesine sahip olan yeni Microsoft Edge, işlerinizi halletmenize yardımcı olmak icin tasarlandı. Microsoft Edge, tarayıcıda doğrudan yerleşik olarak bulunan Microsoft guvenlik teknolojisine sahiptir, bu sayede internette guvenli bir şekilde gezinmeye başlamak icin hicbir şey yapmanız gerekmez.

Surprizbozan: Edge tavsiye ettiğim ayarlar İlk olarak gizlilik, arama ve hizmetler ayarlarını gosteriyorum. Ayarlar menusunde soldan gizlilik, arama ve hizmetleri secin. Sonraki gorsellerde hangi ayarları değiştirdiğimi gostereceğim.

Yeşil yerle işaretlediğim size kalmış. Tecrubeli bir kullanıcı, kaliteli bir antivirus ve guvenli siteler dışında internet kullanımınız yoksa kapalı tutabilirsiniz.

VPN ayarı şimdilik denemede ama ileride ucretli sunulacak. Sizin sectiğiniz siteler ve HTTPS desteklemeyen sitelerde devreye giriyor. Tarayıcılar bunu gizlilik adı altında ek servis ayağına satıyorlar. Gizlilik isteyen insanın Edge'de ne işi var diyebilirim. Gizlilik icin VPN ve tarayıcı arayanlara Proton ve LibreWolf oneriyorum.

Edge, Micorosft Turkiye'nin garip anlaşmalarından dolayı varsayılan olarak Yandex arama motoru ile geliyor. Arayuzunde en kotu yereyerleştirilmiş arama ayarlarından, arama motorunu Google olarak değiştirmeniz gerekiyor.

Surprizbozan: Tavsiye ettiğim uzantılar Rehber: uBlock Origin tavsiye edilen ayarlar Etkili bir engelleyici: Belleği ve işlemciyi yormaz, yine de diğer populer engelleyicilere gore binlerce daha cok filtreyi yukleyip uygulayabilir. Bağlantıdan uzantıyı yukleyebilirsiniz. Tarayıcınızı algılayıp uygun surumu sunacaktır. Ama bazen sitenin coktuğu oluyor. Bu tarz durumlarda...
www.technopat.net

Rehber: Dark Reader - İnternetin Işıklarını Sondurun! Chromium tarayıcılar, gelişmiş ayarları ile tum siteler icin koyu tema desteği sunuyor. Ama bu koyu tema, Google sunduğu Yuksek kontrast gibi calışıyor. Bu koyu temayı istediğimiz gibi ayarlayamıyoruz. Ayrıca tarayıcı ve sitelerin gorsellerini bozuyor...
www.technopat.net

H264ify uzantısı YouTube video oynatıcısını farklı bir Codec ile calışmaya zorlar. Bu yontem YouTube CPU tuketimini azaltır. Ama 1080P 60 FPS ustu video seceneklerinden mahrum kalırsınız.

h264ify - Microsoft Edge Addons Make Microsoft Edge your own with extensions that help you personalize the browser and be more productive.
microsoftedge.microsoft.com

Mue uzantısını kurduktan sonra otomatik devre dışı olacaktır. Microsoft bilincsiz kullanıcının, yeni sekme sayfasının bozulmasını engellemek ve kendi hizmetlerini dayatmak icin yapıyor. Yeni sekme sayfası cok kaynak tukettiğinden Mue kullanmanızı şiddetle oneriyorum. Uzantıyı kurduktan sonra uzantılar sayfasından tekrar etkinleştirmeniz gerekiyor.
Rehber: Yeni sekme sayfanızı ozelleştirin: Mue Mue nedir? Mue (Mue Tab olarak da gecmektedir); kullanmakta olduğunuz tarayıcınızın yeni sekme sayfasını baştan aşağı değiştirebilmenizi ve icerisinde bulunan araclarıyla, uretkenliğinizi arttırmaya yonelik olarak oluşturulan bir eklentidir. Acık kaynak olarak geliştirilen Mue'nin kaynak kodu...
www.technopat.net

Rehber: Microsoft Edge Tarayıcısında ECH (Encrypted Client Hello) Nasıl Acılır? ECH (Encrypted Client Hello) Nedir? Girdiğiniz sitelerin domainlerinin şifrelenmesini sağlayan ozelliktir. Yani siz Technopat Sosyal adresine girdiğinizde internet trafiğini gorebilen kişi sadece Technopat'ın ip adresini gorebilir yani Technopat'ın ip adresinden fazlasını okuyamaz ve goremez...
www.technopat.net

Kısaca yukarıda Edge guvenlik, gizlilik odaklı ve basit kullanıcının sorun yaşamayacağı şekilde hazırladım. Edge gizlilik odaklı bir tarayıcı değil. Ama Chrome gibi size coğu ayarı sunmayan bir tarayıcı yerine daha fazla ozelleştirme sunan hızlı bir tarayıcı. Bu yuzden Chrome, Opera kullanmak yerine Edge kullanmanızı oneririm. Gizlilik odaklı tarayıcı arayanlara Brave, LibreWolf ya da Firefox oneriyorum.