Gozyaşlarımız, umutlarımız, sevinclerimiz, huzunlerimiz hatta bazen soğan ile uğraşırken akan gozyaşlarımız. Aslında hepsi değerli. Mutluluktan ağladığımız, huzunlenip, uzulup ağladığımızda gozumuzden dokulen yaşların, aslında mikroskobik olarak farklılıkları var.
Fotoğrafcı Rose-Lynn Fisher gozyaşlarımızı fotoğraflıyor. Onları mikroskop altında inceliyor ve her birinin farklı olduğunu goruyor.
“Değişim ve kayıp yaşadığım bol gozyaşlı bir donemimde başladı proje. Bir gun keder gozyaşlarım sevinc gozyaşlarımdan farklı gorunuyor mu acaba diye merak ettim ve yakından incelemeye koyuldum. Yıllar icerisinde projeye benim ve başkalarının mutluluk, soğan doğrama, acı, ofke, reddedilme, azim, kahkaha, esneme, doğum ve yeniden doğum gozyaşları da katıldı.” Rose-Lynn Fisher
Aslında her şey bir ameliyat ile başlamış…
Bircoğumuz gibi uzuntuler, sıkıntılar ve sevincler icin gozyaşı doken Fisher, yaşadığı bir kalca operasyonundan sonra ameliyat esnasında cıkarılan kalca kemiğini mikroskop altında incelemeye başlamış. Tam da bu donemde sıkıntılar yaşarken aslında cok guzel bir projeye başlamış.
Hayatımızda yaşadığımız şeyler buzdağı, gorunenden cok başka şeyler var…
Yaşadıklarımızın ve gorunenlerin bir buzdağı olduğu kanısına varan Fisher araştırmalarına devam etmiş, hatta ameliyat doneminden once bir arıyı mikroskop altında incelemiş, sonrasındaki ameliyatı ve kalca kemiğini incelemesi de projesine on ayak olmuş. Proteinler, enzimler, mineraller ve hormonların tetiklediği 100 ’e yakın gozyaşını incelemiş.
Ve işte değişimler sonucunda akan gozyaşlarımız:
Yaşanılan bitişler ve başlangıclar esnasında akan gozyaşlarımız:
Soğan yuzunden akan gozyaşlarımız:
Uzuntuden ağladığımızda ise gozyaşlarımız mikroskobik olarak boyle gorunuyormuş:
Gulmekten gozumuzden yaş geldiğinde:
Umut gozyaşlarımız:
Biriyle olan hasretimiz son bulduğundaki gozyaşlarımız:
Gecmişe donup, hatırladıklarımıza akıttığımız gozyaşlarımız:
Yararlandığımız Kaynaklar; 1. 2.