Her ne kadar ulkemizde ust duzey bilim konularını tartışacak seviyeye gelemesek de dunyada uzay ve bilim araştırmaları konusunda buyuk adımlar atılıyor. Uzaktan takip ettiğimiz bu haberlerin icinde Turk bilim insanların adlarını gormek ise goğsumuzu kabartıyor. Feryal Ozel de başarılarıyla hepimizi gururlandıran ve onemli calışmalara imza atıp, onemli projelerde yer alan değerli bir bilim insanı…
27 Mayıs 1975 ’te İstanbul ’da doğan Feryal Ozel, lise eğitimini Uskudar Amerikan Lisesi ’nde tamamladı. Universite eğitimi icin burslu olarak Colombia Universitesi ’ne gitti
Colombia Universitesi ’nde fizik ve matematik muhendisliği bolumlerinden cift anadal yaparak ve “Yuksek Onur Derecesi” ile mezun oldu
1997 ’de Kopenhag “Niels Bohr Institute”‘de fizik uzerine yuksek lisansını bitiren Ozel, 2002 yılında da Harvard Universitesi ’nde astrofizik uzerine doktorasını tamamladı
Kariyerindeki donum noktası ise 2003 yılında Albert Einstein ve John Forbes Nash gibi buyuk dehaların bulunduğu “Buyuk Fikirler” adlı 20 kişilik listeye adının yazılması oldu
Astrofizik, ozellikle kara delik ve notron yıldızları uzerinde bircok calışma yaptı. Yuksek manyetik alanda notron yıldızlarının ilk kuantum hesaplarını yaptı ve Harvard Universitesi ’nde yazdığı doktora teziyle fizik camiasında yankı uyandırdı
Kara delik uzerinden yaptığı gozlemler, hesaplar ve tahminler yaptığı calışmaları yayınlandı ve bunların hepsi daha sonra kanıtlandı
Kariyeriyle ilgili bir diğer donum noktası NASA tarafından verilen Hubble odulune de layık gorulmesi oldu. Feryal Ozel, Hubble kadrosuna alınan ilk ve tek Turk olma unvanını taşıyor
Bir roportajda “NASA tarafından verilen Hubble odulune de layık goruldum. Hubble kadrosuna alınmış ilk ve tek Turk ’um. Turkiye ’nin ismini bu vesileyle duyurmuş olmak beni cok mutlu etti tabi. Bunun dışında son on yılda bircok odul aldım. Bunun dışında son on yılda bircok odul aldım. 2013 yılında Amerikan Astrofizik Derneği ’nin yılda bir defa en başarılı astrofizikciye verdiği Maria Goeppert Mayer odulune layık goruldum. 2010 yılında Harvard Universitesi ’nin en başarılı astrofizikci odulunu aldım. 2012 yılında Harvard Radcliffe Enstitusune, 2014 yılında Berkeley Miller Enstitusune uye secildim. Aynı zamanda Turkiye ’de Bilim Akademisi uyesiyim.” diyerek başarılarını anlatıyor Ozel.
Eşi Dimitrios Psaltis ve 2 kızıyla birlikte Arizona ’da yaşayan Ozel, dunyanın farklı yerlerini gormeyi ve tum acık hava sporlarını cok seviyor
Cocukluğunda, doktor olan anne ve babasının da desteğiyle evreni keşfetme tutkusunu başarılı bir kariyere donuşturen Feryal Ozel, ailesinin ilkokul 3. sınıftayken aldığı bir bilim ansiklopedisinin fiziğe ve evrene olan merakını ve sevgisini arttırdığını soyluyor
Ayrıca Feryal Ozel, bilim tarihinde cığır acan ve ilk kez bir kara deliğin fotoğrafını cekmeyi başaran Event Horizon Teleskobu ekibinde yer alıyor
Evreni keşfetmeye olan merakının ve başarısının onu cok daha buyuk projelerde gormemizi sağlayacağına hic şuphe yok!
Kaynak; 1 2 3 4