Bir zamanlar herkesin oynadığı oyunlar dendiği zaman akla ilk gelen başlıklar FIFA, Age of Ampires, Counter-Strike ve Need For Speed gibi yapımlar olurdu. Ardından oyun dunyasını MOBA ’lar ele gecirdi. Her yanımız League of Legends ve DOTA oldu. MOBA ’nın ardından ne gelecek diye merak ederken ortaya Day-Z ve H1Z1 ile survival (hayatta kalma) oyunlar cıktı. Beta ’dan bir turlu cıkamayan Day-Z ve bir turlu hatalarından arındırılamayan H1Z1 bıkkınlık yaşatmaya başlarken milleti bir “PUBG” tutkusu sardı. Oyun turnuvalarında, oyun haberlerinde, Twitch ’te ve YouTube ’da 2017 yılından beri PUBG fırtınası esiyor. Peki, bunca mevzuya konu olan PUBG Nedir, Nasıl Oynanır? Bu sorunun cevabını merak ediyorsanız sizi listemize alalım.
PUBG, PlayerUnknown ’s Battlegrounds adlı oyunun kısaltma ismidir
Son derece zor telaffuz edilen bir isimle piyasaya cıkan PlayerUnknown ’s Battlegrounds, Steam ’de erken erişime acıldığı anda buyuk ilgi yarattı. Buyuk ilgi toplamayı başaran tum uzun isimli oyunlar gibi bir kısaltma ad ile anılmaya başlayan PlayerUnknown ’s Battlegrounds, uzun suredir PUBG ismiyle tanınıyor. Erken erişime acıldığında sadece PC platformu icin Steam uzerinden yayımlanan oyun, artık hem konsollarda hem de akıllı telefon ve tabletlerde oynanabiliyor.
Battle Royale turunu viral hale getiren oyun: PUBG Japonların kult filmlerinden Battle Royale, 2000 yılında vizyona girdiğinde buyuk ses getirmişti. Vahşet dolu bir film olan Battle Royale ’de acımasızlık diz boyuydu. Filmin fragmanını ustteki bağlantıdan izlemenizi tavsiye ediyoruz. PUBG ile ondan onceki Battle Royale oyun ornekleri olan Day-Z ve H1Z1 de bu filmden esinlenerek ortaya cıktı. Tabii ki bu noktada Aclık Oyunları serisini de goz ardı etmemek gerek.
Battle Royale tarzı oyunların piyasada mantar gibi ortaya cıkmasında Aclık Oyunları ’nın da buyuk etkisi vardır. Sonuc olarak şu sıralar oyun dunyasında PUBG ve benzeri hayatta kalma temalı oyunlar cok onemli bir populariteye sahip. PUBG ’nin onlenemez yukselişinin ardından neredeyse tum buyuk firmalar halihazırda piyasada bulunan ya da piyasaya cıkmak uzere olan oyunlarına Battle Royale modları eklemekten geri kalmadılar.
PUBG hangi platformlarda oynanır ve sistem gereksinimleri nelerdir?
Her yaştan, her bolgeden milyonlarca oyuncunun dahil olduğu PlayerUnknown ’s Battlegrounds Âleminde artık coklu platform desteği bulunuyor. Piyasaya ilk cıktığında sadece PC uzerinde Steam ’den satın alarak oynanabilen PUBG, şu an hem PC, hem PS4, hem Xbox One hem de Android-iOS mobil platformlarında oynanabiliyor. Unutmadan belirtelim, oyunun mobil surumlerini de bilgisayarda oynayabiliyorsunuz. Bu bağlantıya tıklayarak PUBG mobili bilgisayarınızda emulator vasıtasıyla oynayabilirsiniz.
Oyunu PC ’de oynamak isteyenler icin sistem gereksinimlerine gelecek olursak, yapımcı firma tarafından tavsiye edilen sistem bileşenleri şu şekilde listeleniyor:
PUBG minimum sistem gereksinimleri – 64-bit işlemci ve 64-bit işletim sistemi
İşletim sistemi: 64-bit Windows 7, Windows 8.1, Windows 10
İşlemci: Intel Core i5-4430 / AMD FX-6300
Bellek: 8 GB RAM
Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 960 2GB / AMD Radeon R7 370 2GB
DirectX: 11
: İnternet Bağlantısı
Depolama: 30 GB boş alan
PUBG tavsiye edilen sistem gereksinimleri – 64-bit işlemci ve 64-bit işletim sistemi
İşletim sistemi: 64-bit Windows 7, Windows 8.1, Windows 10
İşlemci: Intel Core i5-6600K / AMD Ryzen 5 1600
Bellek: 16 GB RAM
Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 1060 3GB / AMD Radeon RX 580 4GB
DirectX: 11
: İnternet bağlantısı
Depolama: 30 GB 30 GB boş alan
PUBG ’nin rekabet ortamı bambaşka bir keyif verir
Bugune kadar coklu oyuncu desteğine sahip oyunların hepsinde rekabetin ust seviyede olduğunu gormuştuk. Sonucta bu tip oyunlar, sanal ortamda karşınıza cıkan rakipleri alt etmek ve “kazanma” keyfine varmak icin oynanır. PUBG ve benzeri oyunlarda ise bu rekabete acımasız bir hayatta kalma arzusu eşlik eder. Silahsız ve zırhsız olarak bir ucaktan paraşutle iniş yaparak başladığınız her PUBG musabakası, etraftaki eşyaları toplamak ve onunuze cıkan herkesi oldurmekle gecer. Bu oyunda her bolumde 100 oyuncu karşı karşıya gelir ve kimse birbirine acımaz, guven ortamı asla bulunmaz.
Daralan bir gaz cemberinin ortasında yaşanan amansız hayatta kalma mucadelesi
Geniş bir arazide, etraftaki arac-gerec ve silahları toplayarak hayatta kalmaya calıştığınız PUBG ’de oyunun sonunda hayatta kalan tek kişi oyunu kazanmış sayılır. “Ben izbe bir yere saklanıp beklerim ve bir şekilde hayatta kalırım.” deme şansına ise maalesef sahip değilsiniz. Haritanın etrafından merkeze doğru daralan bir gaz cemberi, oyunda ne kadar kacak oynamaya calışırsanız calışın sizi merkeze doğru ilerlemeye zorlar. Bu sayede oyunun her anında amansız bir mucadele sergilemek zorunda kalırsınız.
Oyunda iddialıysanız buyuk paraların donduğu turnuvalarda şansınızı deneyebilirsiniz Rekabete dayalı oyunlarının bircoğu artık e-spor arenasında boy gosteriyor. Bircok usta oyuncunun turnuvalarda karşı karşıya geldiği e-spor musabakalarında PUBG de onemli başlıklardan biri haline gelmiş durumda. Oyunun e-spor musabakaları hem takım halinde hem de herkesin tek olduğu şekilde oynanabiliyor. Oldukca kabarık meblağların donduğu PUBG turnuvalarından birinde, Kyo-min “EVERMORE” Koo adlı oyuncunun zorlu hayatta kalma savaşı sonunda evine 15 bin dolar parayla donduğunu hatırlatmak isteriz.