
Yaz aylarının klişesinden kurtulamayıp bir suredir yazdığımız plajlar, koylar, denizler, pofur pofur esen teraslı, balkonlu, cimenli yerlere son bir listemizi daha kurban veriyoruz; icinizi serinleten buz gibi 14 icecek!
Buzdolabını actığınızda soğuk su ya da buğulanmış bir biradan başka şeyler mi arıyorsunuz, yaptığınız en renkli iceceklerinizle instagramda bi dolu fotoğraf mı paylaşmak istiyorsunuz, arkadaşlarınızı eve cağırıp kokteylli partiler mi verme niyetindesiniz, o zaman bu liste tam size gore! Derdiniz icinizi serinleten icecek mi? Once alkolsuzlerden başlayalım…
Frappe
Bu onerimiz “Kahve benim icin sabahları yuz yıkamaktır” gibi kahveye gereksiz buyuk anlamlar yukleyenlere gelsin. Kışın sıcak sıcak ictiğiniz sutlu kahvenin yaza uyarlanması gibi duşunun; icine soğuk olması icin ekstra buz atıyorsunuz, o kadar! Ama ben evde bunu beceremem kahveye 4 kup buz atamam diyorsanız, sizi Moda ’daki minik sıcak mekan İstisna Tatlar ’a, Teşvikiye ’deki MOC İstanbul ’a ya da Bebek ’teki Cup of Joy ’a alalım.
Domates Suyu
Bu onerimiz ise sağlıkcılara, kanlarına kan katanlara gelsin. Bizim kulturumuzde domates suyunun icimi pek yaygın değildir ama bir Wallmart ’a bir Target ’e git bakalım raflarda henuz tukenmemiş bir tane domates suyu bulabilir misin! (Life Style ekibi olarak cok cılgın geziyoruz) Bulamazsın cunku hepsi yok satıyor! Hem zayıflattığı -ki bu bulunduğumuz aylar itibariyle cok onemli bir nokta- hem de fazlasıyla sağlıklı olduğu soyleniyor. Ama dışarıdaki ne iduğu belirsiz domates sularını icmek istemezseniz basitce kendinizinkini yapabilirsiniz.
Malzemelere gelirsek, oyle sadece sıkılmış domates gelmesin aklınıza. Limon suyu, sirke, karabiber ve toz kırmızı biber de gerekli. Blenderdan gecireceğiniz domateslere bu malzemeleri eklemeniz ve soğuması icin buzdolabına koymanız yeterli olacaktır.
Karpuz Frozen
Yazın en guzel meyvesidir kendisi, durup dururken aklımıza ve boğazımıza duşuverir ve afiyetle sulu sulu şappur şupur yiyiveririz. Bir de bunu catalla falan değil de pipetle bir anda ictiğini duşun hem de soğuk soğuk. İcerken kendinizi plajlara atmamak icin zor tutacağınıza eminiz.
Yapımı fazlasıyla basit, malzemeleri ise cebinize dost. Bir dilim karpuz, 1 tatlı kaşığı toz şeker ve 1 kase buz parcası. Sonra bunların hepsini bir guzel mutfak robotuna atıyorsun ve şekilli bir bardak seciyorsun. Bardağın kenarına da bir dilim karpuz kabuğu koy ki afilli dursun.
Naneli Ayran
Karpuzdan sonra canımızın cekeceği diğer basit şey ayran. Bu tarif, ozellikle alkollu bir haftanın ardından kendi capınızla başlayacağınız detoks gunlerinin baş tacıdır. Anne deyimi ile ayran icimizdeki butun zehri alır. Soğuk soğuk da fena gitmez.
Tarifini bilmeyen yoktur ama yine kulağınıza kupe olsun diye; 3-4 sap naneyi ve iki kase yoğurdu mutfak robotundan gecirin, sonra tuz ve su ilave edin. İşte bu kadar! Sunuma da onem verenlerdenseniz birkac tane taze nane yaprağı, buz ve renkli (pembe tercihtir) pipet ile servis edin.
“Benim elimden bir ayran bile yapmak gelmez” diyorsanız sizi Big Chefs ’e alalım. Kavanozun icinde buyuk salata dilimleri ile servis ettiği ayran dağlara taşlara… Zencefil ve Aşşk Kahve ’de de iddialı ayranlar mevcut.
Limonata
Dışarda ev yapımı diye verdikleri limonatada hep bir kusur mu buluyorsunuz, ya fazla şekerli ya fazla buzlu ya da az limonlu mu geliyor. Boşa para harcamayın efendim siz yapın. Limonatanın tek puf noktası kabuğunda.
Eğer bir surahi limonata yapıp kana kana icmek istiyorsanız tarifimiz şoyle efendim; 6-8 limonun kabuğunu bir guzel rendeleyelim, buna kup şeklinde doğranmış 5 limonu ilave edelim ve 1 su bardağı toz şekeri icine boca edelim. Sonra bir guzel elimizle yoğuralım. Kalan 1-2 limonu sıkıp karıştıralım. Baktınız tadı yerine geldi, limon kabuklarını ve limon parcalarını tel suzgecten suzelim. Soğuk suyu ekleyip karıştıralım ve 1-2 saat buzdolabında bekletelim. Sonunda limonatanız hazır!
Bu kadar zahmet veren bir iceceği yapmak istemezseniz adı ustunde Limonlu Bahce ’ye gitmenizi tavsiye ederiz, hala ustune tanımıyoruz.
Reyhan Şerbeti
Şu sıralar yemek bloglarında haddinden fazla yer alan bu pespembe şerbetimizi es gecmeyelim dedik o yuzden araştırdık denedik ve cok beğendik. Hatta Limonata kadar populer olmamasına bir hayli şaşırdık.
Yapımı yine bir o kadar basit olan reyhan şerbetinde kullanılacak malzemeler şoyle; 1 demet reyhan, 1 su bardağı toz şeker, 3 limon ve 1.5 litre kaynamış su. Her zamanki gibi bunlar birbirine karışacak! Sonra bir gun buzdolabında bekletilip rengini alması sağlanacak.
Biz şu ana kadar reyhan şerbeti yapan bir mekan gormedik, siz duyup gorurseniz bize haber edin ucarak gidelim.
Muzlu Milkshake
Annemizin burnumuzu kapatarak icirmeye calıştığı ballı suunt değil de muzlu sutun hastasıyız. Yapan olsa sabahları 3-4 bardak doya doya iceriz. Bir de bunun buz gibi olduğunu duşunun. Tam bir klima ozelliği taşımaktadır. Malzemeleri ise 1 adet muz, 1 su bardağı soğuk sut, iki top dondurma (cilek, cikolata, vanilya…) ve bir tatlı kaşığı şeker. Bunların hepsini blendere koyun efendim sonra karıştırın. Milkshake ’iniz hazır.
Ahududu Smoothie
Adından da anlayacağınız uzere pek gosterişli olan bu serin iceceğimiz icilipte doyulan nadir iceceklerden. İhtiyacınız olan tek şey ise; 200 gram ahududu, 100 ml. sut, 20 gram yoğurt, 5-6 kup buz.
Bu malzemeler elinizin altındaysa gecelim hazırlanışına; oncelikle, ahududuları bir poşet icinde buzlukta bekletin. Yoğurt ve sutu blenderda cırpın, sonunda da ahududu ve buzları icine ekleyip karıştırın. Afili iceceğiniz hazır, keyfini cıkarabilirsiniz.
Blenderı fazla calıştırmamanızda yarar var yoksa smoothie ’niz bir meyve suyuna donuşebilir aman dikkat!
Smoothie ’nin şu anki adresi OPS Cafe ’dir. Ajandanıza not alıverin.
Cilekli Kefir
Bağışıklık sistemini guclendirme, cilt guzelleştirme, idrar yollarını acma, kolesterolu azaltma, kalp sağlığını koruma, ve sinuzite iyi gelme gibi şahane ozellikler… İşte bunlar hep Kefir.
Daha sayamadığımız faydaları var, siz duşunun. Evinizde boyle sağlıklı bir icecek yapılmayacak da nerede yapılacak. Bu atom bombasının malzemeleri; 300 ml. kefir, 5 adet cilek, 1 yemek kaşığı suzme yoğurt, 2 yemek kaşığı bal. Daha sonra alın bu tum malzemeyi blenderdan gecirin ve balı ekleyip karıştırın. Afiyet olsun! Yavaştan alkollu kısma teşrif edelim mi ne dersiniz?
Mojito
Bu geleneksel Kuba kokteylimiz tatlı alkol sevenler icin ideal. Malzemeleri oyle sizi cok fazla uğraştıracak cinsten de değil.
1 adet lime, Bacardi Rum, 8-10 tane nane yaprağı, 2 yemek kaşığı esmer şeker, soda. Hazırlanışı ise; Lime ’ın suyu uzun bir bardak icerisindeki şeker ve nane yapraklarına eklenir. Daha sonra bu karışım, kibarca ezilir; ardından sırasıyla buz kupleri, rom ve soda ilave edilir.
Bu fazla populer yaz ickisini evde bir kez deneseniz iyi bir şeyler cıkartabileceğinize inanıyoruz. Ayrıca nane sayesinde ağızlarda hoş bir ferahlık, kafalarda hoş bir guzellik bıraktığı da doğrudur.
Bizce Mojito ’nun tek adresi Asmalımescit ’in en kucuğu Parantez ’dir. Offpera, Limonata ve Lucca ’yı da hatırlatalım.
Cin Tonik
Bircok erkek arkadaşımızın “Yok abi Mojito icmem, o kadın ickisi” diyerek ickiye bile cinsiyet ekledikten sonra Cin Tonik ’e yonelmesini anlamıyoruz. Ama serinletici bir yaz ickisi olduğunu kabul ediyoruz. Aynı zamanda yapımı bu kadar basitken evde hala ne diye bira icer dururuz onu hic anlamıyoruz. İhtiyacınız olan iki şey gin ve tonik o kadar. En iyisini ise Nublu, 360İstanbul, Zuma ve Urban ’da bulabilirsiniz.
Margarita
Ya bardağı tuttuğumuzda bizde acığa cıkan ozguvenden ya da Latin yeme-icme kulturune yakınlığımızdan olacak ki bu ickinin hastasıyız.
Evinizde oncelikle Tekila, portakal likoru, limon ve tuz olmalı. Sonra bu malzemeleri shaker ’da bir guzel karıştırın. O guzel bardağın etrafını tuza bulamayı sakın unutmayın. Son olarak margaritanızı lime ile servis edebilirsiniz.
Bizce en iyi margarita Meksika yemekleri yapan Asmalımescit ’teki Picante. Delicatessen, Ranchero, Bej Karakoy ve Mangerie ’ yi de ajandanıza not ediniz.
Sangria
Daha once bu kadar benimsediğimiz bir İspanyol adeti varsa o da tapas ’tır. Ama o bile bir sangria değil. Sangria şarap, rom (romsuz da olur), taze limon, portakal ve mevsim meyveleri taneleriyle hazırlanıyor.
Cok pahalı olmayan bir şişe kırmızı şaraba, 3 portakal, 2 limon suyu sıkıyoruz, icine 1,5 su bardağı toz şekeri (tercihen kaliteli bir esmer şeker) boca ediyoruz ve şekeri karıştırarak guzelce eritiyoruz. Kafamıza gore, uzum, erik, soyulmuş ve dilimlenmiş elma-armut (zevkimize gore meyveler) ekleyerek, kapalı bir kapta, mesela 5 lt.lik bir su şişesinde 1-2 gun bekletiyoruz. Buz ekleyip cılgın gibi iciyoruz. Tarifi kişi sayınız ve damak tadınıza gore ozelleştirebilirsiniz.
Long Island Ice Tea
İcinde yok yok. Bu sebeple sizi hem maddi hem manevi bir hayli zorlayacak bir kokteyl varsa o da budur. Malzemeleri sayıyoruz gerisini siz duşunun; Portakal likoru, gin, rom, tekila, votka, limon, esmer şeker, kola.
Yapılışını ise ne siz sorun ne biz soyleyelim. Evde Long Island Ice Tea ’nin alasını yaparım diyorsanız sizi şu linke alalım; yok ben almayayım dışarda parası neyse veririm ve kana kana icerim diyorsanız; “Kırıntı” ya da “Hardal”a gidin deriz.