Ekmek, makarna, pilav, hamur işi, unlu mamuller… En sevdiğimiz yiyecekler, hepsinden birden uzak durmak mumkun mu? Maalesef ki colyak hastalığına sahip kişiler icin istemeden de olsa mumkun oluyor. En basit tabiriyle “yaşam boyu devam eden tek gıda alerjisi” olan colyak hastalığı veya gluten intoleransı olan bireyler, hayatları boyunca “gluten free” besinler tuketmek zorunda. İşte glutensiz beslenme ve colyak hastalığına dair tum merak edilenler:
Yaklaşık 30 farklı protein ceşidini barındıran buğdayda gliadin ve gluten adlarında protein de bulunuyor
Hormonlu gıdaların had safhada karşımıza cıktığı şu donemlerde haliyle buğdayın da genetik yapısı değiştirildiği icin bazı insanların sindirim sistemini de yormaya başlamış
Gluten hastalığınız olmasa bile gluteni tamamen hayatınızdan cıkardığınız takdirde daha guclu bir bağışıklık sistemine sahip olabileceğiniz gibi glutensiz beslenmenin kilo verme surecinde de faydasını gorebilirsiniz
Colyak hastalığı ya da bir diğer adıyla “Gluten Entropisi”ne sahip kişilerin glutenli gıdalar tuketmesi neticesinde sindirim işlemini gercekleştiren villusun yapısı bozulmaya uğruyor
Hayat boyu suren alerjik bir rahatsızlık olan colyak hastalığının doğru bir şekilde teşhis edilebilmesi icin mutlaka kan testi yapılması gerekiyor
Colyak hastalığı en nihayetinde alerjik bir rahatsızlık olduğu icin her kişide farklı şekillerde ortaya cıkabiliyor
Colyak hastalığı olan kişilerin hayat boyu takip etmesi gereken belirli bir beslenme duzeni var. Glutensiz beslenme programlarında genellikle yulaf, arpa, cavdar ve buğday başta olmak uzere tum tahılların tuketimine sınır getiriliyor
90 ’lı yıllarda ortaya cıkan “glutensiz beslenme” programları sayesinde bu hastalığın farkındalığı ve hastalığa sahip olanların bilinclenmesinde gozle gorulur bir artış oldu
Colyak hastalığı olmayan kişilerde dahi uygulanan glutensiz beslenme programının migren, sindirim gucluğu, mide yanması vb. rahatsızlıklara da iyi geldiğine dair goruşler var
Unlu mamullerin tumu, arpa, buğday, cavdar, yulaf, pasta, şehriye, soya sosu, dondurulmuş gıdaların buyuk bir kısmı, hazır corbalar, et harcları, votka, bira, cin vb. yiyecek iceceklerin tumu glutenli gıdalar kategorisinde bulunuyor
Glutensiz gıdaların başlıcaları et, balık, tavuk, yumurta, sebze ve meyveler, bakliyatlar, bezelye, kinoa, pirinc, karabuğday, patates, chia tohumu, zeytinyağı, mısır unu, pirinc unu, karabuğday unu ve nohut unu
Colyak hastalarının bir kısmında tip 1 diyabet, otoimmun hepatit, tiroide bağlı rahatsızlıklar ve dermatitis herpetiformis gorulebiliyor
Colyak hastalığının en yaygın gorulen belirtileri ise şunlar:
Karın bolgesinde one doğru şişkinlik İştahsızlık, halsizlik ve kusma Şiddetli karın ağrısı Kaygı bozuklukları, tukenmişlik ve depresyon hissi Mide yanması Regl duzensizliği Mide ulseri Kısırlık veya tekrarlayan duşukler Kansızlık Kaslarda zayıflık Dermatit herpetiformis (DF); yani ciltte oluşan kaşıntı ve dokuntu Colyak hastalarını oldukca zorlu bir surec bekliyor, farkındayız. Yine de glutensiz bir yaşam imkansız değil!
Son yıllarda makarnadan cikolataya, recelden peynire kadar genişleyen glutensiz urun gamı, gıdaların ardından kozmetiklere de yayıldı. Colyak hastaları, Dentiste ’ gluten icermeyen bitkisel icerikli diş macunlarıyla diyetini bozmadan ağız bakımlarını yapabiliyor. Yumuşak bir aromaya ve susuzluk yaratmayan formule sahip Dentiste ’ urunleri iceriğindeki doğal antiseptik ve antibakteriyel bitki karışımları ve CDX Kompleks (Cyclodextrin Complex) ile ağızdaki kotu koku oluşumunu engelleyerek ferah bir nefes sağlıyor. Xylitol ile dişlerdeki bakteri oluşumunu azaltan Dentiste ’ diş macunları, aynı zamanda sabitleştirilmiş C vitaminiyle diş etlerinde hızlı bir iyileşme sağlarken ağız dokusundaki hucrelerin hasar gormesini engellemeye de yardımcı oluyor.