Cikolata kelimesinin mutlulukla bir bağlantısı olduğuna hemfikir olabiliriz! Ama cikolata denince aklımıza ceşit ceşit cikolata geliyor. Bitter var, sutlu var, e beyaz da var, ustune ustluk bir de yeni ceşidi ruby cıktı! Eminiz ki milattan once 6.yuzyılda cikolata ilk bulunduğunda bu kadar cok ceşidi yoktu! Bu kadar cok cikolatan bahsetmemizin sebebi sadece cikolatayı cok sevmemiz değil, bugunun “Dunya Bitter Cikolata Gunu” olması. Biz de bu gune ozel sizlerle cikolatanın tarihcesini, bitter cikolatanın faydalarını ve bir de bonus olarak bitter cikolatayla yapabileceğiniz 10 tarifi anlatmak istedik!
Cikolata nerede ve nasıl bulunmuş?
Orta Amerika ’daki tropikal yağmur ormanlarında kakao yetiştiriliyormuş. Olgunlaşmış kakaolar toplanıp fermente edilerek macun haline getiriliyormuş ve acı halde sıvı bir icecek oluyormuş. Yani anlayacağınız uzere, Mayalar ve Aztekler zamanında, cikolata bizim bildiğimizden cok cok daha farklı bir haldeymiş! Ama soylentilere gore insanlar, bu sıvının ozel bir sıvı olduğunu duşunup bu sıvıyı icenlerin guclendiğine ve mutlu olduğuna inandıkları icin cokca tuketirlermiş.
Bitter cikolatanın faydaları nelerdir?
Bitter cikolatanın icerisindeki kakao oranı diğer cikolatalara kıyasla daha fazla ve icerisindeki şeker de yine aynı şekilde daha az olduğu icin, diğer cikolatalara gore daha sağlıklı bir cikolata olarak gorulmektedir. Ama hani insanlar bunu duşunmekte haklılar, cunku bitter cikolatanın, İsvec ’te yapılan bir araştırmaya gore, felc olma riskini azalttığı, kalbi guclendirdiği, icerisindeki lif miktarı sayesinde tokluk verdiği, cilt dostu olduğu, icerisindeki teobromin sayesinde oksuruğe iyi geldiği, kan dolaşımını arttırdığı ve zekÂyı geliştirdiği araştırmalar tarafından kanıtlanmıştır. Ha bir de mutluluk verdiği soyleniyor ama bunu hepimiz zaten biliyoruz!
Bitter cikolatalı tarifler
Bitter cikolata bir tık daha acı olduğu icin herkes cok sevmez, ama sevmeyenlerin bile bu tariflerle sevebileceğini iddia ediyoruz! E biz bu kadar iddialıyken, size de bir goz atıp, gozunuze kestirdiğiniz tarifi yapmak kalıyor. Şimdiden afiyet olsun diyelim, lutfen yorumlarınızı bizden esirgemeyin!
1. Bitter cikolatalı ganaj
Her tarifinizi susleyebilecek ve her tarifinize yakışacak baz bir tarifle başlayalım istedik. Cheesecake yaparsınız uzerine sos diye bu ganajı dokersiniz, kek yaparsınız farklılık ararsınız bu ganajı yaparsınız yanına ya da profiterol yaparsınız uzerine bu ganajı yaparsınız derken bu liste uzar gider. O yuzden siz en iyisi bu tarifi deneyin, hem de cok kolay! 2 malzemeye ihtiyacınız var, krema ve bitter cikolata! Dikkat etmeniz gereken birkac kucuk puf nokta var. İyi bir ganaj yapmak icin cikolata miktarınızın her zaman krema miktarınızın 2 katı kadar olması gerekiyor. Boyle okuyunca cokmuş gibi gelebilir, ama inanın deneyince tam da o mukemmel pastane ganajını elde edeceksiniz. Yani 200 ml kremaya, 800 gram cikolata eklemeniz gerek. Bir diğer onemli şey ise, kısık ateşte, yakmadan, karıştıra karıştıra yapmak ve servis etmeden mumkunse soğutmak. Ta daha, garajınız hazır.
2. Bitter cikolatalı mozaik pasta
Mozaik pasta coğumuzun cocukluk lezzetlerindendir. Hem yapması kolay hem de lezzetli, canımız tatlı istediğinde yapması 5 dakika, soğutması biraz uzun ama aramızda kalacaksa bence sıcak daha guzel, bi ara deneyin! Neyse işte biz de dedik ki, e bu mozaik pastanın neden bitter cikolatalısı yok, ama meğersem varmış. İhtiyacınız olan malzemeler şoyle 300 gram biskuvi, 25 gram kakao, 2 su bardağı sut, 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 paket bitter cikolata, 1 cay bardağı şeker, 1 cay bardağı toz Hindistan cevizi (tercihen) ve 1 cay bardağı doğranmış ceviz (tercihen). Bir kapta biskuvileri ezin, icerisine şekerinizi, istiyorsanız Hindistan cevizinizi ve normal cevizinizi ekleyin. Kalan malzemeleri kucuk bir tencerede hafiften kaynatın, biraz soğumasını bekleyip biskuvilerle karıştırın. Kek kalıbınıza strec film koyarak en guzel ve pratik şekilde hazırlayabilirsiniz.
3. Bitter cikolatalı catlak kurabiye
Cayın, kahvenin ya da sutun yanında bol cikolatalı bir kurabiye olsa ne guzel olur diyenlerin kesinlikle denemesi gereken bir tarif. Malzemeler; 1 paket bitter cikolata, 125 gram tereyağı, 2 yumurta, 1/2 su bardağı toz şeker, 2 su bardağı kadar un, 2 yemek kaşığı kakao, 1 paket kabartma tozu ve vanilya, 1 tutam tuz ve uzeri icin 1/2 su bardağı pudra şekeri. Kısık ateşte yağı ve cikolatayı tamamen eritin, altını kapatınca şekeri ekleyin. Karışım biraz soğuduktan sonra karıştırarak tek tek yumurtaları ekleyin, burası cok onemli sıcakken kırar ve karıştırmazsanız omlet olur. Un, kakao, tuz ve kabartma tozunu ekleyin. Karışımı yoğurduktan sonra bir saat kadar buzdolabında dinlendirin. Fırını ve tepsiyi onceden 160 derecede ısıtmaya başlayın. Hamurunuzu yuvarlak şekillendirip pudra şekerine batırın ve tepsiye koyun. 10-15 dakika kadar pişirin, soğumasını beklemeden tepsiden almayın ama fırından da cıkarın.
4. Bitter cikolatalı sıcak cikolata
Bu soğuk gunlerde, icimizi ısıtacak tatlı mı tatlı bir tarif. Biz tek kişilik veriyoruz ama siz ne kadar yapmak isterseniz o kadar coğaltabilirsiniz! Yaklaşık 300 ml hacimli kupanızla sutunuzu olcup kucuk bir tencereye alın. Uzerine 1 yemek kaşığı kakao ve şeker, eğer seviyorsanız bir paket de şekerli vanilin ekleyin. 50 gram bitter cikolatayı benmari usulu eritip, kaynattığınız sute ekleyin ve bardağa koyup icin gitsin!
5. Bitter cikolatalı hurma topları
E tabii ki de diyette olan ya da şeker kullanmayı tercih etmeyen okurlarımızı unutmadık. Trufumsu bir tarifle karşınızdayız. Bu tarifin benzerini yapmanın ceşit ceşit yolu var aslında. O yuzden tarifle oynamaktan cekinmeyin, mutfağınızda size kimsecikler karışamaz! İhtiyacınız olan malzemeler; 6 adet cekirdeği cıkartılmış etli hurma, etli hurmanız yoksa 12 adet normal hurma kullanabilirsiniz, 1/2 bardak badem, 2 yemek kaşığı toz Hindistan cevizi, 1/2 limon kabuğu rendesi, uzeri icin de 80 gram bitter cikolata. Tum malzemeleri rondodan gecirin, topcuklar yapın ve benmari usulu erittiğiniz cikolataya batırın ve biraz dolapta soğutun. Ta daa, enerji toplarınız hazır ister kahveyle, ister spor sonrası afiyetle yiyin.
6. Bitter cikolatalı sufle
Sufle denince akan sular duruyorsa nefeslerinizi tutun! Malzemeler; 3 yumurta, 50 gram tereyağı, 80 gram bitter cikolata, 1/2 su bardağı un ve şeker (şeker oranını damak zevkinize gore azaltabilirsiniz). Cikolata ve tere yağını benmari olarak eritin. Şekeri ve yumurtayı kopuk kopuk olana kadar cırpıp yavaş yavaş un ekleyin. Daha sonra cikolatalı karışımı ekleyin. Sufle kaplarınızı hem yağlayın hem de unlayın. Karışımı icine dokerek, 220 derece fırında 6-8 dakika arası pişirin. Bakarak olmayı unutmayın, herkesin fırını farklıdır. İster dondurmayla, ister cayla yiyin.
7. Bitter cikolatalı malaga
Son zamanların populer tatlısı malagayı, cok fazla uğraşmadan, hem tek tepside 14 tane hem de bitter cikolatalı yapmaya ne dersiniz? Kekini yapmak icin 1 su bardağı sut, 1 cay bardağı şeker, 1 su bardağı sıvı yağ, 3 yumurta, 2,5 su bardağı un, 1 paket kabartma tozu ve vanilyaya ihtiyacınız var. Normal kek yapar gibi yapıp borcama dokun, uzeri biraz pembeleşene kadar pişirin. Uzeri icin bir krema yapmanız lazım, bunlar icin de 4 yemek kaşığı nişasta, 4 yemek kaşığı un, 1 tutam tuz, 1 paket vanilya, 1 paket toz krem şanti, 3 yumurta sarısı, 1,5 cay bardağı şeker ve 4 su bardağı sute ihtiyacınız var. Vanilya haric butun malzemeleri bir araya getirip pişirin, piştikten sonra da vanilyayı ve krem şantiyi ekleyin. Hem kekinizi hem de kremanızı soğutmanız gerektiğini unutmayın. İkisi de hazır olduktan sonra kremayı borcamdaki kekin uzerine yayın ve kucuk muzlar kullanarak, butun halde, 14 adet muzu kremaya hafif batacak şekilde yerleştirin. En ust katmanı icinse 1 kutu kremayla 200 gram cikolatayı eritip kırılmış fındık ekleyin ve muzların ustunu kaplayacak şekilde dokun, soğuduktan sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
8. Bitter cikolatalı puding
Toz halde satılan puding yerine kendiniz yapmayı deneyebilirsiniz diye duşunduk. Cunku hem cok basit hem de aşırı lezzetli bir tarif. 1 litre sutun icerisine 1 su bardağı şeker, 1 yemek kaşığı nişasta, 2 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı kakao, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 paket bitter cikolata ve 1 paket vanilya ekleyin. Butun malzemeleri kısık ateşte, karıştırarak pişirin, kaselere koyun ve hazır. Yazması ve okuması hazırlamasından daha uzun surdu bizce, canınız tatlı cekiyorsa bir şans verebilirsiniz!
9. Bitter cikolatalı tart
Bol tereyağlı bir tart yapalım ama bu sefer bir de bol cikolatalı olsun. Malzemeler; 125 gram tereyağı, 1 cay bardağı şeker, 2 su bardağı un, 1 yumurta sarısı, 1 paket vanilya ve kabartma tozu, 2 kaşık kakao. Yumurtayı, şekeri ve tere yağını robotta karıştırdıktan sonra kalan malzemeleri ekleyip yoğurun. 30 dakika kadar buzdolabında dinlendirin. Kalıbınıza uygun şekilde acın ve yerleştirip catal izleri bırakarak 180 derece fırında hafifce pişirin. İc dolgu olarak da cikolatalı ganaj yapın, sonra hem tartı hem de parmaklarınızı yiyin!
10. Bitter cikolatalı kek
Son tarif, her evin olmazsa olmazlarından kek tarifi olsun istedik. Malzemeler; 3 yumurta, 1 su bardağı şeker, 1 su bardağı sıvı yağ, 1 su bardağı sut, 1 paket kabartma tozu ve vanilya, 2,5 su bardağı un, 3 yemek kaşığı kakao, 1 paket doğranmış bitter cikolata. Butun malzemeleri kek hamuru kıvamına gelene kadar karıştırın. Kek kalıbınızı yağlayıp, 175 derece fırında 50 dakika kadar pişirin.
Kaynak: 1 2