
Marketlerde satılan besinler, pazardan alınan sebze – meyveler, paketli gıdalar, ambalajlı urunler, tum bunların iceriğini gercekten biliyor muyuz? Son zamanlarda epey populer olan organik beslenmenin bu popularitesinin sırrını merak ettiniz mi hic ya da tukettiğiniz gıdaların guvenilirliği hakkında bilginiz var mı? Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte ozellikle son birkac yıldır, insanlar pek cok konuda daha bilincli hale geldi. Bu konulardan biri de beslenme. Aslında yıllardır Canan Karatay ’ın anlattıkları yeni yeni geniş bir kitlenin ilgisini cekti diyebiliriz. Fastfood cılgınlığından, şok diyet onerilerinden sıyrılıp sağlıklı yaşam tarzına geciş yapıyoruz yavaş yavaş. İşte tam bu geciş evresinde biraz daha bilinclenelim diye, beslenme konusunda doğru bildiğiniz yanlışları bir bir yıkacak, size beslenme alışkanlığını sorgulatacak 5 Netflix belgeselini yazdım.
1. Cowspiracy: Sustainability Secret / Surdulebilirliğin Sırrı
Beslenme alışkanlıkları, gıda ve sağlık sektoru ile ilgili bircok belgesele imza atan Kip Andersen ve Keegan Kuhn ’un yonetmen koltuğunda oturduğu 2014 yapımı olan Cowspiracy: Surdururulebilirliğin Sırrı isimli belgeselde, fabrika hayvancılığının dunyanın kaynakları uzerinde olumsuz etkisi vurgulanıyor. Hem cevreye verilen zararlar, hem de sivil toplum kuruluşlarının duyarsızlığı anlatılıyor. Gıda sektorunun kuresel ısınmaya etkileri ve ozellikle cevreci grupların neden buna musaade ettiği sorgulanıyor. Hollywood yıldızlarından Leonardo Di Caprio ’nun da desteklediği belgeselde, dunyanın beslenme ihtiyacımızı kaldırabileceği kadar doğal kaynağı olmadığı ve fabrikalarla, atıklarla, sera gazı salınımıyla cevreye verdiğimiz zarar gozler onune seriliyor.
2. What The Health / Sağlık Komplosu
Keegan Kuhn ve Kip Andersen ’in bir başka belgeseli olan Sağlık Komplosu, Cowspiracy ’nin devamı niteliğinde. Beslenme tarzı ve sağlık arasındaki ilişkiyi inceleyen belgesel 2017 yapımı. Dunya devleri olarak adlandırabileceğimiz buyuk markaların, sağlık kuruluşları ile arasındaki ‘gizli ’ anlaşmaları ortaya cıkaran belgesel, hayvansal gıdaların kalıtsal olarak bildiğimiz hastalıklar uzerindeki etkisini de araştırmalarla ortaya koyuyor. Dunya Sağlık Orgutu ’nun işlenmiş eti 1. derece kanserojen olarak nitelendirmesine rağmen, diyabetle, kanserle ve daha pek cok hastalıkla mucadele derneklerindeki besin programlarında etin ana besin kaynağı olarak gosterilmesinin ardındaki gercekleri gozler onune seriyor.
3. Forks Over Knives / Catal Bıcaktan Ustundur
Beslenme ve hastalıklar arasındaki ilişki inceleyen bir diğer belgesel olan Catal Bıcaktan Ustundur ’un yonetmenliğini Lee Furkelson ustlenmiş. Belgeselin anlatıcıları ise, bitkisel beslenmenin sağlığa faydaları uzerinde araştırmalar yapan Amerikalı kalp cerrahı Dr. Caldwell Esselstyn ve Amerika ’da beslenme konusunda en cok satan kitaplardan olan ‘The China Study ’nin yazarı, biyokimya uzmanı Dr. Colin Campbell. Belgeselde, dunyanın değişen beslenme alışkanlığıyla birlikte obezite, kalp-damar hastalıkları, kanser ve diyabetin artması araştırılıyor. Ozellikle işlenmiş hayvansal gıdaların hayatımıza girmesiyle kalıtsal hastalıkların ortaya cıkışı arasında bağlantı kuruluyor. Belgeselde ayrıca bitkisel protein ve hayvansal protein ile beslenen iki farklı grubun sağlık acısından surecleri karşılaştırılıyor.
4. The Magic Pill / Mucize İlac
Avustralya yapımı bu belgeselde ise, işlenmemiş hayvansal gıdaların ve doğal bitkilerin birlikte tuketilmesi gerektiğini savunan ketojenik beslenme bicimi ve faydaları anlatılıyor. Doğal urunlerle, duşuk karbonhidrat yuksek yağ alımına dayanan bu beslenme şeklinin kronik ve kalıtsal rahatsızlıklar uzerindeki olumlu etkisi belgesele katılan deneklerle izleyiciye sunuluyor. Avustralya aborjinlerinden olan dunyanın en eski topluluklarından Yolngu halkının da aralarında bulunduğu denekler, 2-3 hafta sureyle ketojenik beslenme programını deniyorlar.
5. Rotten / Gıda Sucları
6 bolumluk bu belgesel de gıda sektorunun, gorunmeyen yuzunu ele alıyor. 2018 yapımı belgesel, gunluk hayatta tukettiğimiz bircok urunun genetik yapısının nasıl değiştirildiğini ve bunlara izin veren yonetimleri / yoneticileri acığa cıkarıyor. Bal, yer fıstığı, tavuk, sarımsak, sut ve balık gibi global ticaret hacmi geniş urunlerin her birini ayrı bir bolumde ele alan Gıda Sucları, tukettiğimiz bu ve benzeri bircok daha fazla verim almak amacıyla yapılan sahtecilikleri anlatıyor.