Yaz mevsimiyle birlikte, hassas bir cilde sahip olanlar icin guneş kabus olabiliyor. Guneşin zararlı ışınlarından korunmak icin onlem almak şart. Uzun sure guneş ışığına maruz kalmak, guneş yanıkları, cilt kanseri ve ciltte renk değişimlerine sebep olabiliyor. Beyaz tenli kişiler, guneş alerjisi olanlar ve bebekler guneşe cıkmadan once mutlaka guneş kremi kullanmalı. Ancak, piyasada bircok farklı ozelliğe sahip guneş kremi bulunuyor. Cildinize uygun guneş kremi almak icin nelere dikkat etmeniz gerektiğini listeledik.
1. Oncelikle cilt tipinizi belirlemeniz, sonra buna uygun krem secmeniz gerekir
Doğrudan cilde uygulanan urunlerin iceriğinde bulunan bazı maddeler alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu nedenle guneş kremi almadan once, cilt doktoruna danışmanızda fayda var. Yağlı, kuru ve karma gibi farklı cilt tipleri bulunur. Guneş kreminizin cildinize zarar vermemesi ve daha iyi koruma sağlaması icin, cilt tipinizi belirleyip buna gore krem kullanabilirsiniz. Kuru cilt tipine sahip olanlar nemlendirici bazlı kremleri, yağlı cilt tipine sahip olanlar ise su bazlı kremleri kullanabilirler.
2. Yuksek faktorlu kremler daha fazla değil, daha uzun sure koruma sağlar
SBF değeri olarak ifade edilen koruma faktoru hakkında “daha yuksek faktor, daha iyi koruma” pek cok kişi tarafından doğru sanılan bir yanlış. Cunku SBF değeri arttıkca, kullandığınız urunun sizi guneşten koruma oranı değil, guneşten koruma suresi artıyor. Yuksek faktorlu guneş kremleri, guneşe karşı daha uzun sure koruma sağlıyor. Yuksek faktorlu guneş kremleri sizi guneşten daha fazla değil, daha uzun sure korur. En az 30 faktorlu guneş kremlerini tercih edebilirsiniz.
3. Geniş spektrumlu guneş kremlerini tercih etmenizde fayda var
Geniş spektrumlu guneş kremleri, guneşin zararlı ışınları olan UVB ve UVA ’ ya karşı koruma iceren kremlerdir. Bu kremler, diğer guneş kremlerine oranla daha iyi koruma sağlar. Ultra Viole olarak adlandırılan ışınlardan UVA guneş yanıklarına sebep olur, UVB ise uzun vadede cilt kanseri oluşumunu tetikleyen etkenlerden biridir. Son donemlerde piyasalarda geniş spektrumlu olarak adlandırılan guneş kremlerin satın alırken, iceriğinde cinko oksit ile titanyum dioksit maddelerinin bulunmasına dikkat edin. Cinko oksit ve titanyum dioksit UV ışınlarına karşı koruma sağlayan maddelerdir.
4. Guneş kremi alırken, uretim tarihi en yakın olanı tercih edin
Bircok urunu alırken, uretim ya da tuketim tarihine bakarız. Guneş kremleri uzun sure kullanılabilir gibi gozukse de, uretim tarihi onemlidir. Cunku, rafta bekleme surecinde guneş kremlerinin icinde bulunan ve koruma etkisi gosteren bileşenlerin etkisi azalır. Bu nedenle guneş kremi alırken, uretim tarihine dikkat etmeniz gerekir. Daha yakın tarihe uretilen urunleri, koruma oranı daha yuksektir.
5. Guneş kremini, guneşe cıkmadan once kullanmanız gerekir
Doğru guneş kremi secmek kadar, guneş kremini doğru kullanmak da buyuk onem taşıyor. Guneş kremleri genellikle, guneşle temastan sonra kullanılıyor. Ancak en etkin koruma icin, guneş kremini guneşe cıkmadan en az yarım saat once uygulamak gerekir. Ayrıca daha etkili bir koruma icin guneş kremini 2 saatte bir yeniden uygulayabilirsiniz. Uzerinde suya dayanıklı yazan guneş kremleri de en fazla 40-80 dakika arası koruma sağlar. Suyla temasınız halinde yenilemeniz gerekir. Cunku “suya dayanıklı” demek, “su gecirmez” demek değildir.
Kaynak: 1