
Aclık, metabolizmanızın ve vucudunuzun olması gerektiği gibi calıştığına dair harika bir işaret. Yine de, aclık, yemek yeme zamanının tek gostergesi olmamalı. Cok fazla yani uzun sure ac kaldığınızda vucudunuzun işlevleri zayıflar ve kendinizi iyi hissetmezsiniz. Bu tip durumlarda birden bire yuksek kalorili yiyecekler tuketmek midenize zarar verebilir. Bu nedenle yemek yemek icin cok fazla acıkana kadar beklemememiz gerekiyor. Bunun yerine ana ve ara oğunlerle aclığı dengeleyip sağlıklı bir şekilde beslenebiliriz. Neden yemek yemek icin acıkana kadar beklememeliyiz?
1. Aclık aşırı yemek yemeye yol acar
Oğun atlayan veya duzensiz yemek yiyen insanlar, kacırdıkları yiyecekleri telafi etmek icin genellikle yuksek kalorili yiyecekler tuketme eğilimindedirler. İnsan vucudunun metabolizmayı hızlandırmak, enerji sağlamak ve daha sağlıklı olmak icin 3-4 saate bir duzenli olarak beslenmeye ihtiyacı var. Ne kadar uzun sure yemeksiz kalırsanız, kan şekeri seviyeniz o kadar duşer ve bu da şeker yemek istemenize neden olabilir. Ote yandan kan şekeriniz duştuğunde, elleriniz titreyebilir, başınız ağrıyabilir ve kendinizi huzursuz hissedebilirsiniz.
2. Aşırı ac kalmak, kilo vermeye yardımcı olmaz
Pek cok insan uzun sure ac kaldığında kilo verebileceğini duşunuyor. Ancak bu son derece yanlış. Cunku metabolizmanızı hızlandırıp yağ yakımı sağlamanız icin duzenli olarak beslenmeye ihtiyacınız var. Cok uzun sure ac kaldığınızda muhtemelen buna uzun sure dayanamaz ve bir noktada yuksek kalorili gıdalar yemeye başlarsınız. Ayrıca cok az kalorili yemek vucudunuzda bir acil durum modunu tetikleyerek yağ depolamasına ve daha da az kalori yakmasına neden olur. Vucudunuz adeta şoka girer ve gelecek tehlikelere karşı kendini korumak icin yağ depolamaya başlar. Bu da zayıflamak isteyenlerin istediği sonucu alamamasına neden olur.
3. Cok acıktığınızda sağlıklı yiyecek secimleri yapma olasılığınız daha duşuktur
Populer bir reklamın sloganı gibi; ” Acken sen, sen değilsin.” Acıktığınızda, daha sağlıklı bir secenek yerine yuksek kalori ve şeker iceren şeyleri tercih edebiliriz. Bunun nedeni kan şekeri seviyesinin duşmesidir. Kan şekeri duştuğunde pek de mantıklı duşunemeyiz ve genellikle sağlıklı secimler yapmayız. Bu da fazla kalori almamıza neden olur.
4. Acıktığınızı her zaman fark edemeyebilirsiniz
Aclık duzenlemesini etkileyen iki hormon bulunuyor; iştahı uyaran grelin ve onu bastıran leptin. Bir sure yemek yemediğinizde grelin seviyesi yukselir Yedikten sonra ise leptin, vucuda doyduğunu soyler.
Aclık barometresi her zaman doğru değildir. Bazen, ozellikle yorucu bir diyet uyguladıktan sonra, insanlar vucutlarının onlara ne anlatmaya calıştığını duyamazlar. Beyin, kişinin yaşam tarzına gore aclığı bastırmayı oğrenir. Boylece, unde bir kez yemek yiyen insanlar, herhangi bir aclık hissetmeden işlerine devam edebilirler. Ancak tabii ki bu gunde yalnızca bir oğun beslenmeyi normal yapmıyor.
5. Uzun sure ac kalmak sağlığınızı olumsuz etkiler
Aclık, uzun vadede akıl sağlığını etkilemekten kronik hastalık riskini artırmaya kadar vucut uzerinde pek cok etkiye neden olabilir Eğer acıkırsanız, genellikle huzursuz hissedersiniz. Aclığa eşlik eden bazı belirtiler şoyle;
– Konsantrasyon zorluğu
– Midede kemiren bir his, guruldama
– Gucsuz hissetme, halsizlik
– Baş donmesi
– Mide bulantısı ve kusma
– Sinirli bir tuh hali
– Baş ağrısı
– Uyku sorunları
Bonus: Aclık turunuzu nasıl belirlersiniz?
Bilim insanları 3 farklı aclık turu belirlediler; fiziksel, psikolojik ve fırsatcı. Fiziksel aclık, midenizde yeterince yemek olmadığında ortaya cıkan normal yeme durtusudur. Psikolojik aclık ise bunun aksine, duygular tarafından yonlendirilir ve esasen, yiyecek dışında başka bir şeye duyulan ozlemdir. Psikolojik aclıkta kişi, daha iyi ya da daha mutlu hissetme arzusuyla yemek yer.
Son olarak, fırsatcı aclık ise, etraftaki yiyecekleri gorup onları yemek istemektir. Gercek aclıkla hicbir ilgisi yoktur sadece “neden yemeyeyim?” diye duşunurler.
Kaynak: 1