Dondurma soğukken cok daha tatlı, jambon ise sıcak yenildiğinde daha lezzetlidir. Bununla birlikte, tat farkı sıcak ve soğuk tartışmasının yalnızca kucuk bir parcası. Bu yuzden daha derine inmeye ve sıcak – soğuk yiyeceklerin vucudumuzu nasıl etkilediğini araştırdık. Eğer merak ediyorsanız sizi iceriğimize alalım.
1. Soğuk yemekleri tercih edenler daha fazla kalori tuketirler Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya gore, soğuk yemekler daha fazla kalori almanıza sebep olabilir. Araştırmacılar, sıcak yemek yerine soğuk yemek secen kişilerin daha fazla kalori tuketme eğiliminde olduğunu buldu. Daha spesifik olmak gerekirse, en az %31 kalori, en az %37 yağ ve %22 ’den fazla karbonhidrat tuketiyorlar. Bu sorun, obeziteden muzdarip insanlarda daha da belirgin. Onerilen cozum ise soğuk bir salata ile birlikte sıcak bir yemek yemeniz.
2. Vucudumuz soğuk yiyecekleri sindirmekte daha fazla sorun yaşar Soğuk bir şey yediğimiz zaman, vucudumuzun once yiyeceği ısıtmak ve sonra onu sindirmek icin iki kat caba harcar. Orneğin sıcak corbanın midemiz tarafından sindirilmesi sadece 15 dakika surer. Ote yandan, dondurma gibi gıdaların sindirimi 30 dakika ile 2 saat arasında bir zaman alır. Gıdaları soğuk tuketmemeye ozen gosterin, soğuk tuketmeniz gerekiyorsa bolca ciğneyerek ağzınızda besini iyice ısıtın.
3. Sıcak yemekler daha besleyicidir Sıcak yiyecekler daha kolay sindirilir ve sonuc olarak tum besinler cok daha hızlı emilir. Ote yandan domates gibi bazı sebzeler pişirildiğinde likopen miktarı artar. Ayrıca yulaf gibi sıcak tahıllar lif acısından zengindir ve soğuk tahıllar gibi şeker oranı yuksek değildir. Ancak meyve ve sebzeleri pişirmenin bir de dezavantajı bulunuyor. Bu tip gıdalar pişirildiğinde vitaminler eriyip gider. Bu yuzden yapabileceğiniz en iyi şey, onları mumkun olduğunca az pişirmek.
4. Soğuk su, sıcaktan daha hızlı emilir Soğuk suyun midemizden cok daha hızlı cıktığı ve bu nedenle sıcaktan daha iyi emildiği soylenir. Soğuk su icmenin bir başka faydası ise gunluk veya cok sık antrenman yapanlar icin dayanıklılığı artırmaya yardımcı olmasıdır. Ote yandan, ılık suyun daha az miktarda su icmeye sebep olabileceği ve bunun da dehidrasyona yol acabileceği bulundu. Ayrıca yemek borusunu etkileyen rahatsızlıklardan muzdaripseniz soğuk su icmeye cok dikkat etmelisiniz. Bu gibi durumlarda, yemek borunuzun rahatlaması icin ılık suya başvurmalısınız.
5. Sıcak yemek sizi daha uzun sure tok tutar Sıcak yemeklerde salınan ve tadı cok daha iyi hale getiren besinler sayesinde sıcak yemek tuketmek sizi daha uzun sure tok tutar. Ote yandan sıcak yemekleri yavaş yavaş tuketirsiniz. Bu da beyne doyma sinyalleri gitmesini sağlar. Bu nedenle yavaş yemek, ihtiyacınız olduğu kadar yemenizi sağlar ve beyniniz, yemeğinizi bitirdikten sonra iştahınızı daha uzun sure bastırır.
6. Soğuk ve sıcak yiyecekler vucut ısınızı artırabilir Kahve, cay ve corba gibi sıcak iceceklerin icinizi ısıtacağına şuphe yok. Ancak vucut ısınızı artırmaya katkıda bulunabilecek bazı soğuk icecekler ve yiyecekler de var. Orneğin dondurma , soğuk aylarda başta uşumenize neden olan ama sonrasında icinizi ısıtan lezzetli bir besindir. Bunun nedeni, yiyecekleri sindirirken vucudu ısıtan yuksek yağ ve protein iceriğidir.
Kaynak: 1