
Gluten, tahıl unlarından nişasta cıkarıldıktan sonra geri kalan albuminli maddeye verilen bir isim. Bu madde ozellikle son yıllarda fazlasıyla gundemde. Coğumuzun bildiği gibi colyak hastalarına gluten tuketmemeleri oneriliyor. Colyak, otoimmun hastalıklar sınıfına giren bir sağlık problemi. Colyak hastaları gluten iceren besinler tukettiğinde ince bağırsakları zarar gorebiliyor. Bu nedenle glutensiz bir beslenme duzeni, bu hastaları fazlasıyla rahatlatıyor. Şaşırtıcı bir şekilde colyak hastası olmayan kişiler de yemeklerinden gluteni cıkararak bazı olumlu faydalar gorebilir. Biz de merakımıza yenik duştuk ve glutensiz beslenirsek vucudumuza ve zihnimize neler olabileceğini araştırdık. O halde lafı cok fazla uzatmadan glutensiz beslenirsek vucudumuza ne olur sorusunun cevabını verelim.
1. Kabızlık sorunundan kurtulabilirsiniz Glutene duyarlı kişilerin sindirim sistemlerinde farkı rahatsızlar meydana gelebilir. Kimilerinde ishal, kimilerinde ise kabızlık gibi sindirim sistemi sorunları gorulebilir. Uzmanlara gore bunun en temel sebebi, glutenin besin emilimini yavaşlatması. Eğer siz de sık sık kabızlık sorunu yaşıyorsanız, gluten intoleransınızın olup olmadığını mutlaka kontrol ettirmelisiniz.
2. Gaz ve şişkinlik gibi problemleri daha az yaşarsınız Bilim insanları, herhangi bir hastalığınız olmasa dahi gluten tukettikten sonra hasta hissedebileceğimizi iddia ediyor. Boyle durumlarda yorgunluk, şişkinlik ve hazımsızlık gibi belirtiler gorulebiliyor. Glutensiz bir beslenme duzeni, şişkinlik ve gaz gibi şikayetleri olan kişilerin semptomlarını rahatlatabilir. Ancak bu beslenme duzenine gecmeden once mutlaka bir uzmana danışmakta fayda var.
3. Beyin sisinden kurtulabilirsiniz Bazı gunler fazlasıyla dalgın olur ve kafamızı bir turlu toparlayamayız. Sebebini ise stres ya da uykusuzlukla acıklarız. Ancak bazı bilim insanları, beyin sisinin asıl sebebi olarak gluteni gosteriyor. Fakat bu sadece gluten intoleransı olan kişiler icin gecerli. Eğer siz de sık sık beyin sisi yaşıyorsanız mutlaka bir uzmana danışmalısınız.
4. Daha az depresif hissedersiniz Bağırsak ve beynin bağlantılı olduğu bircok calışmayla kanıtlanmış durumda. Bu nedenle son yıllarda depresyon gibi ruh sağlığı hastalıkları ile beslenme duzeni arasında sık sık bağlantı kuruluyor. Bazı bilim insanları, gluten yemeyi bıraktığımızda ani ruh hali değişimlerinin ortadan kaybolacağını ve daha az endişeli hissedeceğimizi belirtiyor.
5. Duyularınız gelişebilir Glutene duyarlı bir yapınız varsa duyu organlarınız fonksiyonlarını tam anlamıyla yerine getiremez. Bazı bilim insanları, glutenin işitme, tat ve koku alma duyularıyla ilgili sorunlara yol acabileceğini iddia ediyor. Bu nedenle gluteni tamamen bırakmak tat ve koku gibi duyularda iyileşmeler sağlayabiliyor.
Kaynak: 1 2 3 4