Fazla yaptığınız yemekleri ısıtıp ertesi gun de yemek cok buyuk bir kolaylıktır. Ne yazık ki, bazı yemekleri yeniden ısıtmak gıda zehirlenmesine veya daha kotu hastalıklara neden olabilir. Kulağa korkunc geliyor, cunku neredeyse hepimiz yemekleri tekrar ısıtıyoruz. Ancak dikkatli olmakta fayda var! İşte asla tekrar ısıtmamanız gereken 8 yiyecek…
1. Patates Patates sevenler icin uzucu bir haberimiz var. Isıtılan patatesler sizi hasta edebilir. Pişmiş patatesler oda sıcaklığında cok uzun sure soğumaya bırakılırsa uzerine botulizme, yani gıda zehirlenmesine neden olan bakteriler ureyebilir. Soğuyan patatesi ısıttığınızda her zaman bakterileri oldurecek bir sıcaklığa erişemezsiniz. Patateslerinizi servis ettikten hemen sonra buzdolabına koyarsanız cok daha iyi olur.
2. Mantar Avrupa Gıda Bilgi Konseyi ’ne gore mantarlar, enzimler ve mikroorganizmalar tarafından kolayca yok edilebilen proteinlere sahiptir. Bu nedenle uygun koşullarda muhafaza edilmezse mantarlar hızla bozulabilir ve yeniden ısıtıldıktan sonra mide rahatsızlığına neden olabilir.
3. Tavuk Tavukları yeniden ısıtmanın tehlikeli olduğunu duymuşsunuzdur. Bu yiyecek kesin olarak gıda zehirlenmesine yol acmasa da dikkatli olmak gerek. Uzmanlara gore, bakterilerden kurtulmak icin tavuğu en az 80 derece ısıtmak gerekir. Bu ayarlamayı yapmak da herkes icin pek mumkun değildir.
4. Yumurta Yumurtaları veya yumurta iceren yemekleri asla iki saatten fazla buzdolabından cıkarmamalısınız. Aynı şekilde soğumuş yumurtaları da kesinlikle ısıtmamalısınız. Salmonella gibi bakteriler yumurtalı yemeklerde hızla coğalarak ciddi gıda zehirlenmelerine yol acabilir.
5. Pilav Pilavın icinde oluşabilen ve Bacillus cereus adı verilen bir bakteri var. Bu bakterinin sporları hem zararlı hem de ısıya dayanıklıdır. Bu nedenle pilav yaptıktan sonra uzun sure oda sıcaklığında bekletmeden bir an once yiyin.
6. Deniz urunleri Deniz urunlerinin tadını en iyi taze olarak cıkarabilirsiniz, ancak yeniden ısıtmak guvenli midir? Bu, deniz urunlerinin nasıl saklandığına bağlıdır. Yakalandıktan hemen sonra dondurulan taze deniz urunlerini yeniden ısıtmak guvenlidir. Bununla birlikte, herhangi bir sure oda sıcaklığında kalmış taze veya pişmiş deniz urunleri, hastalıklara neden olabilir. Soğuk havalarda iki, sıcak havalarda bir saatten fazla buzdolabının dışında bırakılan deniz urunlerini cope atmak en doğrusu.
7. Ispanak Ispanaklar yeniden ısıtıldığında sebzenin icindeki nitrat, once nitrite sonra da nitrozaminlere donuşebilir. Bazı nitrozaminler kanserojendir ve vucudun oksijen taşımasını etkileyebilir.
8. Yağlı yiyecekler Yeniden ısınan yağlar zehirli dumanları acığa cıkarabilir. Cunku farklı yağların farklı ısı toleransları vardır. Cok fazla yağ iceren yiyecekler kesinlikle mikrodalgaya atılmamalıdır. İllaki ısıtacaksanız, en iyisi duşuk ve yavaş pişirmek.
İlginizi cekebilir:
Gun İcinde Surekli Yaptığımız Ama Aslında Zararlı Olan 9 Şey
Kaynak: 1