“Seni yeneceğim” diyenlerin tamamının bir şekilde yenildiği, “Sen mi buyuksun ben mi?” diye soranların yanında hep kucuk kaldığı tek şehir olma ozelliğini bin yıllardır elinde tutan İstanbul ile ilgili bir muzik listesiyle karşınızdayız. İcinden İstanbul gecen ya da İstanbul ’un icinden gecen şarkıları duşunduğumuzde ilk aklımıza gelen parcalar bunlar oldu, burada yaşayan yaşamayan herkese İstanbul ’u hatırlatalım istedik.
1. Beyoğlu
Athena
Listemize fıkır fıkır bir İstanbul turkusuyle başlayalım istedik. Athena bu guzel yorumuyla sağolsun bir neslin kafasına bu şarkıyı sokmuş oldu. Mavi gozluk olmadığı yıllarda mavi boncuk takılıyormuş bilginize.
2. Istanbul pas Constantinople
Ayhan Sicimoğlu
Şu dunyada en sevdiğimiz adamlardan biri olan Ayhan Sicimoğlu ’nun muthiş albumu Friends & Family ’den muthiş bir yorumı sectik size. 1953 yılında The Four Lads adlı Kanadalı topluluk tarafından bestelenen şarkıyı, Ayhan Sicimoğlu ’nun albumunde kızı Ayşe soyluyor -ki şarkının ortasında kendini de tanıtıyor zaten sağolsun.
3. İstanbul
Birsen Tezer
Birsen Tezer ’i sevmeyenler hakkında hic iyi duşunmediğimiz bir gercek, siz de kendisini dinledikce benzer duşuneceksiniz şuphesiz. Sozu de muziği de kendisine ait zarif mi zarif bir İstanbul şarkısı, ilk albumu Cihan ’dan geliyor.
4. Istanbul Twilight
Brooklyn Funk Essentials
Efendim bu adamların yeri kalbimizde bir ayrıdır, Laco Tayfa ’yla yaptıkları ortak album In the Buzzbag ’den biliriz kendilerini. Sırf biz değil Fatih Akın falan da cok seviyor bu grubu.
5. Hep Kahır
Cem Karaca
Bir Nazım Hikmet şiiri, bir Cem Karaca şarkısı, daha da bir şey demeye gerek yok herhalde. “İnsanlar guluyordu de, trende vapurda otobuste, yalan da olsa hoşuma gidiyor, soyle…” Şehir dışındayken bu şarkıya denk gelirseniz koşa koşa İstanbul ’a gitmek isteyebilirsiniz, dikkatli dinleyin.
6. Kadıkoylu
Deniz Kızı Eftelya
Listenin belki de en kıdemli İstanbullusu Deniz Kızı Eftelya soyluyor, Kadıkoylu ’yu. Refik Fersan ’ın nihavent makamında kantosunu dinlerken icinizin ısınmama ihtimali yok. Tabii ki bu vesileyle tum Kadıkoylu dostlarımıza da bir selam ediyoruz.
7. İstanbul Kafası
Dolunay Obruk
Yanlış hatırlamıyorsak aynı isimdeki bir televizyon programının giriş muziği olarak kulağımıza takılan bir parca bu. Duzenlemesi, sozleri, kafası kısaca her şeyiyle pek guzel şarkı, program da guzeldi diye hatırlıyoruz sanki.
8. Bekle Bizi İstanbul
Edip Akbayram
Sozleri Vedat Turkali ’ye, muziği ise Onur Akın ’a ait olan Bekle Bizi İstanbul şarkısını başkası soyledi mi cok emin değiliz ancak bizim kulağımıza yerleştiren isim kesinlikle Edip Akbayram, kendine has yorumuyla İstanbul ’u hatırlatıyor her dinleyene.
9. İstanbul
Ezginin Gunluğu
Sozu ve muziği Nadir Gokturk ’e ait bir başka zarif İstanbul şarkısı daha. “Bir ateş buldum yandım yakıldım, esti gecti ruzgarına kapıldım, bir o yana bir bu yana yıkıldım, hayallerim vardı caldın İstanbul, ne umitle geldim ama ne buldum, hani taş toprağın altın İstanbul.”
10. İstanbul ’dan Kız mı Alınır?
Goktan
Doksanların sonuna denk gelmesine rağmen adeta doksanların başında yapılmışcasına doksanlar kokan bir doksanlar şarkısı. Biraz daha doksanlar diyelim mi? Bizce de İstanbul ’dan kız alınmaz Goktan.
11. İstanbul ’dan Gokhan ’a
Grup Vitamin
Boğazımızda yumru olan şarkılardan. Devrinin acık ara en keyifli grubu Grup Vitamin ’in, Gokhan ’ı kaybettikten sonra yeniden duzenledikleri şarkı, İstanbul ’un bile tum gucuyle cağırsa geri donduremeyeceği birine yazılan bir şarkı… “Bu sabah yine her sabahki gibi sıkıldım İstanbul ’dan, moralim bozuk, cereyan kesik, hele bir de sen yoksun ya cok yazık.”
12. Ada Sahillerinde Bekliyorum
Hamiyet Yuceses
Hicaz makamındaki bu İstanbul turkusunun ne sozlerini kimin yazdığı belli ne de kimin bestelediği. Yani gercek bir İstanbullu, nereden geldiği ne yone gittiği belirsiz. En bilinen, en sevilen İstanbul şarkılarından birisi. Hamiyet Yuceses konusuna gelince, soyadından başka diyecek hicbir şeyimiz yok kendisine dair.
13. Boğazici
Kargo
Boğazici ’nin ayırdığı iki kıtayı yorumlayan, iki ayrı dunyayı anlatan bir şarkı, belki de bu yuzden tam bir İstanbul şarkısı. Ne iyi geldi cok zaman sonra bu şarkıyı dinlemek, dinleyin siz de fark edeceksiniz.
14. İstanbul
Levent Yuksel
Boyle bir kadro yok! Sozlerini Sezen Aksu ’nun yazdığı, Fahir Atakoğlu ’nun bestelediği ve Uzay Heparı ’nın duzenlediği ustune bir de Levent Yuksel ’in soylediği, en all-star ekipli İstanbul şarkılarından biri.
15. Bu Sabah Yağmur Var İstanbul ’da
MFO
Bir grup insanın sosyal medya hesapları başında 7/24 bu şarkının bağlantısını yapıştırmış şekilde, yağmur yağsa da paylaşsam diye beklediğini duşundurten efsane MFO şarkısı. Aslında bu şarkıda Mazhar, Fuat, Ozkan ve perdesiz bas, 4 kişi beraber soyluyorlar.
16. İstanbul ’da
Mirkelam
Mirkelam ’ın gorece pek cok bilinen şarkısına oranla daha hasır altı edilmiş şarkılarından biri. Dinleyince diyeceksiniz ki o hasırın altına ben de gireydim. Mirkelam ’ın ne guzel bir adam olduğunu bize tekrar hatırlatan guzide şarkısı. 60 ’ların 70 ’lerin saykedelik ya da progressive rock gruplarının albumlerinde hep bir adet bulunan yumuşacık şarkıları anımsatıyor bize.
17. Yok Başka Yerin Lûtfu Ne Yazdan Ne de Kıştan
Munir Nurettin Selcuk
Ustadın en muthiş eserlerinden biri, sozleri Behcet KemÂl Cağlar ’a ait. Herhalde ustadın Kalamış ’ı ve İstanbul ’u ne cok sevdiğini tekrar etmemize gerek yok, dinleyince idrak edeceksiniz zaten. Ayrıca bir İstanbul şarkısında gecebilecek en mukemmel soze sahip bu Nihavend eser: “İstanbul ’u sevmezse gonul aşkı ne anlar?”
18. İstanbul
Nefret
Orhan Veli ’nin belki de en unlu dizelerinden biri olan “İstanbul ’u dinliyorum gozlerim kapalı”yı şarkılarına nakarat yapan devrinin en cok satan Turkce rap albumunun sahibi Nefret ’le karşı karşıyayız. Ceza ve Fuchs ’ın bir arada soylediği, bu toprakların en sağlam rap parcalarından biri. Sozler muhim, sozlere dikkat.
19. Ver Elini İstanbul
Ozer Atik
Pek coğumuzun eski adıyla Komedi Dukkanı ’ndaki piyanist olarak tanıdığımız Ozer Atik ’in hepsi birbirinden guzel şarkılarından en İstanbul ’la alakalı olanı sizler icin sectik. Yedi tepeli dostundan bir guzellik rica ediyor sanatcımız burada.
20. İstanbul
Pamela
İstanbul ’un ortalama bir insanı kolaylıkla mahvedebileceğini bize her dinleyişte hatırlatan bir Pamela şarkısı. “İstanbul seni kaybetmiş, ilaclayıp berbat etmiş, davul gibi gerilen derini aman Allah, kim bilir kimler inletmiş.”
21. İstanbul ’da
Pinhani
Bu şarkıyı her dinleyişte Pinhani ’nin hayatımıza girdiği o guzel gunleri hatırlıyoruz, en tatlı İstanbul şarkılarından biri kendilerinden geliyor. “Ne kaldı ki kalabalıktan” diyerek gonullerimizi fethediyorlar.
22. Uskudar ’a Gideriken Aldı da Bir Yağmur
Safiye Ayla
Katibim olarak da bilinen bir başka guzeller guzeli İstanbul turkusu. Safiye Ayla gibi bir sesten dinleyince cok daha iyi anlayacaksınız şarkının guzelliğini. Kendine yakışanları giymeyi başaran bir katibin peşinde gecen bir hikaye, tabi ki İstanbul ’da geciyor.
23. İstanbul
Sertab Erener
İstanbul ’a dair nice şeyi guzel guzel anlatan bir Sertab Erener ile karşı karşıyayız bu kez. Hic beklemediğimiz anda bir ustteki şarkıya da bir referans veriliyor şarkıda. “İstanbul birini sevmiyorsan cekilmez” diyerek doğrulara parmak basmayı da ihmal etmiyor şarkımız.
24. İstanbul İstanbul Olalı
Sezen Aksu
Durduk yere insanın ciğerini sokup eline verebilen insanlardan Sezen Aksu bu şarkısını Anadolu ’dan Avrupa ’ya bakarken yazmış herhalde. Ozellikle kendisini yaşı gereği gec tanımış nesillerin en bildiği Sezen Aksu şarkısı olma ozelliğiyle daha pek cok insanı telef edecek gibi duruyor bu eser.
25. İstanbul ’da Sonbahar
Teoman
Teoman ’ın iyi bir şarkı yazarı olduğunu bize hatırlatan şarkılardan biri. Şarkımız da İstanbul deyince akla ilk gelenlerden biri ne de olsa. İstanbul ’u guzelleştireceğini duşunduğumuz kişilerin hepsini bir gun burada gormek dileğiyle dedirtiyor sozler.
İstanbul ’da neler oluyor bonusu: Zombiler İstanbul ’da
Kola
İstanbul ’u basan zombileri ve onlardan kurtulma alternatiflerini anlatan bu guzide parcayı dinleyip beğenmemek elde değil. İstanbul menşeli Kola adından canavar bir uclunun bu guzide eseriyle listemizi sonlandırıyoruz.