25 yaşında aramızdan ayrılan, aramızdan ayrılalı 22 sene olan bir dev Uzay Heparı…
Turkce pop muziğin altın cağlarının belki de en altın isimlerinden biri, altın oranı en yuksek olanı, muzikal şaheserler yaratılan bir donemin Onno Tunc ’la birlikte en kritik isimlerinden biri…
25 yıllık omrunun ardından nice 25 sene dinlenecek işleri muzikseverlere miras bırakmış bir genc adam. Olumunun 22. yıl donumunde başımızı kaldırıp gokyuzune bakmak ve belki de Uzay ’a bir el sallamak istedik hepsi bu…
“Hatıralar başucumda nobet tutar gece gunduz bekler beni…
Serserim Benim, Hesap Ver, Aşkın Nur Yengi, 1991
Soz: Sezen Aksu, Muzik & Duzenleme: Uzay Heparı
Not: Buraya tıklayarak şarkıyı dinleyebilirsiniz.
24 Temmuz 1969 ’da Yayla ve Eti Heparı ciftinin cocuğu olarak doğuyor bu muzik dahisi, arka planda kalan bir diğer ismi de Rony. Saint Benoit Fransız Lisesi ’nin ardından İstanbul Universitesi Devlet Konservatuarı Piyano Bolumu ’nu bitiriyor ve cılgınca işlere imza atmaya başlıyor tum hızıyla.
Duşlerim var benim, hayallerim var, fikrim derya deniz, fikrim geri getirir seni… Vurulduk, Sakin Ol, Sertab Erener, 1992
Rivayete gore Uzay ’ın doğduğu gun bir başka efsane gercek olur ve insanoğlu Ay ’a ayak basar. Apollo 11 Ay ’a iniş yapmakla kalmaz, astronot Neil Armstrong da “bir gezip geleyim” diyerek ilk Ay yuruyuşunu gercekleştirir. İşte derler ki bu yuzden Uzay ’ın adı Uzay ’dır.
Ne eserim, ne yağarım, dururum mateme sessiz dağ gibi… Unutmadım, Sakin Ol, Sertab Erener, 1992
Zuhal Olcay ve Akrep Nalan ’ın albumlerinde yer yer klavye ve piyano calarak pop muzik piyasasına giriş yapmış, bir gun adeta elinde kitaplarıyla yururken Sezen Aksu ’yla carpışmış ve ikisinin de ellerindekiler etrafa sacılmıştır. İşte onları toplarken gecen o surec Turkce popu nice on yıl taşıyacak uretime vesile olmuştur.
Yarıda kaldı şarkılar aman, bu yaraya deva değil zaman… Kadınım, Med Cezir, Levent Yuksel, 1993
İcinde baştan sona yer aldığı albumlerden biri Levent Yuksel ’in Medcezir albumudur. Herhalde gelmiş gecmiş en iyi Turkce pop muzik albumlerinden biri olduğunu soylememize gerek yok. Albumdeki tum duzenlemeler Uzay Heparı ’ya aittir.
Ateş duştuğu yeri yakar, bu duzeni bozuk dunya yalan… Surgun, Nukhet Duru, Nukhet Duru, 1994
Soz & Muzik: Şehrazat, Duzenleme: Uzay Heparı
Album album yaptığı işlerin yanı sıra teker teker dokunduğu şarkıları da başka diyarlara ucurmuştur Uzay.
Otme bulbul otme…
Kınalı Bebek, Kınalı Bebek, Demet Sağıroğlu, 1994
Soz: Şehrazat, Muzik & Duzenleme: Uzay Heparı
Ve bir başka inanılmaz album gelir, Demet Sağıroğlu ’nun Kınalı Bebek albumu. Bu albumde de tum duzenlemeler Uzay Heparı ’ya aittir. O donemin muziğinin, kliplerinin, kafasının kısaca her yonunun bugunlerden cok daha ileride olduğunu anlayabiliriz bu albume bakınca kolaylıkla.
Can ayazda kışta… http://youtu.be/p7U26PdHpQc
Ruya, LÂ ’l, Sertab Erener, 1994
Soz & Muzik: Sezen Aksu, Duzenleme: Uzay Heparı
Uzay Heparı ’nın bir şekilde elinin değdikleri oyle şarkılardır ki, o şarkılar bir neslin hayatlarının soundtrack ’leri olmuştur. Walkman ’in kulaklığı takılı uyuyakaldıklarımızdır, dinledikce duygularımızı daha keskin yaşadıklarımızdır…
Sen gulu terk etme…
Bicare, Kınalı Bebek, Demet Sağıroğlu, 1994
Soz: Şehrazat, Muzik & Duzenleme: Uzay Heparı
Motoruyla Etiler ’deki Koc Koprusu ’nde Demet Akbağ ’ın duran aracına arkadan carpmış, 11 gun komada kaldıktan sonra hayata veda etmiştir 1994 Mayıs ’ının sonunda. Bicare kalmıştır tum dostları ve sevenleri ardından. En son birlikte calıştıkları Demet Sağıroğlu şoyle seslenir ona:
Uzay ’a…
bir mum ışığında goruyorum golgeni
serin gecenin cercevesinde,
kımıldamıyorsun.
merak etme,
her şey yine eskisi gibi
bıraktığın, bildiğin gibi…
sadece nefesim titriyor şarkılarda
yoksa dinliyor musun?
serin gecenin cercevesinde duruyorsun
uzattım, tut ellerimi
uşuyorsun, değil mi Uzay?
Uzay, gel iceri…
Şarkılar şiirler yasta…”
Masum Değiliz, Deli Kızın Turkusu, Sezen Aksu, 1993
Soz: Sezen Aksu & Meral Okay, Muzik: Uzay Heparı & Sezen Aksu, Duzenleme: Uzay Heparı
Kendinden bir alıntı yapalım: “Ukalalık ya da megalomani olarak algılanmasın ama bazı insanların yolculukları diğerlerinden uzun oluyor. Ben yaşıtlarımdan erken geliştim, farklı bir hayat yaşıyorum, benim kıstaslarım onlarınkinden her zaman farklı oldu. Genellikle beraber olduğum kadınlar benden yaşca buyuktu, normal yaşamda ayakları cok yere basan bir adamken bir yanım da cok maceracı, her gunu surprizle bekliyorum yarın ne yaşayacağım acaba diye. Hic program yapmam orneğin, bir de geceleri yaşamaktan hoşlanıyorum. Gece olduğu anda enerji toplamaya başlıyorum, bu cocukluğumdan beri boyle. Erken yatamıyorum, genel bir sorumsuzluğum var hayata karşı. Tek sorumluluğum piyano, muzik. Ne yapacağımı bilememek ozgurluğumu yaşatıyor bana ve bu durum cok hoşuma gidiyor. Yaşlılığı cok duşunuyorum ben, yaşlandığım zaman bu heyecanları yine taşıyacağım mı diyorum. Attila İlhan ’ın bir lafı vardır ya, aslında idam mahkumlarıdır yaşlılar, diye. Bu yuzden her şeyi yaşamak istiyorum. Hızlı yaşamaktan ben de zaman zaman korkuyorum ama ilerisini şimdiden goremem. Yani hızlı yaşayıp butun yaşanacak şeyleri tuketmekten korkuyorum. Bazı keyifleri belirli yerlere bolmeye calışıyorum ama yaşanacak cok şey de var, hayata karşı cok buyuk enerjim var…”
Ardından yazılanlar bonusu 1: Gittin (Nerdesin) Soz: Yıldız Tilbe, Muzik & Duzenleme: Ozan Doğulu
gittin ne yazık bilinmez ellere
gelmez ne sesin soluğun nerdesin
yasta bu şehir gezdiğin yolları
kahrım sitemim faydasız sozlerim
duşler gucendi duşmuyor aklıma
cık gel bozulsun bu kotu kor ruya
son mu ilkbaharım, parcalandı ruhum
kuruldu can pazarım
umutlar tutuklu, sevincim vuruldu
girdi toprağa obur yarım
Ardından yazılanlar bonusu 2: Daha Soz: Mete Ozgencil, Muzik Sezen Aksu
daha, sorulur mu hic kader, daha
bictiğin yarın nedir, merakla beklerim
daha, yorulur muyum sanıyorsun
gectiğim uc beş aşk ile biraz acı
daha, cok olmalı, yok olmalı
yeter mi bu acı, ah bu acı
daha, yetmiyorsun, yetmiyor, daha
yenik duşer diye, bekleme boş yere
daha, vazgecer miyim sanıyorsun
gectiğim harabeler hala ayaktalar
daha, cok olmalı, yok olmalı
yeter mi bu acı, ah bu acı
Ardından yazılanlar bonusu 3: Yas Soz & Muzik: Sezen Aksu, Duzenleme: Onno Tunc
Listemizin tum ara başlıklarına serpiştirdiğimiz sozler Yas ’ın sozleridir. Sezen Aksu ’ya bu şarkıyı neden kendi soylemediği sorulduğunda verdiği cevap basittir: “Mumkun değil, soyleyemem.” Levent Yuksel de olabilecek en guclu duyguyla okur bu ağıtı.
Ve biz hep merak edeceğiz 25 yaşına bunları sığdırabilmiş bir muzisyen yaşasaydı şayet bugun kim bilir ne kadar guzel muzikler dinleyecektik diye.