– Şimdi de X ’i oteki tarafa atalım…
– Neyi?
– X cocuğum X, gormediniz mi X ’i??
– ….
– Cevap versene evladım X ’i gormediniz mi?
– Yok beni bilmiyorum
– Hatice! Bunlar X gormemiş??
– Gormedik
– Ben şimdi sana X olmadan bunu nasıl anlatayım ki…. Git annen gostersin o zaman
– ……
– X ’i bilmeyen cocuk mu olur ya?!
Sadece bu ornek bile neden babaların cocuklarına ders calıştırmaması gerektiğine dair yeterli bir kanır olabilir. Ama bitti mi? Bitmez!!
1. Erkekler sadece kendi yaş grubundaki diğer erkeklerle empati yapabilen bir cinstir, cocukla aynı şekilde duşunmesi pek olası değildir.
2. Erkekler cocukluğuna dair sadece kendi istediği anıları hafızasında tutmayı yeğler, anne babasının cocukken kendisine nasıl odev yaptırdığını anımsamaz.
3. Kadınlar anlayışlıdır, cocuk zorlandığı noktada ara vermesini, kafasını dağıtmasını bilir, erkek ise cocuğun 10 dakikada odevi bitirip, her şeyi eksiksiz anlamasını ister.
4. Erkekler “oyuna cevir” taktiğinden bihaberdir, anne oyun oynayarak oğretebilirken erkek oyun kurmayı bile beceremez.
5. Kadınlar cok yonludur, cocukla odev yaparken cocuğa odev yaptığını hissettirmemeyi başarır, erkeğin ise tek odak noktası odevdir ve sadece ona koşullanır.
6. Başta belirttiğimiz erkeklerin empati yoksunu olmasından oturu cocuk gibi duşunemez, kendisinin anladığı şekilde cocuğun da anlamasını bekler.
7. Erkek sabırsızdır, istediği şeyin hemen ve eksiksiz olmasını bekler, cocuğun zeka yaşıyla kendisininkini bir tutma eğilimi gosterir.
8. Hal boyle olunca da sinirlenmesi an meselesidir erkeğin, bir noktadan sonra cocuk istemsizce anladım demeye başlar.
9. Ama asla anlamamıştır, bundan dolayıdır ki baba ile odev yapan cocuk ardından gizlice annesinin yanına gidecektir.
10. Babanın her zaman cocuğuna odev yaptırmaktan daha onemli bir takım işleri vardır, mesela mac izlemek ister…
11. Baba cocuğun seviyesine inmekte inanılmaz gucluk ceker, vurgun yer, kadın ise o seviyeyi surekli takip ediyordur zaten.
12. Erkek cocuğun odevine yardımcı olmayı onun yanında oturup sadece yaptıklarını kontrol etmekten ibaret zanneder, acıklayıcı, oğretici olmayı duşunmez.
13. Erkek de bir nevi cocuk olduğu icin cocukla birlikte odev zamanını kaynatmaya meyillidirler, sonunda anne toparlar yine.
14. Odev soz konusu olduğunda erkekler ceza/odul sistemine gonulden bağlıdırlar, cocuğa teşvik primi vermekten cekinmezler.
Bonus – Kadınlar cocuğun odev yaparak oğrenmesine calışırken, erkekler odevin bitmesine gayret gosterirler.
Not: Bu icerik icin duyar kasmak devre dışı bırakılmıştır.