2000 ’li yıllarla beraber, hayatımıza daha once hic duymamış olduğumuz bir olgu girdi. Bu olgu şuphesiz ki, buyuk bir grup insanın birtakım prensip ve erdemlerinin oluşmasında buyuk rol oynarken, bircoğu ise kafayı cizdi. Evet, şimdilerde modern insanın kendine meydan okuma aracı olan “kişisel gelişimden” bahsediyoruz efendim. Bu anlamda bahsi gecen olguyu hayatımıza sokan, ve yalnızca bestseller olma gayesiyle yazmayan kalemlere teşekkuru borc biliriz.
1. Aykut Oğut
Aykut Oğut, başta “Evrenden Torpilim Var” olmak uzere imza attığı pek cok başarılı kişisel gelişim kitabı ile beraber bu sektore adını altın harflerle yazdırmış bir isim. Kendisi “cekim yasası” kavramını bambaşka bir anlayış ve dille ele alarak, ilk gunden itibaren farkını ortaya koymayı başardı. Ancak Oğut ’un bu denli buyuk başarılara imza atmış olmasının kanaatimizce en temel nedeni, en dibi goren insanlardan biri olması.
Konuyla ilgili detaylı bilgi sahibi olmayanlar icin, kendisinin tanıtım bulteni ve ilk kitabından bir alıntı:
“Siz hic 150 kilo oldunuz mu? Sizin hic yabancı bir ulkede bavulunuzu kaybettiğiniz, sabahları mısır gevreğine bira dokup hayatta kalmaya calıştığınız, gunlerce tek kelime bile konuşmadığınız oldu mu? Dayak yedikten sonra girdiğiniz komadan bir gozunuzu kaybetmiş olarak cıkıp tekrar parklara donduğunuz… Annenizi kaybettikten sonra hapiste yatarken babanızı kaybettiğiniz oldu mu? Benim oldu!
Peki ya sonra o yabancı ulkenin dilinde şakır şakır konuşup hatta seslendirme yonetmenliği bile yaptığınız… O ulkedeki filmlerde başrol oynadığınız… 70 kilo verip filinta gibi olduğunuz… Yeni ve mutlu bir hayat kurduğunuz… Elinizi attığınız her işi altın yumurtlayan tavuğa cevirdiğiniz… Her saniyenizi gulumseyerek gecirdiğiniz, hayatta istediğiniz her şeyi elde etmeye başladığınız oldu mu? Benim oldu! Nasıl mı? Gelin anlatayım…”
2. Esra Banguoğlu Oğut
Fotoğraf ve soyaddan da anlayacağınız uzere Esra Banguoğlu Oğut, Aykut Oğut ’un eşi ve aynı zamanda da iş arkadaşı efendim. Şoyle ki ikili, en başından beri calışmalarını beraber yurutuyor, cektikleri video bultenler, kocluk calışmaları ve daha niceleriyle beraber pek cok insanın hayatına beraberce dokunuyorlar. Bu anlamda ortaklaşa yazdıkları ve okuyucularından gelen soruları beraberce yanıtladıkları bir kitapları bile var (Aynalı Kitap.) Hatta ve hatta Esra Hanım, tum bu calışmalara ek olarak yoga eğitmenliği de yapıyor. Dilerseniz bu siteden ikilinin calışmalarını takip edebilir, Esra Banguoğlu Oğut ’un ucretsiz yoga bultenlerinden faydalanabilirsiniz.
3. Mehmet Barış Muslu
Muslu ise daha cok hastalıklara ve bireylerin travmalarına yonelik calışmalar yapan, pek cok hastalığı vucudun ceşitli noktalarına vurarak iyileştirmeyi başaran, kıymetli bir yaşam kocu, danışmandır. Kendisi yıllardır surdurduğu araştırma ve calışmaların bir sonucu olarak NeuroFormat® sistemini geliştirdi.
4. Metin Hara
Sıradaki isim, yaşına rağmen edindiği muazzam donanımla gercekten de takdiri hak eden bir isim. Kendisi dunyanın dort bir yanında aldığı eğitimlerle, pek cok enerji tekniğinin bilgisini, modern tıp bilgisiyle sentezlemiş, yetmemiş ustune iki de kitap cıkarmış…
5. Aşkım Kapışmak
Arada sırada televizyona goz atan biriyseniz Aşkım Kapışmak ismine muhakkak kulağınız bir yerlerden aşinadır. Kadın ve erkek ilişkisi uzerine yaptığı başarılı tespitler bir yana, Kapışmak ’ın konuşmalarında en cok dikkatimizi ceken nokta, bir olayı anlatırken kendini tum cinsiyetlerden soyutlaması, var olan durum ya da olayı ucuncu bir cinsiyetin ağzından anlatıyormuş izlenimi vermesi. Biz bu durumu en cok da kendisinin stand-up gosterilerini izlerken deneyimledik. “Stand-up ne alaka şimdi?” demeyin, zira Aşkım Kapışmak, Mujdat Gezen Sanat Merkezi ’nde iletişim, bedel dili, diksiyon, oyunculuk ve sahne sanatları dersleri alarak, uzun yıllardır edindiği deneyimleri sahnelemeye devam ediyor.
6. Kunter Kunt
Kunter Kunt listemizde yer alan isimlere gore daha az medyatik bir isim. Ancak başarı, bildiğiniz uzere tanınır olmakla doğru orantılı değil maalesef…
Kunt, Turkiye genelinde gercekleştirdiği seminerlerle, yaklaşık 2 milyon ’u aşkın kişiye eğitim veren, aynı zamanda da “Duygu ve Davranışlarımızın Patronu Olmak”, “Kendime Doğru Yuruyorum”, “Cebinde Olmayıp Yureğinden Verenler”, “Sozun Ozu”, “Kullerinden Yangın Cıkaranlar” adlı kitapların da yazarıdır.
7. Mumin Sekman
Mumin Sekman ise başarılı insanları inceleyip, nasıl başardıklarını analiz edip, tum bunları can-ı gonulden başarılı olmak isteyen buyuk gruplara anlatan, bunu kendine meslek ve misyon olarak belirlemiş bir isim.
Ek bir bilgi: Kendisi bir donem Cocuklar Duymasın dizisinin senaryo danışmanlığını yapmış, aynı zamanda da, Kişisel Gelişim Merkezi ’nin (Kigem.com) kurucusudur.
8. Aret Vartanyan
Yine ara sıra televizyon programlarına goz atan biriyseniz, Vartanyan ’ın yıllar once Turkmax ’de Belit Ozukan ’la yaptığı programa muhakkak rastlamışsınızdır. Kendisinin yazdığı ve soylediği her şey tamamen insana ve topluma dair, “evren” ve “cekim yasası” anlayışından biraz daha uzaktır. Yazdıkları zaman zaman klişeye kacabilir fakat, tamamen icimizden biri…