Manipulasyon, ikili ilişkilerde taraflardan birinin sıklıkla başvurduğu bir yol olarak karşımıza cıkar; isteyerek ya da istemeyerek. İstemeyerek diyoruz cunku, “manipulator” dediğimiz bu davranış bicimini ozumseyen bireylerin bir noktada karakterinin bir parcası haline geliyor bu durum. Sonra da cık cıkabilirsen işin icinden.
Manipulasyon en yalın haliyle, karşındakine istediğini yaptırabilme, dokunmadan kukla oynatabilme sanatıdır. Oldukca guclu bir silah olmakla birlikte, işin ehli birinin elinde bambaşka bir boyut kazanır. Ancak beceremeyen kalkışmasın, zira komik oluyor sonra. ?
Bu davranış biciminden muzdarip olan kişilere ise soylemek istediğimiz iki şey var: Manipulasyonlardan korunalım, korunamayanları koruyalım, manipulatorleri birbirleriyle carpıştıralım efendim. Gorurseniz kacın, kacamıyorsanız da oyunlarının farkında olun ve ona gore davranın.
1. Size kendinizi ozel hissettirip eninde sonunda istediklerini yaptırırlar
“Tek başıma bunu yapamıyorum” gibi bir yaklaşımla size yanaşıp, kendinizi bilgili, becerikli ve onemli hissetmenizi sağlarlar. Bu anlamda manipulatorler iyi bir ego şişirme ustasıdır.
2. Coğunlukla duyguları hedef alırlar
Kız arkadaşınızla yuzde yuz haklı olduğunuz bir konu uzerine tartışırken, aniden ağlama krizine girip sizi duşurduğu durumu hatırlayın.
3. Karşılıklı bir diyalog esnasında duşunmenize izin vermezler
Zira eğer duşunmenize izin verirler ise, buyuk ihtimalle mantıklı bir sonuca varacaksınızdır.
4. Pozitif ve yardımseverlerdir
Bu yolla, sinirlendikleri ve istedikleri olmadığı zamanlarda “Aslında ben seni duşunuyorum”, “Sana yol gostermeye calışıyorum” gibi etrafa havalı cumleler fırlatırlar. Neticede devamlı kotu olmak ne denli iyi bir strateji olabilir ki??
5. Bu iyi niyetli gorunumleri sayesinde ağzınızdan kolayca laf alabilirler
Siz de onların bu orantısız gucu karşısında sağlam duramayıp, kendinize dair onemli ayrıntıları onlarla paylaşırsınız. Sonrasında bu bilgilerle ne yapıp ne yapmayacakları ise onlara kalmış tabii…
6. Kazara yaptıkları şeyden şuphelenip bunu onlarla paylaşırsanız sakinliklerinden odun vermezler
Cunku başka biriyle konuştuğunuzu ve bu konuşmanın ardından gozunuzun acıldığını anlamışlardır. Bu sakinlik “Acaba yanlış mı duşundum?” diye duşunmenize sebep olur. Karşınızdakinin bunu size kanıtlamasını bekleyip imkan vermeyin. Zaten onların da istediği, bunu size duşundurup kendinizi kotu hissetmeniz.
7. Bahsettikleri konularda ayrıntı sorduğunuzda ise yalanı yalan ile ortmeye calışırlar
Ki coğu zaman bundan haberiniz bile olmaz…
8. İkna konusunda bir dunya markasıdırlar
Kelimeler onların sihiridir…
9. Yuzde yuz istemediğiniz bir şey icin bile bir sure sonra “İstiyorum heralde ya” şeklinde duşunmenizi sağlarlar
10. Suclu olmadığınız bir konuda bile sizi “Ben nasıl biriyim ya, allah belamı versin benim!” noktasına getirirler
O kadar afallarsınız ki en sucsuz olduğunuz konuda bile kendinizi ozur dilerken bulursunuz.
11. Kendileriyle barışık gibi gozukur, eleştiriye acıkmış izlenimi verirler. Fakat eleştiri, onların en buyuk duşmanıdır
12. Hemen hemen her konuda mantıklı bir acıklamaları vardır
Bu yuzden yaptıklarını anlasanız bile hayatınızdan cıkarmanız guctur.
13. Son derece acık sozlu ve dobradırlar
Fakat bu goruntunun altında neyi ne zaman soyleyeceğini ince ince duşunen biri vardır.
14. Butun travmalarını sahiplenmenizi isterler
Pek cok konuya dair kendi travmalarını anlatır, onlara acımanızı sağlarlar. Bu anlamda yeni bir adım atacağınız zaman, karşınızdaki kişinin gecmişte yaşadığı kotu tecrubeleri tekrar aktive etmemek icin onu alttan alırsınız. Onların da istediği, bu taktik sayesinde yaptıkları her hatayı affettirip daima kendi istediklerini yaptırmaktır.
15. Her şeyi abartırlar ve pek cok konuda paranoyaları vardır
Onlar aksini iddia etseler de oyledir. Kişi nasılsa karşısındakini de oyle sanıyor tabii…
16. “Hayır” kelimesi onların lugatında yoktur. Onun yerine “oyalamak” vardır…
Zira hayır dedikleri takdirde, sizin gidebileceğinizi hesap eder ve bunu goze alamazlar. Yalnız kalmak en son isteyecekleri şey tabii.
Kapak fotoğrafı icin yararlanılan kaynak: 1