20 yaşındaki Sima Azimi, Afganistan ’ın ilk Wushu eğitmeni. 20 oğrenciye Antik Cin Kung Fu dovuş sanatı Wushu ’yu oğretiyor. Hava ve guvenlik koşulları ne olursa olsun onun amacı oğrencilerini uluslararası yarışmalarda yer alabilmeleri icin eğitmek ve ulkede kadınlara yonelik şiddetin sona ermesinde destek olmak…
Afganistan ’ın başkenti Kabil ’in batısındaki karlı bir dağda bir grup Afgan kızı ellerinde parlak ve keskin kılıclarını acımasızca savuruyor.
Pratik yaptıkları spor, Wushu diye adlandırılan bu Cin savunma sanatı… Antik Cin kung fu dovuş sanatlarından geliştirilmiş bir spor.

Kadınların spor yapmasının kısıtlandığı bu ulkede, Kabil ’deki Hazara etnik topluluğundaki Shaolin Wushu kulubunun uyeleri bir istisna olarak calışıyor.

20 yaşındaki Sima Azimi, Wushu ’nun kendini savunmayı oğretmesinin yanında beden ve zihin icin de cok onemli olduğunu soyluyor.

Sima bu sporu İran ’da oğrenmiş ve yarışmalarda altın ve bronz madalyalar kazanmış. Şimdiyse Kabil ’de bir yıldır eğitmenlik yapıyor.

“Afgan kızlarının yeteneklerini guclendirmek icin onlarla calışıyorum. Onların da diğer ulkelerdeki kızlar gibi geliştiğini gormek beni mutlu ediyor.”

“Benim tutkum oğrencilerimin ulkeleri icin uluslararası yarışmalarda yer almaları ve madalyalar kazanması…”

Kulupte, 1999 yılında Avustralya ’ya kacan ve film yıldızı olarak unlenen dovuş sanatları şampiyonu Hussain Sadiqi ’nin posterleri yer alıyor.

Sporcu grup gecen yıldan bu yana bir seri IŞİD saldırısına maruz kalıyor. En buyuk sorun guvenlik.

18 yaşındaki Zahra Timori “Guvenlik konusu en buyuk problemimiz. Coğu zaman guvenliğimiz tehlikede olduğu icin kulube gidemiyoruz” diyor.

Arkadaşı Shakila Muradi ise “Bizi taciz eden cok insan oluyor ancak biz onları gormezden geliyoruz ve hayallerimizi takip etmeye devam ediyoruz” diyor.

Ozellikle kadınlar icin oldukca guc şartların olduğu bu ulkede dovuş kulubunun kızları spor sayesinde bir gun ulkede barış ikliminin oluşmasını hayal ediyorlar.

Kaynak: 1