Bize normal gelen davranışların bazılarına kabalık, bazılarınaysa kalp kırıcı gelebileceğini tahmin bile edemeyiz. Her ne kadar sık sık seyahat etsek bile coğumuzun bilmediği şey; bize normal gelen davranışların başka ulkelerde hoş karşılanmadığı gerceği. BBC ve Zendesk adlı bir şirketin infografiğinde hangi ulkede hangi davranışın yanlış anlaşıldığına tanıklık ediyoruz.
1. Rusya ’da birilerine cicek verirken cift sayıdan kacınmaya ozen gosterin.
Verdiğiniz ciceklerin sayısının cift sayı olmamasına ozen gosterin. Bunun sebebi de Rusya ’da tek sayıdaki ciceklerin mutluluğu simgelemesi. Bu yuzden buketler 1,3,5,7 gibi tek sayıdaki ciceklerden oluşuyor. Cift sayılı cicekler ise sadece cenazelerde veriliyor.
2. Cin ’de karşınızdaki insana kartvizit verirken masaya değil de direkt iki elinizle kendilerine takdim etmeniz gerekiyor. Aksi takdirde carşı karışıyor.
3. Japonya ’da bir duğune katıldınız ve hediye olarak para verdiniz ve bu para cift sayı diyelim… İşte şimdi yandınız. O ciftin artık boşanmasını isteyen hater akrabadan farksızsınız.
Para eşit sayılarda iki tarafa bolunebilecek bir sayıdaysa o ciftin boşanacağına inanılır. Bu yuzden oyle bir hediye vermeniz pek yakışık kalmaz gibi. Bunun yanı sıra Japonya ’da kendi iceceğinizi kendinizin doldurması kesinlikle kabalıktır…
4. Ozellikle Tayland ve Malezya gibi ulkelerde şaka niyetine enseye şaplak dote parmak alışkanlığınızı unutun. Yoksa o elinizi kırabilirler…
Budizm ’den kaynaklanan bir gelenek olan bu durum kafanın kutsal olmasından kaynaklanıyor. Sadece kafalarına dokunmakla değil kafalarının uzerinden bir şey gecirdiğinizde de buna bir hayli bozulabiliyorlar.
5. Belirtmeye gerek var mı bilmiyorum ama Hindistan ’da bildiğiniz uzere restoranlarda sığır eti soylememeniz gerekiyor. Hani alışkanlık ya kendinizi unutursunuz…
6. Batı Avrupa, ozellikle İngiltere ’de yabancıysanız oranın insanlarına sık soru sormamaya ve de bakışmamaya ozen gosterin. Bundan rahatsız olup arıza cıkarabiliyorlar.
7. Kuzey Avrupa ’da ise gereksiz muhabbet etmek buyuk kabalık sayılıyor. O yuzden size sorulandan fazlasını soylemeyin…
8. Hazır gereksiz sohbet ve şaka konusu acılmışken; Meksika gibi latin ulkelerinde birisi sizi aşağılayan şakalar yapıyorsa ortamda kabul gormuşsunuz demektir. Rahat olabilirsiniz.
“Aşağıla beni! Vur bana!”
9. Fransa ’da ise yuksek sesle konuşmak tam anlamıyla bir munasebetsizlik sayılıyor. Zaten coğu ulkede yuksek sesle konuşanlar kaba insan statusune alınıyor. Fakat Fransa ’da bir mekanda otururken yan masayı bile duymanızın mumkunatı yok.
Meraklı Pelinsu uzgun, Pelinsu yaralı…
10. Avustralya ’da eğer takside tek erkek yolcuysanız şoforlere saygısızlık yapmamak adına on koltukta oturmalısınız. Yoksa şoforun bir hayli kalbini kırabilirsiniz…
11. Brezilya ’da ise sakın elle yemeye curet bile etmeyin. Pizza ve sandvic bile olsa catal bıcak kullanmanız gerekiyor.
12. Son olarak Almanya ’ya geldiğimizde; işlerini hala eskimeyen ‘Alman Disiplini ’ ile yapıyorlar. Konu iş olunca mizah yapmak soz konusu bile değil.
Kaynak: 1,2