Her yıl olduğu gibi bu yıl da yılbaşı buyuk ikramiyesi icin bircok kişi bin bir umutla Milli Piyango biletleri alıyor. Kazanmayı umit ettikleri parayla hayatlarının değişeceğini duşunenlerin farklı farklı hayalleri var. Kimiler dunyayı dolaşmak kimileri de ticarete atılmak istiyor. Parayı yardım kuruluşlarına bağışlayacağını soyleyenler de her yıl olduğu gibi coğunlukta.
Ama bu ikramiyeyi kazanmak her zaman şans getirmiyor. Parayla saadet olmaz sozunun kanıtı niteliğinde yaşanmış bu ibretlik hikayeler ikramiyeyi kazanamayanları mutlu edecek. Hikayeleri okuduktan sonra hala kazanmak istiyorsanız, ne diyelim iyi şanslar! ?
1. 10 milyon lira kazanıp memurluktan istifa ettikten sonra tekrar memur olmak icin başvuran Ayhan Yalcınkaya
Edirne ’de SSK hastanesinde memur olarak calışan Ayhan Yalcınkaya ’nın, 1995 yılında aldığı Milli Piyango biletine donemin parasıyla 10 milyar lira cıktı. Kendisiyle yapılan roportajlarda memurluğu bırakmayacağını soylese de bir sure sonra istifa etti ve ticarete atıldı. Babasını işi devrettikten sonra işler kotuye gidince bir otomobil kiralama şirketi actı. Tum nakit parasını inşaat halindeki evlere harcadı ve birden ortaya cıkan akrabalarına, eşine dostuna yardım etti. Bir sure sonra işler yolunda gitmedi ve maddi anlamda sıkıntıya girdi. Ancak borc verdiği dostları dahil kimse ona yardım etmedi. Hastaneye gidecek para bile bulamayan Yalcınkaya “Eskiden daha guzel bir hayatım vardı. Devlet memurluğuna devam etseydim belki param olmayacaktı ama huzurum olacaktı. O zaman cok mutluydum” diyor. Şuanda ise Edirne Belediyesi ’nde sozleşmeli personel olarak calışıyor. “Bir dairede annemler oturuyor. Diğer iki dairemin kirası ve iş yerimden gelen kazancımla gecimimi sağlıyorum. Şu anda devlet memuru olsaydım bin TL uzerinde maaş alırdım. Emekli olurdum, sigortam olurdu”
2. 2.5 liralık peynirli borek ve ıhlamuruyla kahvaltı yapan milyoner bilge
2012 yılında 10 milyon lira ikramiye kazanan 73 yaşındaki Yusuf Akoğlu, biletini kahvede otururken seyyar satıcıdan arkadaşlarının ısrarıyla aldı. Demir fabrikasında şoforluk yapıp emekli olduktan sonra koyunde hayvancılık yapmaya başlamıştı. Gozleri net gormediği icin kahvedekilere biletini kontrol ettirdi. Buyuk ikramiye cıktığını soyleyen arkadaşına inanmayıp birine daha kontrol ettirdi. O da aynı şeyi soyleyine Yusuf Akoğlu kayıplara karıştı. Koye akın eden gazeteceleri hic gorunmeyen Akoğlu, 3 gun sonra gercekleşen dunurunun cenazesine bile gelmedi. 2 ay sonra sessiz sedasız koyune donen Yusuf Akoğlu eski hayatına devam ediyor. Her gun kahveye geliyor, boreğini ve ıhlamurunu ictikten sonra cıkıyor ve boyacı cocuğa ayakkabılarını boyatıp sadece bir iki teklik veriyor. Artık uretilmeyen eski arabasını kullanmaya devam ediyor, her gun fırından bayat ekmek alıyor. Sonra kohne gecekondusuna donuyor. Ancak eski yaşamına tam olarak kavuşamadı cunku artık Yusuf amcayla kimse konuşmuyor. Sebebi ise surekli agresif davranışlar sergileyip, kufur etmesi…
3. İki defa buyuk ikramiye kazanan “Milyarder Osman”
3 yıl arayla iki defa buyuk ikramiye kazanan Osman Kaplan Denizli ’de yaşıyor. 4 senede 7 milyon lirayı faizleri ve aldığı tum gayrimenkuller de dahil olmak uzere harcayan Kaplan, en garanti paranın emekli maaşı olduğunu soyluyor. 1999 ’da borcları yuzunden hapse giren ve hapisten cıktıktan 3 gun sonra buyuk ikramiye cıktığını oğrenen Milyarder Osman borclarını odeyene kadar herkese ikramiyenin eniştesine cıktığını soylemiş. Ayrı olduğu eşiyle de ikramiye cıktıktan sonra barışmış. Aldığı parayla kardeşlerinin hayatlarını agranti altına almış, eşe dosta evler almış, sunnet duğunleri yapmış. Kısacası tum parasını dağıtmış. Ayrıca bankaya yatırdığı paranın faiziyle her ay birine ev alıyormuş. Kendine hicbir şey almayan Milyarder Osman 2001 yılında cıkan ikramiyeyi ise nasıl olsa yine cıkar duşuncesiyle harcamış. Parasının coğunu da İstanbul ’da eğlence hayatında harcayan Kaplan “Vallahi beni para bozmadı. Hic parayı gormediysen belki bozulabilirsin ama benim batmadan once dort tane marangozhanem vardı. Ben paraya cok onem vermem. Cebimde harclığım olsun yeter. Yarına Allah kerim. Bayat parayı hic sevmem, taze olacak.” diyor.
4. Milli Piyango kazanıp yaşlılık aylığıyla yaşayan 82 yaşındaki Ahmet Sarı
Ahmet Sarı, 1965 yılında kazandığı donemin 10 bin lirası bugunku değeri yaklaşık 3 milyon lira olan parayla 6 cocuğunu evlendirdi. Aldığı evleri ve koyunları da cocukları evlenip gittikten sonra satmak zorunda kalan Ahmet Sarı bir sure sonra eşinden de boşandı. Bankadaki 140 lirasına ise hic işlem yapılmadığı icin el konulmuştu. Herhangi bir sosyal guvencesi olmadığı icin sadece yaşlılık aylığı alan Sarı, 78 kişinin kaldığı Civril Huzurevi ’ne yerleştirildi. “Bir zamanlar servetim hic bitmez sanıyordum. Sağolsun devletimiz bana sahip cıktı. Bilet alacağım. İkramiye cıkarsa once ev alıp, sonra da hacca gideceğim” diyor.
5. Once zengin oldu sonra ayakkabı boyacısı
53 yaşındaki Mustafa Savgan, 1978 yılında 2 liraya aldığı biletle 10 bin lira ikramiye kazandı. Eşinden ayrılmak isteyip ayrılmayınca paranın eşine kalmasını istemedi ve harcamaya başladı. “Paralar eşime kalmasın diye harcamaya başladım. 150 memurun maaşını 2 ayda yiyordum. Eşimi de annesinin yanına gonderdim, evdeki butun eşyaları satıp tekrar İstanbul ’a dondum. Yıl 1985 ’ti. Cağaloğlu ’nda bir handa hem gece bekciliği, hem de ayakkabı boyacılığı yapmaya başladım. Eşimin actığı dava sonucu boşandım. Sevgi olmadan para bir işe yaramıyor. Hayatımda biri yok, sevgisizim ama huzurluyum” diyor. Mustafa Savgan ’ın hikayesi “Kaybedebilme Kabiliyeti” isimli bir belgesele de konu oldu.
6. Nimet Abla ’da calışıp piyangoyu tutturan Bilal Yıldız
en cok biletin alındığı yer olan Nimet Abla ’da calışan Bilal Yıldız, 1996 ’da tutturduğu ikramiyeyi tam 1 ayda harcadı. O zamana gore tam 3 luks ev parası olan ikramiyeyi harcayan Yıldız, “Hazıra dağ dayanmıyor. Buyuk ikramiye kazananlar zengin oldum havasına girmesin, sade yaşamı tercih etsin. Aksi halde eski gunlerinizi ozler duruma gelirsiniz.” diyor.
7. 2 trilyon lira cıkınca kocasından boşandı
2003 yılında piyangodan o zamanın parasıyla 2 trilyon kazanan Yeşim Akyol surekli kavga ettiği eşinden boşandı. Kocası ise “Para cıkınca cok değişti” dedi.
8. “Butun umutlarınızı bilete bağlamayın.”
Samsun ’da yaşayan Suleyman Orhan 18 yıl once buyuk ikramiyeyi kazandı ve talihsizlikler peşini bırakmadı. Parasını ticarete harcayan ve tum işlerde zarar eden Orhan şuan kantin işletmeciliği yapıyor ve artık milli piyango bileti almıyor. “Eline ikramiyeden 5 kuruş gecmeyen insanların umutları heyecanları hepsi senin elinde olmuş oluyor, bence bu yuzden paranın hicbir hayrını goremedik. Butun umutlarınızı bilete bağlamayın.” diyor.
9. Kazandığı parayı hızla kaybedip caycılık yapan Hayri Kaya
2003 ’de sayısal lotodan yaklaşık olarak 900 bin lira kazanan Hayri Kaya, o zamanlar bir bankada caycılık yapıyordu. Haberi alan tum tanıdıkların her gun evine dolduğunu soyleyen Hayri Kaya hicbirini geri cevirmedi. İlk 2 ayda paranın dortte birini harcadı. Kalan parasıyla PVS sektorunden halı sahacılığa kadar bircok farklı iş kurmuş ancak hepsi battı. Ardından dolandırılan Hayri Kaya hapse girdi. Tum parasını harcayan uzerine bir de borclanan Kaya ’nın elinde kalan tek şey olan evine de icra geldi. Ailesiyle birlikte akrabalarına hatta camiye sığınmak zorunda kaldı. Şuan ikinci şansı icin bekliyor. “Bu kez kafamı kullanacağım. Asla bilmediğim işe girmeyeceğim. Gercek ihtiyac sahiplerini bulup sevindireceğim. Bu kez paramı hayır işlerinde kullanacağım” diyor.