Sanatcılar yetenekleriyle harikalar yaratabildikleri gibi hayran kitlelerini ve toplumları da etkileyebilecek gucteler. Her sozleri, her duşunceleri bir şekilde toplumda yankı buluyor ve acıkca gorulmeyen etkiler yaratıyor. Bu gucu doğru kullanmak, toplumsal barışı sağlayabilmek, sağduyulu olmak ve toplumsal farkındalığı arttırabilmek ise maalesef her sanatcının yapabildiği bir şey değil.
Beren Saat, bu gune kadar soylemleriyle cok fazla eleştirilse de aslında her zaman bir vatandaş olarak gorevlerini yerine getirdiğini, bireysel isteklerini dile getirdiğini soyluyor. Aslında bircok kişinin de sempatisini, cesurca ifade ettiği duşunceleriyle kazanıyor. Biz de Beren Saat ’i oyunculuğuyla birlikte fikirleriyle de tanıyalım istedik…
26 Şubat 1984 ’te doğan başarılı oyuncu Ankara ’da doğup buyudu
İlk ve orta oğrenimini Ankara ’da tamamlayan Beren Saat TED Ankara Koleji ’nde okurken bircok muzikalde yer aldı. Eğitim hayatında oldukca başarılıydı. Cocukken surekli ayna karşısında rol yapar şarkı soylerdi. Universite eğitimine Başken Universitesi ’nde başladı. İşletme okurken bu bolumu sevmediğini o zamanki erkek arkadaşı Efe Guray ’la paylaştı ve hayatı tamamen değişti.
Hayatının donum noktası “Turkiye ’nin Yıldızları” yarışması
Erkek arkadaşı Efe ’nin de ısrarlarıyla donemin oyunculuk yarışması “Turkiye ’nin Yıldızları”na başvurdu. Elemeleri gecti ve bir anda kendini İstanbul ’da buldu. 4 ay boyunca ceşitli oyuncularla kamptaydı. Hatta doğum gununu bile orada kutladı, cok fazla şey oğrendi. Yarışmayı ikinci olarak bitirdi
“Bir akşam beraberdik, beni eve bıraktı… Birkac saat sonra da onu morgda gordum.”
Kararlarında onu sonsuz destekleyen ve adeta hayatının akışını değiştiren, bir roportajında “hayatımın aşkı” dediği Efe Guray bir trafik kazasında hayatını kaybetti. Beren Saat o gunu şu sozlerle anlatıyor: “Bir akşam beraberdik, beni eve bıraktı, ben yatmaya gittim ve ve ve… Birkac saat sonra da onu morgda gordum.” Adeta hayatının akışı değiştiren bu kayıp onu cok derinden etkilemişti. “Orada, o morgda, sevdiğim adama bakarken “Birinci hayatım bitti, şimdi ikinci hayatımdayım” dedim.” diyerek hayatını nasıl değiştirdiğini anlatıyor Beren Saat.
Yarışmada ikinci olmasının ardından Tofita reklamlarında oynadı ve ardından Tomris Giritlioğlu ’nun dikkatini cekti
2004 yılında Aşkımızda Olum Var isimli dizide rol aldıktan sonra Tomris Giritlioğlu ’nun hazırladığı Aşka Surgun dizisinde yer aldı. 2006 ’da ise gonullerde taht kuran Hatırla Sevgili ’deki Yasemin roluyle adını duyurdu.
Kariyerinin zirvesi Aşk-ı Memnu
Beren Saat, Aşk-ı Memnu dizisiyle adeta tum Turkiye ’ye adını duyurdu. İzlenme rekorları kıran dizi yıllarca konuşuldu. Kıvanc Tatlıtuğ, Selcuk Yontem, Nebahat Cehre ve Hazal Kaya ’nın yer aldığı dizide Bihter Ziyagil karakteriyle adeta kariyerinin zirvesindeydi.
Ardından Fatmagul ’un Sucu Ne?, İntikam ve Muhteşem Yuzyıl Kosem geldi. Bu surecte Guz Sancısı, Gecenin Kanatları ve Gergedan Mevsimi gibi sinema filminde rol aldı
Bircok sosyal sorumluluk projesinde yer aldı ve 2011 yılında bir markanın reklamından elde ettiği 100 bin liralık geliri Mor Catı derneğine bağışladı
2012 yılında ise bir derginin kapak yuzu olarak ceşitli t-shirtler tasarladı. T-shirtlerin gelirini yetiştirme yurtlarındaki 18-24 yaşlarındaki kızların eğitimlerine katkı sağlayan Nar Taneleri Projesi ’ne bağışladı.
Geliri LOSEV ’e bağışlanacak bir proje icin Pamuk Prenses kostumlu, losemili bir kız cocuğuyla poz verdi. Avrupa Birliği ve Afganistan Sağlık Bakanlığı tarafından gercekleştirilen bir projede Afganistanlı kadınlara sağlıklı doğum yapmalarını anlatan bir video icin kamera karşısına gecti
Baba Beni Okula Gonder kampanyasının reklam filmini seslendirdi ve “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” olarak ilan edilen ekim ayında Abdi İpekci Spor Salonu ’nda oynanan sezonun ilk EuroLeague macında pembe top ile temsili bir hava atışı yaptı
Neredeyse icinde bulunduğu her proje kadınlar, cocuklar ve cocuklarının eğitimiyle ilgiliydi. 11 Şubat 2015 ’te tecavuz girişimine direndiği icin bir minibuste oldurulen Ozgecan Aslan icin sosyal medya hesabından bir mesaj paylaştı
“Kadın olmak zor, guzel bir kız olmak cok zordur ulkemde…” dediği mesajında kendisine yapılan cinsel tacizleri de anlatıyordu korkusuzca…
Bu paylaşım gunlerce gundemden duşmemişti. Bir Turkiye gerceğini Turkiye ’nin en unlu kadınlarından birinden duymak oldukca carpıcıydı
2015 yılı secim doneminde HDP secim minibusu şoforunun dovulup ateşe verilmesine sosyal medyadan isyan etmişti. Cok fazla tepki alınca oldukca uzun ve icine doktuğu bir acıklama yaptı
“Neden sustun? Neden uzulmedin? Yine bir hesap sorma, şimdi de sosyal medya mahalle baskısı. İşte tam da bu hesap sormalar yuzunden bıraktım sosyal medya kullanmayı. Hic biriniz galeyana gelmemişken, coğunuzun umurunda değilken halkın icinden insanların birbirini yakmasına dayanamayıp “Bu altı ustu secim, insan hayatından onemli mi? Artık kimseyi hedef gostermeyin n ’olur…..” diye bir yalvarış cağrısı yapmıştım, siyasi liderlerin giderek sertleşen uslubunun halk uzerindeki tahrip edici etkisini hissederek. Mumya gibi sarılmış, hayati risk taşıyan, 5 cocuk babası o şoforu televizyonda izlediğim gece uyuyamadım…. Siz uyuyordunuz… Ve o gun yazdıklarım yaşandı, ongorup engel olmaya gucumun yetememesi cok acı. Mesajın altında kavga cıktı, benim yuzumden kavga etmesinler diye mesajı kaldırdım. Bu yuzden kaldırdığımı yazdım, kavga orada da devam edince onu da kaldırdım. Korktu morktu dediler desinler cok muhim değil. Benim teroristleşme meselem bundan ibaret. …Masum şehitlerimizi malzeme yapan leş kargalarına uymayın, icinizi ofke doldurmayın. Şehitler icin edilecek bir duanız sosyal medyada bana ya da bir gazeteciye yazacağınız bir kufurden daha cok işe yarar. Hem de biraz olsun iciniz ferahlar.”
Gezi olaylarında ilk kez tweet atmaya başladı, o gunler şoyle anlatıyor:
“Twitter ’a girdiğim gun polis şiddetinin başladığı gundu. Sonradan kontrolsuz olduğu itiraf edilen o durum yakışık almadı. İnsani, medeni ve demokratik değildi. O gun yaşanmasaydı işler bu kadar kızışmayacaktı. Sonunda “İnsanlar ne oluyor yahu” dedi. Bu da haklı bir tepkiydi. Nihayet bir ses cıktığı icin mutlu oldum.”
Bir sure once bir roportajında “Cocuklarını feminist yetiştirin” sozleriyle tekrar gundeme geldi Beren Saat
Beren Saat, Fransız gazetesi Le Figaro ’ya İstanbul ’da verdiği roportajda #MeToo hareketine ve Turkiye ’de feminizm gibi konulara da değindi. “Cocukları olan arkadaşlarıma “Eğer ulkenin huzuruna katkı sağlamak istiyorsanız cocuklarınızı feminist yetiştirin. Feminizmden korkmayın,” diyorum.” sozleriyle yine bu konudaki duyarlılığını gostermiş oldu.
Son olarak Instagram ’da bikinili bir fotoğrafını paylaşmasının ardından bir takipcisinin “Musluman mısın” sorusuna “Musluman olarak doğdum, laik ve bağımsız bir kadınım. Tanıştığıma memnun oldum.” diyerek cevap verdi
Bir sanatcı olarak toplumsal sorunlara eğilen ve bircok sosyal sorumluluk projesinde yer alan Beren Saat ’in duşuncelerini paylaşması nedeniyle seveni de var sevmeyeni de. Yorumu size bırakıyoruz…
Kaynak; 1 2 3 4