Uluslarası şirket sahiplerinin yaptıkları milyon dolarlık bağışları duymaya cok alıştık. Bill Gates, Mike Bloomberg, Mark Zuckerberg ve bunlar gibi bircok unlu isim, kendi isimleriyle hayır kurumları kuruyor, her yıl milyonlarca dolar değerinde bağışlar yapıyorlar. Dileriz bu bağışlar gercekten ihtiyacı olan insanların hayatlarını kolaylaştırıyordur.
Elbette bu tarz bağışların artarak devam etmesini isteriz ancak verilen rakamları duyunca insan ister istemez kendi yapabileceği yardımın değerini sorguluyor. Cok doğru bir yaklaşım olmadığını bilsek de ‘ ’Benim yapacağım uc kuruşluk yardım neyi değiştirebilir ki? ’ ’ dediğinizi duyar gibiyim.
Zengin yazlıkcıları ve zor gecinen işci sınıfıyla meşhur Connecticut kasabasındaki yardım organizasyonu, bağışlarınızla ilgili fikirlerinizi değiştirebilir.
Amerika ’daki kucuk bir kasabada duzenledikleri KentPresents festivali ile bağış topluyorlar
The New York Times‘ın haberine gore bu yıl dorduncusu duzenlenen festivalin kapasitesi her yıl artıyor. Yardımlarını gectiğimiz yıla kıyasla %25 arttıran organizasyon, katılımcı kitlesini buyuterek daha buyuk rakamlara ulaşmayı amaclıyor.
Daha once milyon dolarlık bağışlar yapan Donna ve Benjamin Rosen, her butceden bağışları topladıkları organizasyonu buyutmeye calışıyor
Farklı butcelerde yardımlar yapacak katılımcıları kucuk gruplar halinde birleştirerek hem motivasyonu sağlıyor hem de herkese yaptıkları bağışın değerli olduğunu hissettiriyorlar.
Festivale konuşmacı olarak unlu isimleri davet ediyor, bu sayede gazetecilerin, akademisyenlerin, entellektuellerin, sanatcıların katılımını sağlıyorlar
Kuresel ilişkiler, gorsel sanatlar ve bunun gibi bircok alanda konuşmalar duzenlenen organizasyon, bu sayede ilgi gormeye devam ediyor.
Her katılımcı yaptığı bağışın değerini hissedebiliyor
Yapılan yardımların ihtiyacı olan kucuk kuruluşlara ulaştığını bilmek ve bu kuruluşların eksiklerini gideriyor olmak tum yardımseverler icin en buyuk motivasyon. Bağış yapan herkese el yazısı ile yazılmış birer mektup gonderdiklerini ve teşekkur ettiklerini belirten Benjamin Rosen, bu yardım metodunun, ”Bağış cekinize bir basamak daha ekleyemez misiniz?” şeklinde mektup gonderen kuruluşlardan cok daha samimi olduğunu dile getiriyor.
Yapılan bağışların buyuk bir yuzdesi, kucuk miktarda bağış yapan yardımseverlerin cebinden cıkıyor
Giving USA, 2017 yılında Amerika ’da 400 milyar doların uzerinde bağış yapıldığını acıkladı. Bunun 67 milyar dolarlık kısmı, Bill Gates, Mike Bloomberg gibi hayırsever iş insanlarının dernekleri tarafından yapıldı. Bu rakamlar, kucuk hayırseverlerin yaptıkları yardımların boyutunu olcmeye dair de fikir veriyor.
Topladıkları bağışları kucuk yerel yardım kuruluşlarına dağıtıyorlar
Orneğin evsizlere duş, temiz giysi gibi basit sosyal yardımlar sunan ancak borclarını odeyemediği icin kapanma eşiğine gelen ‘‘The Gathering Place in Torrington ’ ’ derneğine yaptıkları 4000 dolarlık yardım, derneği ayakta tutmaya yetmiş. Başka bir ornek ise gonullu bir itfaiye kuruluşuna aldıkları 1000 dolarlık gaz dedektoru. Bu dedektor sayesinde belki de ileride onlarca kişinin hayatı kurtulacak.
Aynı zamanda bu yardım kuruluşlarına organizasyonel anlamda destek veriyor, butcenin doğru kullanılmasını sağlıyorlar
Farklı sektorlerde tecrubeye sahip bircok yoneticisi olan organizasyon, bu bilgi birikimini de destekledikleri yardım kuruluşlarıyla paylaşıyor. Kucuk kuruluşların yonetimsel anlamda zorluklar yaşadığını bildiklerinden dolayı şirketlere yonetimsel anlamda destek oluyor, eksiklerini gideriyorlar. Organizasyonun yoneticilerinden Beth Gazley, buyuk miktarlı bağışların kucuk dernekler uzerinde cok fazla baskı oluşturduğunu ancak doğru yonetim ve planlama ile bunun ustesinden gelebileceklerini belirtti.
Yardım etmenin, yaraları sarmanın da en az yardım almak kadar mutluluk veren bir şey olduğunu soylememek olmaz. Yalnızca bu his bile sahip olduklarımızı ihtiyacı olanlarla paylaşmak icin yeterli bir sebep. Bu tarz organizasyonların dunya genelinde artmasını ve ihtiyacı olan herkese ulaşabilmelerini diliyoruz.
Kaynak: 1 2