Başkent Ankara, uzun yıllar boyunca memur kenti olarak bilinse de şu an sahip olduğu 15 universitede eğitim goren 250 binden fazla universite oğrencisiyle Turkiye ’nin en cok oğrenci nufusuna sahip olan illerinden bir tanesi. Biz de bu universitelerden en populer olan 11 tanesini sizin icin kısaca tanıttık.
1. Ankara Universitesi
1946 yılında kurulan, yaklaşık 65 bin oğrencisi ve 4 bin akademik personeli bulunan Ankara Universitesi, dunyanın en iyi 590. universitesi ve rektorluk binası ise Beşevler ’de yer alıyor. Turkiye ’nin ilk universitesi olma unvanına da sahip olan Ankara Universitesi, 18 fakulte, 14 enstitu ve 12 yuksekokulu da bunyesinde barındırıyor. İbni Sina Hastanesi ve Cebeci Hastanesi de universiteye bağlı olarak hizmet veriyorlar.
2. Gazi Universitesi
80 bine yakın oğrencisi ve 3 bine yakın akademik personel sayısıyla Turkiye ’nin en buyuk universitelerinden olan Gazi Universitesi, yakın zamanda bolunerek bazı fakulte ve enstitulerini yeni kurulan Hacı Bayram Veli Universitesi ’ne devretti. 1926 ’da kurulan universitedeki fakulte, enstitu ve yuksekokullar 9 yerleşke uzerine dağıtılmış durumda. Rektorluk Yerleşkesi, Ankara Beşevler Emniyet Mahallesi ’nde bulunuyor. Dunyanın en iyi universiteleri sıralamasında da 795. sırada yer alıyor.
3. Hacettepe Universitesi
Ana yerleşkelerden Sıhhiye ve Beytepe Yerleşkesi de dÂhil olmak uzere 5 yerleşke uzerinde 14 fakulte, 14 enstitu, 2 yuksekokul ve 1 konservatuvara sahip olan Hacettepe Universitesi, 1967 yılında kuruldu. Yaklaşık 50 bin oğrenci ve 4 bin akademik personeli bulunan universitede 4 dilde eğitim veriliyor. Hacettepe Universitesi, her ne kadar vakıf universitesi olarak bilinse de tamamen devlet universitesi statusune sahip ve dunyanın en iyi 567. universitesi durumunda.
4. Orta Doğu Teknik Universitesi (ODTU)
Turkiye ’nin en iyi universitelerinden ve dunyanın en iyi 314. universitesi olan Orta Doğu Teknik Universitesi, 15 Kasım 1956 ’da kuruldu. Eskişehir Yolu ’nda yer alan universiteye bağlı 5 fakulte, 5 enstitu, 1 yuksekokul ve 1 yabancı diller yuksekokulu bulunuyor. Eğitimin tamamen İngilizce verildiği ODTU ’de ayrıca bircok yabancı dili de secmeli ders olarak alabilirsiniz. Universite, maddi zorluklar yaşayan oğrencilerine bircok burs imkÂnını da sunuyor.
5. Başkent Universitesi
13 Ocak 1994 tarihinde kurulan Başkent Universitesi ’nde 11 fakulte, 7 enstitu, 1 konservatuvar, 6 yuksekokul ve 1 yabancı diller yuksekokulu bulunuyor. Başta Bağlıca Kampusu olmak uzere toplam 3 kampuste eğitim verilen universitede yaklaşık 15 bin oğrenci, 1500 akademik personel yer alıyor. Başkent Universitesi, 1400 kişilik kutuphanesiyle Turkiye ’nin en buyuk kutuphanelerinden birine sahip.
6. Atılım Universitesi
15 Temmuz 1997 ’de kurulan Atılım Universitesi, 6 fakulte, 2 enstitu, 3 yuksekokuluyla ulkenin geleceğine ışık tutmayı hedefleyen bir vakıf universitesi olmasının yanında, dunyanın 50 farklı ulkesinden yabancı oğrenciye de eğitim veriyor. Golbaşı ’nda bulunan Atılım Universitesi ’nin, oğrencilerinin barınma ihtiyaclarını karşılamak icin 2 ozel yurtla da anlaşması bulunuyor.
7. Ufuk Universitesi
Turkiye Trafik Kazaları Yardım Vakfı ’nın 1999 yılında kurduğu Ufuk Universitesi, 2002-2003 yılında oğrenci alımına ve eğitime başladı. 5 fakulte, 2 enstitu ve 4 yuksekokula sahip olan universitede, 260 yatak kapasiteli Dr. Rıdvan Ege Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi de bulunuyor. Eğitimler, Balgat Kampusu ’nde ve Golbaşı ’nda yer alan İncek Kampusu ’nde veriliyor.
8. Bilkent Universitesi
1984 yılında İhsan Doğramacı Vakıfları ’nın onculuğunde kurulan Bilkent Universitesi 13.000 oğrencisiyle dunya capında tanınmış universiteler arasında bulunuyor. 9 fakulte, 2 yuksekokul, 3 meslek yuksekokulu, 34 lisans programı, 4 on lisans ve 58 adet lisansustu programa sahip universitenin “Turkiye ’de ilk vakıf universitesi” sıfatına sahip olduğunu da hemen belirtelim. Ayrıca oğrencilerinin okul sonrasındaki hayatını da duşunen Bilkent, 1988 yılında Kariyer Merkezi ’ni kuruyor.
9. Cankaya Universitesi
Cankaya Universitesi 1997-1998 doneminde 4 fakulte, 2 enstitu, 1 meslek yuksekokulu ve 4 araştırma-uygulama merkezi ile eğitim vermeye başladı. Okulun 10. yılında Bağdat ’ta ve Eskişehir yolu 29. km ’de 2 kampus daha acarak buyumeye devam etti. Şimdiler de ise 5 fakulte, 20 yeni bolum, 3 programlı 2 meslek yuksekokulu ve 2 enstitusunun altında 23 yuksek lisans programı ile 8 doktora programı sunuyor.
10. TOBB
Turkiye Odalar ve Borsalar Eğitim ve Kultur Vakfı (TOBEV) desteği ile 2001-2002 yılları arasında kurulma kararı alınan Ekonomi ve Teknoloji Universitesi, ilk oğrencilerini 3 fakulte ve 10 bolumle eğitim hayatına başladı. Hızla buyumeye devam eden TOBB 2009 yılında Hukuk Fakultesi, 2013 yılında da Tıp Fakultesi ’ni kurdu. 2016 yılında ise TOBB ETU Ozel Hastanesi universite bunyesine bağlandı.
11. TED
2009 yılında Turk Eğitim Derneği Yuksekoğrenim Vakfı tarafından kurulan TED “once insan” ilkesi ile yola cıkan genc ve dinamik universiteler arasında gosterilebilir. Her bolumde İngilizce eğitim veren okulun şuan da toplamda 5 fakulte, 1 dil okulu ve lisansustu programlarıyla 2700 oğrencisi bulunuyor.