Eğer uretmek ve doğaya, dunyaya faydalı bireyler olmak istiyorsak yaşın ve imkanların pek de onemi olmadığını gosteren pek cok hikaye var. Onlardan biri de 83 yaşındaki emekli oğretmen Recep Ozturk ’un kırac ve olu bir alanı onlarca turun bulunduğu bir botanik parka donuşturme hikayesi. Daha sonra bu mukemmel botanik parkı halkın kullanımına acılması icin belediyeye bağışlayan Recep Ozturk bu yola nasıl cıkmış diye merak ediyorsanız, gelin hikayesine birlikte bakalım…
Recep Ozturk Bulgaristan ’ın Rodop Dağları eteğindeki bir Turk koyunde dunyaya doğdu. Henuz 14 yaşındayken ailesiyle birlikte Turkiye ’ye goc etti
Fatih Mehmet Kurkcu – Anadolu Ajansı Eğitimine once İzmir ’de sonra İstanbul ’da devam etti. 1958 ’de İstanbul Oğretmen Okulundan ilkokul oğretmeni olarak mezun oldu. 1962 ’de İngilizce oğretmeni oldu ve 2 yıl sonra Samsun ’a atandı 1982 ’de cok sevdiği mesleği oğretmenlikten emekli olan Recep Ozturk, bir sure ozel sektorde calıştı. 1996 ’da Samsun ’un Atakum ilcesinde yaklaşık 10 donumluk bir arazi aldı ve fidan yetiştirmeye başladı
1999 ’da “Anneler Ormanı”nı kurdu. Bir uretim merkezi oluşturdu ve urettiği binlerce fidanın toprakla buluşmasını sağladı
23 yıl once satın aldığı arazi, başlarda kırac ve dikenlerle dolu bir yerdi. Kısa sure once kaybettiği eşinin de desteğiyle alanda 150 turde 4 binin uzerinde ağac ve bitki yetiştirmeyi başardı
Tur sayısını 300 ’e cıkarmak isteyen Recep Ozturk aynı amanda bugune kadar 150 bin fidan bağışladı. İngiltere ’de gorduğu bir yerden esinlenerek oluşturduğu 90 metrekarelik bu botanik bahce dunyanın en kucuk botanik ormanı
Gazi Mustafa Kemal Ataturk ’un 19 Mayıs 1919 ’da Samsun ’a cıkarak başlattığı Milli Mucadele ’nin 100. yılı dolayısıyla arazisini “Ataturk Botanik Orman Parkı” adıyla halkın kullanımına actı
“Cumhuriyetin onurlu insanların yaşam tarzı olduğunu hepimiz biliyoruz. Cumhuriyet icin bir şeyler yapalım dedim. Burası 25 yıl once Doğa Guzelleştirme ve Fidan Uretim Merkezi olarak kuruldu. Cumhuriyetin 100. Yılı icin fidan dikim calışmaları başlattım…”
“360 bin fidanı toprakla buluşturdum. Bugunde Ataturk ’un Samsun ’a gelişinin 100. Yılı anısına 10 donumluk bir alana Ataturk ’un adını doğaya taşımak duşuncesiyle halka acık botanik orman parkı olarak acıyoruz”
Yardımlarından dolayı Buyukşehir Belediyesi ve ilgili kurumlara teşekkur ediyorum. Ben başta Sayın Valimiz olmak uzere belediye başkanımıza ve doğa severlere katılımları icin cok teşekkur ediyorum.”
Kaynak: 1 2