Pek cok kişi farklı alerji turlerine sahip. Tozdan yiyeceğe kadar pek cok farklı şeye alerji geliştirebiliyoruz. Alerji rahatsızlıkları dikkat edilmediği takdirde kişinin sağlığını tehdit eden durumların oluşmasına sebebiyet verebiliyor. Bazı alerji turleri ise kişinin yaşam kalitesini oldukca duşuruyor. Daha once sizlerle kışa alerjisi olan cocuğu paylaşmıştık. Bu kez ise suya alerjisi olan bir kadını paylaşacağız. Idaho ’da yaşayan 23 yaşındaki Rachel Fetter suya karşı alerjik reaksiyon gosteriyor ve cildi tahriş oluyor. Detaylara birlikte bakalım.
Hepimiz her gun suyla temas ediyoruz. Ancak 23 yaşındaki Rachael Fetter, Aquajenik urtiker olarak bilinen bir rahatsızlıktan muzdarip
Su hayatın kaynağı ve insan vucudunun buyuk bir bolumu sudan oluşuyor. Peki o halde suya alerjisi olan biri yaşamını nasıl surduruyor?
Aquajenik urtikeri olan kişilerin cildi suyla temas ettiğinde alerjik tepkiye neden oluyor. 23 yaşındaki Rachael de su ictiğinde boğazında yanma hissediyor, duş aldığında ise vucudunda son derece ağrılı dokuntuler oluşuyor
Suyla temas durumunda vucudundaki tepkileri gozlemleyen Rachel ’a bu teşhis gectiğimiz yılın temmuz ayında konuldu. Rachael, cok terlendiğinde veya bir seferde yarım bardaktan fazla su ictiğinde vucudunda lezyonlar oluşuyor
Eğer bundan daha fazla su icerse, o zaman da aşırı derecede hasta hissediyor.
Aquajenik urtikeri, 230 milyonda bir gorulen bir hastalık. Dunyada yalnızca 50 kişiyi etkilediği tahmin ediliyor. Rachael, alerjisi nedeniyle haftada yalnızca iki kez duş alabiliyor
İlk olarak 18 yaşındayken suya karşı reaksiyon gosterdiğini fark eden Rachael Fetter yaşadıklarını şu şekilde anlatıyor; “Duş aldıktan sonra vucudumda dokuntuler oluyordu. Kullandığım sabun nedeniyle olduğunu duşundum, bu yuzden farklı bir marka denedim. Ancak sonra her duş aldığımda aynı şeyi yaşamaya başladım. Zamanla vucudumdaki dokuntuler daha fazla acı vermeye başladı. 2019 yılının başında ise doktora gitmeye başladım. Dermatolog, ic hastalıkları ve alerji gibi farklı branşlara gittim. Doktorlar başta bunun aquajenik urtikeri olduğunu anlamadı ve bu nedenle semptomları tedavi etmeye calıştılar. Sonra ise cildimden ornek alındı ve aquajenik urtikeri olduğu kesinleşti.”
Rachael suyla ne kadar uzun sure temas ederse ortaya cıkan yanıklar o kadar kotu oluyor. Dokuntuler sadece birkac saat sonra geciyor ancak yanma hissi gunlerce surebiliyor
Rahatsızlığı veteriner olan Rachael ’in yaşamını da etkiliyor. İşi gereği surekli hayvanlarla temas eden Rachael ellerini sık sık yıkamak zorunda
Rachael Fetter calışmaya başlamadan once ağrılarını hafifletmek icin ağrı kesici alıyor. Bunun yanı sıra duşlarını ise onceden planlıyor.
Aynı hastalıktan muzdarip kişilerin yalnız olmadıklarını hatırlatmak icin hikayesini paylaşmak isteyen Rachael şunları soyluyor;
“Aquajenik urtiker hayatımı etkiledi. Yuzmeye gidemem ya da yağmurda ıslanamam. İnsanların su alerjisinin gercek bir şey olduğunu bilmesini istiyorum. Bu benim yaşantımı etkiliyor. Umarım bir gun bir tedavi geliştirilir. O zamana kadar ilac almaya ve mumkun olduğunca kuru kalmaya devam edeceğim.”
Kaynak: 1