Muhtemelen cinsiyetiniz, cinselliğiniz, ırkınız, etnik kokenleriniz, sınıfınız, yaşınız ve yetenek durumunuzla dalga gectiniz. Hatta vucut şeklinizi, mesleğinizi ve ilişkilerinizi not ettiniz. Ancak buyuk olasılıkla romantik yoneliminizi kimseyle paylaşmadınız. Maalesef romantik yonelimden pek soz edilmiyor! Bu nedenle bu konuyu acıklamak istedik. Cunku nasıl ve neden bağlantı kurduğumuzu anlamanın, daha tatmin edici ilişkiler ve hayatlar yaşamamıza yardımcı olabileceğini duşunuyoruz. İşte romantik yonelim turleri hakkında bilmeniz gerekenler.
Romantik yonelim nedir? Duygusal yonelim olarak da bilinen romantik yonelim, kişinin en cok hangi cinsiyet ile romantik bir ilişkiye girmek veya aşık olmak isteyeceğini belirtir. Hem alternatif olarak hem de yan yana cinsel yonelim terimi ile kullanılır ve cinsel cazibenin daha buyuk bir dinamiğin tek bir bileşeni olduğu bakış acısına dayanır. Ayrıca romantik yonelimi nasıl tanımladığınıza dikkat etmeniz cok onemlidir. Unutmayın ki başkalarının romantik yonetimlerini isimlendiremezsiniz, herkes romantik yonelimini kendisi belirler.
Romantik yonelim turleri Duygusal yonelim bir yelpazede var olur. Romantik cekiciliği azdan coka, nadiren sık sık yaşama potansiyeline sahibiz. Kendinizi tanımlayabileceğiniz romantik yonelim turlerinin listesine bakalım:
Aromantik: Herhangi birine romantik acıdan ilgi duymayan kişilerdir (414 kişiyi iceren bir 2016 araştırması, insanların yaklaşık %1 ’inin aromantik olduğunu gosterdi).Alloromantik: Romantik bir ilişki yaşayan ve gelecekte de yaşayacak olan kişiler icin soylenir.Heteroromantik: Kendisininkinden farklı cinsiyetten insanlara karşı romantik duygular hisseden kişilere denir.Homoromantik: Aynı cinsiyet ve cinsel yonelimden kişiye romantik acıdan ilgi duyan kişilere denir.Biromantik: İki farklı cinsiyet ve cinsel yonelimden kişiye karşı romantik anlamda ilgi duyan kişileri tanımlar.Grayromantik: Cinsel cekimi cok nadiren veya cok duşuk yoğunlukta yaşayanlar icin soylenir.Demiromantik: Birini duygusal, ruhsal ve zihinsel olarak tanıdıktan sonra, ona karşı romantizm hisseden kişilere denir..Poliromantik: İkiden de fazla cinsiyet ve cinsel yonelimden kişiye karşı romantik ilgi duymak.Panromantik: Tum cinsiyet ve cinsel yonelimden kişiye karşı romantik ilgi duymak. Mutlaka Bilmeniz Gereken Cinsel Yonelim Terimleri
Romantik yoneliminizi nasıl keşfedersiniz? Romantik yoneliminizi anlamanıza yardımcı olmak icin sizlere uc tane ipucu vereceğiz.
1. Flort gecmişinizdeki kalıpları arayın Flort gecmişiniz her zaman en derininizdeki gerceği yansıtmasa bile tercihleriniz hakkında değerli bilgiler verir. Orneğin, her zaman erkeklerle cıkıp onlarla duygusal bir bağ kurmak istemiyorsanız, erkeklere ilgi duymuyor olabilirsiniz. Her şeyden once kendinize şu soruları sorun:
Ben hic romantik anlamda ilgi duyduğum birine karşı cinsel acıdan kayıtsız kaldım mı?Ben hic cinsel acıdan ilgi duyduğum birine karşı romantik olarak kayıtsız kaldım mı?Daha once hic aşık oldum mu? Kim icin ve hangi bağlamda? 2. Aslında ne istediğiniz konusunda gercekci olun LGPC ’den uzman danışman Maggie McCleary, “Toplum bize ilişkilere karşı, kiminle seks yapmak istediğimiz acısından duşunmeyi oğretir. Bu nedenle bir adım geri atıp kiminle zaman gecirmek ve romantizm yaşamak istediğimizi sorgulamak faydalı olabilir.” diyor. Dolayısıyla kendinize şu soruları sorun:
Zamanımı kiminle gecirmek istiyorum?İcsel, duygusal benliğimi kiminle paylaşmak istiyorum?Bundan 5 yıl sonraki hayatım, hayallerimde nasıl gorunuyor?Ozel alanımı kiminle paylaşıyorum? Kiminle hayat kuruyorum? 3. Sosyal medyada cok ceşitli romantik ve cinsel yonelimleri olan insanları takip edin Sosyal medyada aromatikler ve alloromantiklerle, LGBTQIA + topluluklarında bulunan ve bulunmayan kişileri takip edin. Neden mi? Cunku gormek ve anlamak onemlidir millet! McCleary ’nin dediği gibi, “Gormek gercekten inanmaktır.” Başka bir deyişle, romantik olasılıkların ve konfigurasyonların tum yelpazesini gormenin, kendi romantik benliğinizin ne kadar geniş olduğunu gormenize yardımcı olabileceğini soyluyorlar.
McCleary, bu konuyla ilgili olarak kesinlikle takip etmeniz gereken bazı seks eğitimcileri ve zevk aktivistleri olduğunu soyluyor.
@sherrondajbrown@healingisimperfect@queersextherap y@thefatsextherapist@shadeedfrancislmft Romantik yonelim ve cinsel yonelim Sonuc olarak McCleary, romantik yoneliminizin kiminle zaman gecirmek ve duygusal olarak yakın olmak istediğinizi, cinsel yoneliminizin ise kiminle seks yapmak ve fiziksel olarak yakın olmak istediğinizi acıkladığını soyluyor. Ancak bu iki şey nasıl farklı olabilir diye mi duşunuyorsunuz? 2003 tarihli bir makale, azgın hissettiğimizde veya seks yaptığımızda meydana gelen kimyasal sureclerin, birisine aşık veya duygusal olarak yakın olduğumuzu hissettiğimizde meydana gelenlerden ayrı olduğunu one suruyor.
Cinsel yonelim ornekleriRomantik yonelim ornekleriAloseksuelAlloromantikAseksuelAromantikBi seksuelBiromantikDemiseksuelDemiromantikHeteroseks uelHeteroromantikGrayseksuelGrayromantikHomoseksue lHomoromantikPanseksuelPanromantik Yani pek cok insan, romantik olarak yoneldikleri insanlara cinsel yonden de yonelir. Orneğin aynı anda biseksuel ve biromantik olabilirsiniz. Ancak bu her zaman boyle değildir, tutarsız romantik ve cinsel yonelimlere sahip olmak, capraz yonelimli olarak bilinir. McCleary, “Orneğin, bazı insanlar bircok cinsiyetten cinsel olarak etkileniyor ancak yalnızca belirli bir cinsiyetle cıkıyor.” diyor.
Ya da genellikle cinsel cekim hissetmese de, romantik ilişkiler yaşayan aseksuel insanlar orneği var. 2020 yılında yapılan ve 4.000 ’den fazla aseksuel insanı iceren bir araştırma, %74 ’unun diğer insanlara karşı romantik duyguları olduğunu buldu.
Cinsel ve romantik yoneliminizi anlamak ilişki yapınızı secmenize nasıl yardımcı olabilir? Dolayısıyla farklı cinsel ve romantik yonelimlere sahip olmak kulağa karmaşık gelebilir. Ancak McCleary ’ye gore, bu durum oldukca yaygın. Aynı zamanda aseksuel bir kişinin mutlu ve sağlıklı bir ilişki icinde olması tamamen mumkundur. Orneğin, anal, kink ve BDSM seks uzmanı olan Daya Dare, mevcut ilişkilerinde “tatmin”, “mutlu” ve “desteklenmiş” hissettiğini soyluyor.
Fakat bu noktaya gelmek icin calışmak gerekebilir. Bircoğumuz tum gerceklerimizi yaşamaya başlamadan once, kimi sevmemiz ve ona karşı arzu duymamız gerektiğine dair beynimize yerleştirilen kulturel ve toplumsal beklentileri aşmak zorunda kalıyoruz. Kendinize sormanız gereken bir başka soru da, ilişkilerinizin işlemesi icin kişisel olarak ihtiyac duyduğunuz ilişki yapısının ne olduğudur.
Orneğin, farklı bir cinsiyetteki insanlara romantik bir şekilde ilgi duyuyorsanız ve yalnızca aynı cinsiyetten insanlarla seks yapmak istiyorsanız, bu ihtiyacların ikisini de karşılamaya calışmak icin cok eşliliği duşunebilirsiniz. Ayrıca McCleary, tek eşli bir ilişki icindeyken kendinizi guvende hissettiğiniz halde, sağlam bir masturbasyon uygulaması, erotik icerik tuketimi ve grup seks gibi şeylerle cinsel ihtiyaclarınızı karşılarken uzun vadeli bir ortaklıkta romantik ihtiyaclarınıza oncelik verebileceğinizi soyluyor. Veya cinsel isteklerinizin coğunu karşılayan ve arkadaşlıklar kurmak icin daha fazla zaman harcayan bir ortak arayabilirsiniz.
Romantik yonelim neden onemli? Romantik yonelim diline sahip olmak sizin icin yararlı ve gecerli bir his veriyor mu? Sonuc olarak bu capraz yonelimli insanlar başta olmak uzere pek cok insan icin faydalı olacaktır. Ancak Dare unutulmaması gerektiğinin uzerine basarak, “Cinsel ve romantik yonelim turleri, insanların bir deneyimi adlandırmasına ve topluluk bulmasına yardımcı olmak icin tasarlanmıştır. Dolayısıyla katı ve statik terimler olacak şekilde tasarlanmamışlar.” diyor.
Sonuc olarak romantik oryantasyon cercevesinin yararlı olduğunu duşunuyorsanız, size iyi gelen romantik yonelim turunu bulduğunuzda, eğlenceli olmayı ve kendinizi surekli merak etmeyi unutmayın!
Kaynak: 1