İnsanlar birbirleriyle her zaman iyi anlaşamaz. Tartışma, gunluk hayatın olağan bir parcasıdır. Sevdiklerinizle tartışmak tamamen normal ve sağlıklı bir şey olsa da zaman zaman tartışmalarda tansiyon yukselir ve iletişim bir kavgaya donuşur. Sevdiklerinizi kırmamak, kendinizi yıpratmamak icin kavgalardan kacının. Nitekim ofkenizi kontrol etmek ve tartışmaların kavgaya donuşmesini engellemek aslında son derece basit. Sevdiklerinizi kırmamak, kendinizi yıpratmamak icin kavgalardan kacının. İşte kucuk tartışmaların buyuk bir kavgaya donuşmesine engel olabilecek 6 tuyo.
1. Tartışmaya sakin bir şekilde başlayın, ani cıkışlardan kacının Bir tartışmanın ilk 3 dakikası nasıl biteceğini gosterebilir. Başlangıcta sinirliyseniz, muhtemelen tartışmanın sonunda cok daha sinirli olursunuz ve bu tartışma kavgayla sonuclanabilir. Bu nedenle her ne kadar sinirli olsanız da, sozlerinize başlamadan once derin bir nefes alın ve soyleyeceklerinizi duşunun. Suclayıcı ve yargılayıcı gorunmemeye, soğukkanlı kalmaya calışın. Bu, sohbetinizin geri kalanının daha dostane bir şekilde devam etmesini sağlayabilir.
2. “Sihirli oranı” kullanın 1970 ’lerde ciftler uzerine yapılan bir araştırma, mutlu ciftlerin de tartışabileceğini gosterdi. Ancak olumlu ve olumsuz duyguların birbirlerini dengeleyebilmesi icin bu oran 5 ’e 1 olmalı. Yani ciftlerin her 5 olumlu etkileşim icin birbirleriyle yalnızca bir olumsuz etkileşime sahip olması gerekli. Bir tartışma sırasında olumsuz duyguları dengelemenize yardımcı olabilecek şey, partnerinizin bundan once yaptığı 5 olumlu davranışı goz onunde bulundurmanız. Bu anları daha iyi hatırlayabilmek icin bir gunluk tutabilirsiniz.
3. “Sen” yerine “Ben” kullanın Tartışma sırasında “Sen” ile başlayan cumleler kurduğunuzda karşı taraf kendisini saldırıya uğramış hisseder. Boyle bir durumda ise kendisini korumak icin karşı saldırıya gecer ve olaylar cığrından cıkar. “Sen” ile başlayan cumleler suclayıcı niteliktedir. Daha olumlu bir iletişim kurmak icinse, cumlelerinize “ben” ve “hissediyorum” ile başlayın. Karşı tarafa, davranışlarının size nasıl hissettirdiğini anlatın. Bu şekilde, sizi anlamasını sağlayabilirsiniz.
4. Uzlaşacak bir nokta bulun Unutmayın, sevdiğiniz ve değer verdiğiniz biriyle tartışıyorsanız, yapılacak en mantıklı şey tartışmayıolabildiğince cabuk bitirmektir. Bunu kim haklı, kim haksız meselesine dondurmemeli ve kazanmak ya da kaybetmek gibi şeylerin olmadığını bilmelisiniz. Hep haklı cıkmaya calışırsanız, sizin icin onemli olan birine zarar verebilirsiniz ve ilişkiniz zarar gorebilir. Bunun yerine uzlaşmaya calışın.
5. “Guvenli bir kelime” secin Tartışmalarınızın genellikle cok ileri gittiğini ve onları kontrol edemediğinizi fark ettiğinizde, sizi durduracak guvenli bir kelime secin. Bu kelimeyi partnerinizle birlikte belirleyin. Tarafsız veya olumlu bir kelime secmeye ozen gosterin ki, tartışma esnasında sizi yatıştırabilsin. Sececeğiniz kelimenin şu anlama gelmesi gerekli; “Devam etmeden once sakinleşmemiz gerekiyor.”
6. Sozcukleri değil, duyguları dinleyin Biriyle tartışırken, aslında gercekten duşunmediğimiz, soylemek istemediğimiz şeyleri soyleyebiliriz. Aynı şekilde karşımızdaki kişiden de duymak istemediğimiz sozler duyabiliriz. Bu yuzden tartıştığınız kişinin sozlerine değil duygularına odaklanın.
Kaynak: 1