
Yeni tanıştığınız insanların guvenilmez olduğunu anlamak her zaman kolay olmayabilir. Ancak zamanla karşınızdaki insanın vucut dili ve genel havası size cok şey anlatır. Eğer flortunuz, komşunuz ya da arkadaşınızda sizi rahatsız eden bir şey varsa icgudulerinize guvenebilirsiniz. Bir kişiyi tanımaya calışırken icguduleri dinlemek goz ardı edemeyeceğimiz kadar onemli. Peki yeni tanıştığınız kişilerin guvenilmez insanlar olduğunu nasıl anlarsınız? İşte olabildiğince hızlı uzaklaşmanız gereken guvenilmez insanların 20 ortak ozelliği…
1. Kişisel sınırlarınızı yok sayarlar Bazı insanlar, size karşı davranışlarında daha ileri gidebilmenin mumkun olup olmadığını test etmek icin kişisel sınırlarınızı gormezden gelirler. Peki nedir bu kişisel sınır? Kişisel sınır, kendinize ait olan alanı cizmenizdir. Sağlıklı bir iletişimin olmazsa olmazı olan bu sınırlar, başkası tarafından manipule edilmenizin onune gecer. Sınırlara sahip cıktığınızda kendi ozunuze de sahip cıkıyorsunuz demektir. Orneğin hayır dediğinizde karşınızdaki kişi bunu bir cevap olarak kabul etmiyorsa, hoşlanmadığınız halde el şakası yapıyorsa ya da duygularınızla alay ediyorsa kişisel sınırınızı aştığı anlamına gelir.
2. Surekli goz teması kurarlar Beden dili uzmanı Patti Wood, guvenilmez insanların başkalarıyla kesintisiz bir şekilde goz teması kurduğunu belirtiyor. Wood, eğer karşınızdaki kişinin guvenilmez olup olmadığını anlamak istiyorsanız goz temasını kesmeyi oneriyor. Goz temasını kestikten sonra buyuk bir rahatlama hissediyorsanız muhtemelen o kişiye guvenmemeniz gerekiyor.
3. Sohbet esnasında her detaya hÂkim olmaya calışırlar Patti Wood ’a gore tehlikeli bir insan cok iyi hikÂye anlatıcısıdır. Konuştukları zaman uzerinizde hipnotik bir etki bırakırlar. İlginizi korumak veya sizi şaşırtmak icin olmayan bir olayı anlatabilirler. Bu tur insanlar asla sizin ilgilendiğiniz konulara yeterince zaman ayırmaz. Ne kadar cok dinlerseniz o kadar ısrarcı olurlar. Sohbetin bir an once bitmesini istiyorsanız karşınızdaki insana değil icgudulerinize guvenin ve ortamdan uzaklaşın.
4. Ruh halleri cok hızlı değişir Guvenilmez insanlar işler yolunda gitmediğinde ani ruh hali değişikliği yaşar. Ya da her şeyi duzeltmek icin tamamen farklı bir karaktere donuşur. Patti Wood ’un belirttiği gibi bu tarz insanlar o kadar manipulatif davranır ki hic farkında olmadan istemediğiniz bir durumun icinde kendinizi bulabilirsiniz.
5. Samimi olmayan ovguler yağdırırlar Guvenilmez bir insan karşısındaki kişiyi kazanmak icin samimiyetsiz bir şekilde tum gun ovgu dolu sozler sarf eder. Sadece uc gun once tanıştığınız bir kişinin “sen harika bir insansın sensiz bir hayat duşunemiyorum” dediğini duşunun. Uc gunde hayatının butun anlamını değiştiren bir insana ne kadar guvenebilirsiniz? Sonuc olarak samimi olmadığını hissettiğiniz kişilere karşı dikkatli olmakta fayda var.
6. Gaslighting teknikleri kullanırlar Henuz Turkce bir karşılığı olmayan bu kavram en rahatsız edici manipulasyon orneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu yontemi kullananlar coğunlukla karşısındaki bireyi kendine bağımlı hale getirmeyi amaclıyor. Sohbet esnasında surekli domine edilen ve duşunceleri onemsizleştirilen insanlar zamanla zihnine ve kendisine duşman oluyor. Bu nedenle kişilerin ozguven ve ozsaygı yara alıyor.
7. Kaba davranırlar Yeni tanıştığınız bir insan; bedeninizi, hedeflerinizi, işinizi ya da hayal ettiklerinizi aşağılıyorsa muhtemelen onun etrafında fazla zaman gecirmek istemezsiniz. Psikoterapist Adamaris Mendoza, başkalarını kucumseme eğiliminde olan kişileri “potansiyel tehlike” olarak tanımlıyor. Ona gore bu kişiler cevresindeki insanlara değersiz hissettirerek insanları manipule etmeyi başarıyor.
8. Sizin hakkınızda her şeyi biliyorlardır Yeni tanıştığınız bir kişi hangi okula gittiğinizi, nerede calıştığınızı, neleri sevdiğinizi ve daha pek cok detayı biliyorsa bu durumu hafife almayın. Elbette yabancı biriyle buluşmadan onun hakkında hızlı bir arama yapmak cok normaldir. Ancak buluştuğunuz insan, arama motorlarının 9. sayfasında cıkan bilgilerinizden bahsediyorsa oradan kacarak uzaklaşmalısınız. Uzman psikolog Nicole Issa, bu tur bir davranışın normların otesine gecmek olduğunu belirtiyor. Randevunuz esnasında karşınızdaki kişinin soyledikleri şeyler sizi rahatsız ediyorsa yetkilere ulaşmaktan korkmayın.
9. Hızlı hareket ederler Genellikle başkalarına zarar verme ihtimali yuksek olan kişiler cok hızlı hareket ederek sahte bir guven duygusu geliştirmeye calışır. Her şey cok hızlı gelişiyorsa ve siz bu durumdan rahatsız olmaya başladıysanız bir adım geri atmak isteyebilirsiniz. Nicole Issa, bu tur bir iletişimin duygusal olarak yoğun ama istikrarsız bir ilişkiye yol acabileceğiniz belirtiyor.
10. Nasıl hissetmeniz gerektiğini soylerler Ortada buyuk bir sorun varken size her şeyin yolunda olduğunu soyleyen biri varsa bu kişi sizi kontrol etmeye calışıyor olabilir. Aynı şey, ne duşunmeniz gerektiğini soyleyen kişiler icin de gecerlidir. Hisleriniz ve duşunceleriniz başkaları tarafından şekilleniyorsa kişisel sınırlarınız ihlal ediliyor demektir. Her şeyden once kendinize, sadece sizin duygu ve duşuncelerinizin onemli olduğunu hatırlatın.
11. “Hayır”dan anlamazlar Siz “hayır” dediğinizde karşınızdaki kişi dinlemiyor ve cevabınızı “evet”e cevirmek icin baskı yapıyorsa kotu niyetli bir insanla karşı karşıya olabilirsiniz. Bu kişiler istedikleri yanıtı duymak icin size ultimatom verebilir ya da yokluğuyla sizi tehdit edebilir.
12. Ozur dilemezler Bireylerin birbirine karşı kusurlarını telafi etmesinin en kolay yolu ozur dilemektir. Ozur dilemek bireyleri durust olmaya teşvik ettiği gibi başka insanlara verilen değeri de gosterir. Ozur dilemekten cekinen kişiler coğunlukla “kotu insan” olarak gorunmekten hoşlanmayanlardır. Bu kişiler haklı olanın daima kendisi olduğunu, diğerlerinin hatalı olduğunu duşunurler. Her insan kotu bir davranışta bulunduğunda sucluluk hisseder. Ancak klinik psikolog Dr. Clinton Moore ’un da belirttiği gibi guvenilmez insanlar hatalarının sorumluluğunu ustlenmezler. Bu da hataları kabul etmemek ve ozur dilemeyi reddetmek şeklinde karşımıza cıkar.
13. Duygularını kontrol edemezler Guvenilmez insanlar her zaman kazanan tarafta olmak ister. Bunu başaramadıkları zaman sık sık duygusal patlamalar yaşarlar. Bu kişiler kendi kurallarını koyarlar, hata yaptıklarında dahi kendilerini savunurlar. Bunu yaparken karşısındaki insanın ne hissettiğini hic duşunmezler.
14. İnsanları birbirine duşururler Toksik bir kişi, nereye giderse gitsin ortamı muhakkak karıştıracaktır. Kasıtlı olarak bir sırrı acığa cıkarırlar, dedikodu yaparlar, insanların duşuncelerini şekillendirmeye calışırlar, olmayan şeyleri olmuş gibi anlatırlar… Her şeyden once butun bunları kendi menfaatleri icin yaparlar.
15. Tahmin edilemezler Uzmanlar, duzensiz davranış sergileyen insanları hafife almamamız konusunda bizi uyarıyor. Flortunuz gun icinde size 100 kez mi mesaj atacak yoksa haftalarca sessiz mi kalacak? Bu sorunun cevabından hicbir zaman emin olamıyorsanız karşınızdaki insanın guvenilmez olduğunu duşunebilirsiniz. Karşınızdaki kişinin davranışları her gun değişiyorsa duygusal ve fiziksel sınırlar koymayı deneyin.
16. Empati yapmazlar Yaşadığınız talihsiz bir olayı umursamayan ve sizinle dalga gecen birine nasıl tamamen guvenebilirsiniz? İlişki uzmanı Amica Graber, empati yapma yeteneği olmayan insanları guvenilmez bireyler olarak tanımlıyor. Empati yapamayan insanlar başkalarının duygu ve duşuncelerini onemsemezler. Sonuc olarak boyle birinin yanında olmak sizi rahatsız hissettirebilir ve ilişkinizi sonlandırmayı duşunebilirsiniz.
17. Sozlerini tutmazlar Guvenilmez bir insanın en belirgin ozelliği hic kuşkusuz verdiği sozleri tutmamasıdır. Bu kişiler ozel hayatlarında yardımsever ve comert olabilirler. Davranışları ve hoş sohbetleriyle kendilerini sevdirebilirler. Ancak sizi ne zaman yarı yolda bırakacaklarını ongormek cok zordur. Bu nedenle sozunde durmayan insanlarla profesyonel ve duygusal ilişki kurmamakta fayda var.
18. Olumsuz geri bildirimlerle asla başa cıkamazlar Guvenilmez insanlar, coğunlukla dış etkenlerle motive olurlar. Bu nedenle olumsuz geri bildirimlerden hoşlanmazlar. Dış motivasyonla iş yapan kişiler hayatlarını cezadan kacma ve odule ulaşma kaygısıyla yonetir. Bu yuzden olumsuz geri bildirim aldıklarında kendilerini tehdit altında hissederler. Eleştiriye saldırı olarak bakan kişilerle gercek bir iletişim kuramayacağınız icin o kişiye guven duymanız zor olabilir.
Kaynak: 1