Son zamanlarda adını sıkca duyduğumuz bir konuyla karşınızdayız: uretkenlik! Modern dunya, bizlere hic olmadığımız kadar uretken olmamızı oğutluyor. İşlerimizi yetiştirebilmek, istediğimiz noktaya gelebilmek ve kendimizi geliştirmek icin uretken olmamız bekleniyor. Peki uretkenliğimizi artırmanın en etkili yolları neler? Uretkenlik ve zaman yonetimi uzmanlarının bu konudaki oğutlerini sizler icin araştırdık. İşte konu uretkenlik olduğunda işin uzmanı olan kişilerden 7 oğut…
Gune bir bardak soğuk suyla başlayın “Her sabah gune buyuk bir bardak buzlu su icerek başlarım. Doğrudan kahveye yonelmek kulağa cazip gelse de gune buzlu suyla başladığınızda 7-8 saatlik bir uykunun ardından vucudunuzu beslemiş olursunuz. Buzlu su, daha uyanık hissetmenizi sağlar, metabolizmanızı hızlandırır ve vucudunuzu toksinlerden arındırır.” – Anna Dearmon Kornick, zaman yonetimi uzmanı
Ya da nefes egzersizleri yapın “Bir gece kuşu olarak sabah erken saatlerde uyanmakta zorlanıyorum. Bu nedenle bu uc basit adımı takip ediyorum: onaylama, meditasyon ve şukran. Uyandıktan sonra bir sure sessizce olumlu şeyler soyluyorum. Ardından nefes egzersizleri yapıyor ve minnet duyduğum şeyler hakkında duşunuyorum.” – Samphy Y, uretkenlik kocu
“Sabah uyanır uyanmaz meditasyon yapıyor ardından programımı gozden geciriyorum” “Her sabah calışmaya başlamadan once meditasyon yapıyorum. Bu sayede rahatlıyor, gune başlamaya hazır hale geliyorum. Daha sonra calışma saatlerimi, yaklaşan toplantıları ve randevuları gozden geciyorum. Kimi zaman tum haftanın planını kontrol ediyorum. Son olarak o gun yapılacak şeylerin bir listesini oluşturuyorum.” – Rashelle Isip, uretkenlik danışmanı
Gununuzun nasıl bitmesini istediğinizi duşunun “Gune bir bitiş cizgisi belirleyerek başlıyorum. Calışmanın asla bitmediği bir dunyada yaşıyoruz. Her zaman yapabileceğimiz cok fazla şey var. Keşfedilecek bir fikir, dikkate alınacak bir istek, atılacak bir adım, takip edilecek bir ipucu ya da okunacak bir makale… Gununuzun nasıl bitmesini istiyorsunuz, duşunmeniz gereken asıl şey bu.” – Grace Marshall, uretkenlik kocu ve yazar
Gunluk hedeflerinizi yazın “Dua ettikten sonra yaptığım ilk şey o gun icin hedeflerimi belirlemektir. Gunluk hedeflerimi yazarım, haftalık ve aylık hedeflerimi gozden geciririm. Kimi zaman birkac tane yeni hedef eklerim. Bu benim icin bir ceşit rituel. Dualarımı ve olumlu duşuncelerimi de bu şekilde calışmalarıma dahil etmiş oluyorum.” – Lindsey Holmes, uretkenlik danışmanı
Yaratıcılığınızı artırmak icin okuyun ve yazın “Gunumun ilk 90 dakikasında cocuklarımı okula hazırlıyorum. Masama gectiğimde ise en az iki şeyi yaptığımdan emin oluyorum: okuyorum ve yazıyorum. Bu yıl Shakespeare ’in tum eserlerini okuyorum. Gecen yıl boyunca Savaş ve Barış ’ı okumuştum.” – Laura Vanderkam, zaman yonetimi uzmanı
Calışmaya başlamadan once zevk aldığınız şeyler yapın “Eskiden gune başlamak icin korkunc bir yol olan sosyal medyayı tercih ederdim. Sonunda o uygulamaların yerini değiştirdim ve el alışkanlıklarımın onune gectim. Twitter ’ı haberleri takip etmek icin kullanıyordum, bunun yerine ceşitli haber uygulamaları indirdim. Artık gune başlarken sevdiğim şeyleri yapmaya odaklanıyorum.” – Rachel Wilkerson Miller, Vox senior editor
İlginizi cekebilir:
Her Şirketin Kullanması Gereken 10 Planlama ve Gorev Yonetimi Uygulaması
Kaynak: 1