Onlar Turkiye ’nin en başarılı iş kadınları… Guclu, ozverili, işini bilen ve erkek egemen dunyada ayakları uzerinde durmayı başaran bu kadınlar iş yaşamları dışında sosyal sorumluluk calışmaları ile de zaman zaman gundeme geliyorlar.
İşte Turkiye ’de başarılı olan 15 Turk iş kadını:
1. Guler Sabancı / Sabancı Holding Yonetim Kurulu Başkanı
Sabancı Holding Yonetim Kurulu Başkanı Guler Sabancı 63 yaşnıda…
Sabancı Holding ’in murahhas uyesi olan Guler aynı zamanda, TUSİAD ’ın yonetim kurulu uyesi, European Round Table of Industrialist ’in ilk kadın uyesi ve International Business Council, Birleşmiş Milletler Global Impact ve MIT Energy Initiative gibi onemli kurum ve kuruluşlarda gorev alıyor. 1999 yılında kurulan Sabancı Universitesi ’nde de Guler Sabancı ’nın imzası var.
Guler Sabancı kız cocuklarının eğitimi ve kadınların iş hayatında ve sosyal hayattaki yerleri ile ilgili sosyal sorumluluk projelerinde de yer alıyor ve bu ve benzeri sosyal sorumluluk projelerini destekliyor.
Ayrıca Sabancı Forbes ’in hazırladığı ‘Dunyanın en guclu 100 kadını ’ listesinde de yer alıyor. Forbes Sabancı icin “Şirketin başına gecen ilk kadın olan Sabancı Turkiye ’nin en buyuk vakfını yonetiyor ve Sabancı Universitesi ’nin de kurucuları arasında yer alıyor” ifadelerini kullanmıştı.
2. Canan Ozsoy / General Electric Turkiye Yonetim Kurulu Başkanı ve Genel Muduru
İstanbul doğumlu olan Canan M. Ozsoy, İstanbul Universitesi Diş Hekimliği Fakultesi ’nden 1985 yılında doktora derecesi ile mezun oldu. Ozsoy bir sure diş hekimliği yapmasının ardından ise iş dunyasına atıldı.
Şu an General Electric Turkiye Yonetim Kurulu Başkanı ve Genel Muduru olan Ozsoy, GE Turkiye ’de enerji, sağlık, havacılık ve ulaşım gibi oncelikli endustrilerde guclu kılacak ve dijital cağı yakalayacak stratejileri hayata geciriyor.
Ozsoy iş dunyasında değiştirmek istediği şey sorulduğunda ise şu yanıtı veriyor: Turkiye ’de yayınlanan ve cok meşhur olan dizilerde kadınlara bicilen mevcut toplumsal ve sosyal rolleri değiştirmek istiyorum. Kadınlara bicilen bu roller yerine, calışan kadının iş ve ozel hayatının işlendiği dizi senaryolarının yazılması ve yayınlanması, ulkemizdeki kadın istihdamı rakamlarının artmasında cok etkili olacaktır.
Ozsoy aynı zamanda Fark Yaratan Kadınlar 2018 ’de Yaşam Boyu Onur Odulu ’nun de sahibi…
3. Pınar Abay /ING Bank Genel Muduru
Bu yıl Ekonomist Dergisi tarafından yılın En Guclu CEO ’su secilen Abay 42 yaşında. Abay, Bilkent Universitesi Ekonomi Bolumu ’nde burslu olarak okumuş ve Yuksek Şeref derecesi ile mezun olmuş. Eğitimlerinin ardından ise McKinsey & Company Turkiye ofisinde calışmış. Pınar Abay, ING Bank Genel Mudurluğu ve Yonetim Kurulu Uyeliği gorevini Ekim 2011 ’den bu yana surduruyor. Temmuz 2016 itibariyle ise ING Belcika Yonetim Kurulu Uyeliği ’ndeb Abay, aynı zamanda Ozyeğin Universitesi Mutevelli Heyeti uyesi.
4. Ebru Dorman / MV Holding CEO ’su ve YK Uyesi
Boğazici Universitesi Endustri Muhendisliği ’ni bitiren Dorman, UC Berkeley Muhendislik Yuksek Lisansı ve Harvard Business School MBA mezunu.
İş hayatına 1995 yılında McKinsey İstanbul ’da başlayan Ebru Dorman, 17 yıllık yurt dışı kariyerinden sonra Turkiye ’ye donup 2015 yılında MV Holding ’e katıldı.
MV Holding CEO ’su olan Dorman, StartersHub YK Başkanlığı, KVK, PayCore, The LifeCo YK Uyeliği yanı sıra Endeavor Derneği, Copune Sahip Cık Vakfı ve Yonetim Kurulunda Kadın Derneği YK Uyeliği gorevlerini de surduruyor.
5. Ozlem Fidancı / Philips Orta Doğu ve Turkiye CEO ’su
Philips ’e 1998 yılında katılan ve son olarak Philips Orta Doğu ve Turkiye Sağlık Sistemleri Başkanlığı gorevini yuruten Ozlem Fidancı, Philips Orta Doğu ve Turkiye CEO ’su gorevinde bulunuyor. 16 ulkeden sorumlu olan Fidancı, sağlık hizmetleri cozumlerinin yaygınlaştırılması, dijital sağlık uygulamaları ve toplumların sağlık hizmetlerine erişiminin artırılmasına yonelik bircok projeye attı.
6. Suzan Sabancı Dincer / Akbank Yonetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Uye
54 yaşındaki Suzan Sabancı Dincer, bankacılık kariyerine 1986 yılında başladı. Pek cok alanda varlığını surduren Dincer ’e Birleşik Krallık ve Turkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve guclendirilmesinde gosterdiği aktif ve etkili katkılardan dolayı, Kralice II. Elizabeth adına “Britanya İmparatorluğu Onursal Mukemmeliyet Onderliği (Commander of the Most Excellent Order of the British Empire-CBE) nişanı verilmişti.
Suzan Sabancı Dincer; başta kultur-sanat, eğitim ve girişimcilik konuları olmak uzere, sosyal sorumluluk alanında da bircok sorumluluk ustleniyor.
7. Nurten Ozturk / OPET kurucu uyesi
70 yaşındaki Nurten Ozturk, 70 yılından oğretmenlik yapmaya başlayıp 84 ’te ise oğretmenliği bıraktı. Ozturk aile şirketi olan Ozturkler Petrol ’da iş yaşamına devam ederken 92 yılında eşiyle birlikte Turkiye ’nin ilk yerli akaryakıt şirketi olan OPET ’i kurdu. O gunden bugune sosyal sorumluluk projelerindeki katkısıyla anılan Ozturk, Temiz Tuvalet Kampanyası, Yeşil Yol Projesi, Ornek Koy Projesi, Tarihe Saygı Projesi ve Trafik Dedektifleri projelerinin fikir lideri ve yoneticisi..
8. Zeynep Bodur Okyay / Kale Grubu Yonetim Kurulu Başkanı
55 yaşındaki Zeynep Bodur Okyay, 1990 – 1992 yılları arasında Harvard Universite ’sinde lisansustu yonetici yetiştirme programına katıldı.
1992 – 1993 yılları arasında Canakkale ’nin Can ilcesindeki Canakkale Seramik Fabrikaları ’nın uretim birimlerinde yonetici adayı olarak ceşitli gorevlerde bulundu. 1995 yılında ise Kale Grubu ’nun Pazarlama Şirketleri İcra Kurulu Uyeliği ve Başkanlığına getirildi. Temmuz 2007 ’den beri ise Kale Grubu Başkanı ve CEO ’su olarak gorevini surduruyor. Bodur; Dr. İbrahim Bodur Kaleseramik Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı ’nın Başkanlığı ’nı da yapıyor. Zeynep Bodur Okyay ’a 2010 yılında Turkiye Buyuk Millet Meclisi tarafından, ulkesine ulusal ve uluslararası duzeyde ustun hizmetlerde bulunanlara, Turkiye ’nin tanıtımına katkı sağlayanlara, halkın refahı, eğitimi, mutluluğu ve sosyal gelişimi icin yararlı hizmetlerde bulunanlara verilen TBMM Ustun Hizmet Odulu verildi.
9. Demet İkiler / Group M CEO ’su- WPP Turkiye Ulke Başkanı
Demet İkiler, dunyada 3 bin ofise ve 46,2 milyar pound ciroya sahip WPP Grubu ’nun Turkiye ’deki 23 şirketine başkanlık yapıyor. Gruba ait medya planlama ve satın alma şirketlerinden Mindshare ’in Turkiye operasyonunun kurucularından.
İkiler erkek egemen bir toplumda kadınların var olma mucadelesine dair şunları soyluyor:
“Bizim de kadınları cesaretlendirme ve iş hayatında daha gorunur olmalarına dair sorumluluğumuz var. İş dunyası erkeklere ait gibi algılanıyor; doğru değil bu. Cunku ben elimden gelenin en iyisini yaparsam, hayatta başaramayacağım hicbir şeyin olmadığı oğretisiyle yetiştirildim. Bir kadın olarak hicbir zaman hayata dezavantajlı başladığım inancıyla hareket etmedim.”
10. Burcin Ressamoğlu / Sodexo Avantaj ve Odullendirme Hizmetleri İcra Kurulu Başkanı
Sodexo ’nun 2012 yılından beri İcra Kurulu Başkanlığı gorevini yuruten 51 yaşındaki Burcin Ressamoğlu, 2018 yılı itibariyle Sodexo Avantaj ve Odullendirme Hizmetleri İngiltere organizasyonunun İcra Kurulu Başkanı oldu.
Ressamoğlu, kadın istihdamına onem veren yoneticiler arasında anılıyor. SWIFt – Sodexo Women ’s International Forum for Talent ’ın onur uyesi olan Ressamoğlu; Turkiye ’de iş hayatında cinsiyet dengesi ve kadın temsilinin buyumesi konusunda calışmalar yapıyor.
Burcin Ressamoğlu bu yıl Ekonomist dergisi tarafından acıklanan “Turkiye ’nin En Guclu 50 Kadın CEO ’su” listesinde 10. sırada yer alıyor.
11.Umit Boyner / Boyner Grup Yonetim Kurulu Uyesi TURK SANAYICILERI VE ISADAMLARI DERNEGI ’NIN (TUSIAD) 38. GENEL KURULU SWISS OTEL ’DE YAPILDI. TUSIAD YUKSEK ISTISARE KONSEYI BASKAN YARDIMCISI UMIT BOYNER, GENEL KURULDA BIR KONUSMA YAPTI. (ANADOLU AJANSI – OKTAY CILESIZ) (20080124) 55 yaşındaki Umit Boyner uzun yıllardır sektorun icinde bulunuyor. 2005 – 2010 yılları arasında Tusiad Yonetim Kurulu Uyeliği, 2010-2013 yılları arasında Tusiad Yonetim Kurulu Başkanlığı gorevlerini yurutmuş olan Boyner, 2013 – 2016 yılları arasında Unicredit SA ’da Danışma Kurulu Uyesi olarak gorev yaptı. Sosyal sorumluluk projelerine yaptığı katkılarla da tanınan Umet Boyner; KAGİDER (Kadın Girişimciler Derneği) kurucu uyeliği ve Turkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı, Turkiye Eğitim Gonulluleri Vakfı ve Tohum Otizm Vakfı mutevelli heyeti uyesi.
Boyner 8 Mart Dunya Emekci Kadınlar Gunu vesilesiyle yaptığı acıklamada “toplumsal cinsiyet eşitliğini sadece ‘kadın hakları ’ meselesi değil, kadın-erkek ayırt etmeksizin tum toplumun huzur ve refahını etkileyen bir ‘demokrasi ’ ve ‘haklar ’ meselesi olarak gormek zorundayız. Tum zorluklara rağmen memnuniyetle goruyorum ki kadınların elde ettikleri haklardan da toplumsal cinsiyet eşitliğinden de vazgecmeye niyeti yok” diyor.
12. Gozde Akpınar / Betek Grubu Yonetim Kurulu Başkanı
Filli Boya ’nın kurucusu Celal Akpınar ’ın kızı olan Gozde Akpınar ’ı herkes Ogecen Arslan cinayeti sonrası televizyonlara verdiği #Ozgecanİcin yazısı ile hatırlayabilir. Turkiye ’de televizyon kanallarının neredeyse tamamı o gun saat 21.00 ve 22.00 reklam kuşaklarında ekranları karartmıştı. 30 saniye boyunca ekranlarda yalnızca SİMSİYAH ve sağ alt koşede de #Ozgecanİcin yazısı yer almıştı.
Babasının olumunun ardından Yonetim Kurulu Uyesi olarak yonetime katılan Akpınar, Şubat 2008 ’de ilk kez Yonetim Kurulu Başkanlığı yaptı.
Gozde Akpınar, şirketin başına gectiği gunden bu yana sosyal sorumluluk projelerine ağırlık verdi. 2015 yılında Filli Boya Bilim Kampı projesini hayata gecirdi. 2016 yılında ise Filli Kadın Ustalar adlı proje ile kadınların erkek işi olarak gorulen boya sektorunde yer almaları icin farklı şehirlerde boyacılık kursları duzenledi. Doğal yaşamın korunması ve sahipsiz hayvanlara yonelik desteğini Haciko ve Haytap dernekleriyle surduruyor.
13.Canan Celebioğlu / Celebi Havacılık Holding YK Uyesi
16 yaşında babasını kaybettikten sonra şirketi abisi Can Celebioğlu ile birlikte ayakta tutmak icin canla başla mucadele eden Celebioğlu şimdilerde alanında global arenadaki en onemli markaları arasında yer alan sivil havacılık yer, kargo ve antrepo hizmetleri şirketini yonetiyor.
66 doğumlu Celebioğlu şimdilerde; Celebi Grubu adına 13 binden fazla calışana liderlik ediyor.
14.Esen Tumer / Medtronic Turkiye Genel Muduru
Turkiye ’nin en başarılı iş kadınları listelerinde yerini alan Esen Tumer; tıp teknolojisi, hizmetleri ve cozumlerinde dunyada her yıl milyonlarca insanı sağlığa kavuşturan Medtronic ’in Turkiye Genel Muduru… Tumer aynı zamanda Medtronic Woman Network ’un Turkiye ve Orta Asya Başkanlığını da yurutuyor.
Tumer; “Medtronic calışanlarının en az yuzde 40 ’ının kadın olmasını sağlamak” icin cabalarken kadınların iş hayatında var olmasına dair ise şunları soyluyor:
“Kadınlardaki guclu empati kabiliyeti yoneticilikte fark yaratıyor. Kadınlar ister bir kurum, ister bir şirket veya ister hasta olsun, karşısındakinin gozuyle konuya cok iyi bakabiliyor. Bu sayede karşı tarafın beklentilerini oğrenebiliyor, daha iyi nasıl hizmet verebileceğini anlayabiliyor. Kadınlardaki duygusal zeka (EQ) yeteneğinin erkeklerden cok daha gelişmiş olduğunu rahatlıkla soyleyebilirim. Bu da kadınlara iş dunyasında avantaj getiriyor.”
15. Damla Birol / Turk Tuborg CEO ’su
Dunyanın en buyuk 5 bira şirketi arasında yer alan Carlsberg ’in uluslararası organizasyonları icindeki ilk kadın CEO olan Damla Birol, 1964 Ankara doğumlu. 2003 ’de Turk Tuborg ’a Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı olarak katılan Birol, Turkiye Women Corporate Directors uyesi ve Yonetim Kurulunda Kadın Platformu katılımcısı. Birol kadınların her alanda var olduğunu duşunuyor ve klişeleşmiş “Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır” soyleminin tarihe karışacağını umuyor. Birol ’un bu konudaki mottosu şu: “…Cunku kadınlar bugun artık her başarılı şirketin arkasındalar.”