Ulkece gelen her guzel habere seviniyoruz, goğsumuz kabarıyor. Ancak kadınlardan ozellikle bilim alanında gelen haberler bir başka mutlu ediyor bizleri. Bu defa karşımızda Avrupa ’da ilklere imza atmış ve kendi alanında en prestijli odullerden birini almış kalp cerrahı Dilek Gursoy var. Gelin hikayesine ve başarılarına birlikte goz atalım…
Ordu Fatsalı bir işci ailesinin iki cocuğundan biri olan Dilek Gursoy Almanya ’da doğdu. Henuz 10 yaşındayken babasını kalp krizinden kaybetti
“Biz hangi şart ve ortamdan geldiğimizi unutmadık. Ailemle iki odalı bir evde yaşıyorduk. Ben annem babamla bir odada, erkek kardeşim ise oturma odasında koltukta yatıyordu. Gece 00.00 ’da babamın cıkardığı sesi duyan erkek kardeşim bağırarak yatak odasına girdi. Biz onun bağırtısıyla uyandık. Ama babam olmuştu. Belki hayata geri dondurulebilirdi. Fakat bilgisizdik. Annem ve kardeşim kapı komşumuz kuzenlerime koştu. Ben 10 dakika kadar babamla yalnız kaldım. Onu operek vedalaştım. Ama ağlayıp bağırmadım. Olduğunu, bir daha geri gelmeyeceğini anladım.
“Bircok insan babamın kalpten olumunun mu beni kalp cerrahı yaptığını soruyor. Bilincli değil ama bilincaltı olabilir. Babam cok basit bir kalp kapakcığı hastalığından gitti. Bugun bu sorun 1.5 saatlik bir ameliyatla cozuluyor.”
İlkokul oğretmeni bircok gocmen cocuk gibi lise yerine ortaokula gitmesi icin yonlendirdi. Ancak eğitmenleri “Bu cocuk ortaokul değil, liseye gidecek yetenekte” diyerek liseye gecmesini sağladı
Tum zorluklara rağmen eğitimini tamamladı ve oldukca başarılı bir kalp cerrahı oldu. Yapay kalp uzerine calışmalar yaptı
42 yaşındaki Gursoy, gectiğimiz yıl doğup buyuduğu şehirde Merkel ’le goruşmuş ve Merkel ’e “Neuss ’un gururu” olarak tanıtılmıştı
Kısa sure once ise Almanya ’nın en saygın odullerinden Victress Odulu ’ne layık goruldu. Dilek Gursoy, Berlin ’de geniş bir davetli topluluğunun katıldığı torende odulunu aldı
Berlin ’de bulunan Victress kuruluşu, 2005 yılından bu yana her yıl toplumda başarılı ve onder konumunda olan kadınlara verdiği odulu Dr. Gursoy ’a hedefli ve azimli calışmaları dolayısıyla layık gordu
“Bu odul, yapay kalp ve organ nakliyle ilgili calışmalarımı ve vizyonlarımı daha cok geniş kitlere ulaştırmamı sağlıyor. Bu da, beni ağır hastalarım, ozellikle kalp nakil bekleyenler adına cok daha mutlu ediyor” diyor Gursoy
Şimdi kalp cerrahisinde dunyanın aranan isimlerinden olan Dilek Gursoy ’un başarılarının devamını diliyoruz…
Kaynak: 1