Turkiye maalesef eğitimde fırsat eşitliği konusunda bazı problemleri aşamadı. Buyuk şehirlerde bile oğrenciler her okulda farklı eğitim goruyor. Diğer illerde ise durum daha da kotu. Ozellikle doğuda cocukların okula gitmek icin ne zorlu yollardan gectiğini hepimiz biliyoruz. Ancak yine de kısıtlı imkanlara sahipken gencler yuzumuzu guldurup, goğsumuzu kabartmaya devam ediyor. Bunlardan biri de Elif Eda Guneş. Yozgat ’ta yaşayan 19 yaşındaki Elif Eda Guneş, tamamen kendi cabalarıyla bir yazılım geliştirerek, Mars icin keşif aracı tasarlayan Ancha Space Uzay teknolojileri şirketinin ekibine dahil oldu. Şimdi ise yeni projelerle pek cok oğrenciye yardımcı oluyor. Bu guzel başarı oykusune gelin daha yakından bakalım.
Elif Eda Guneş Yozgat ’ta Cayıralan ilcesi Curali koyunde yaşıyor. Ailesinin 3 kızından en kucuğu olan Elif Eda, henuz 15 yaşındayken yazılıma merak saldı
Ancak yaşadığı koyde ne internet ne de bilgisayar bulunuyordu. Bu ise Elif Eda ’nın hayallerine ulaşmasına engel olmadı
Hurriyet ’ten Elif Ergu ’ya roportaj veren Elif Eda şunları soyledi; “Doğduğum koyde genc yoktu. Arkadaşım yoktu. Cunku gencler gidiyordu koyden. Hep yaşı buyuk insanları gozlemleyerek buyudum. İki ablam var. Birleştirilmiş bir sınıfta okudum ilkokulu. Annem okuma yazma bilmiyordu. Ben anneme ve birkac kadına da okuma yazma oğrettim. Babam ciftci.”
Elif Eda, yalnızca kağıt kalemle kendi kendini geliştirdi ve kodlamayı oğrendi. Daha sonra ise lise eğitimi icin Kayseri ’ye geldi
Elif Eda, burada da kendi imkanlarıyla bir yazılım tasarladı. Bu yazılım ise ona başarısını daha da yukarıya taşımak icin bir kapı actı. Elif Eda başarısını şu sozlerle anlattı;
“Ben hayallerimi hedefe donuşturemiyordum. Gercekleşmesini duşundum ve ortaokulda cok calıştım. Kayseri ’de bir anadolu lisesi kazandım. Buraya geldikten sonra da mucadelem başladı. 9 ’uncu sınıfta ceşitli işlere imza attım. Okula bilim ile ilgili etkinlikler getirmeye calıştım. 60 kişilik bir ekip oluşturarak bilim sohbetleri yaptık. Mucadele icin biraz fedakarlık olması gerekiyor. Ben mucadelemin fedakarlığını da ailemden ayrılarak verdim. Ailem kışları yanımda kalıyor ama yazları koye gitmek zorunda kalıyor. Ben de kendimi yalnız idare ediyorum. İnsanların bir şeylerden fedakarlık etmesi gerekiyor. Şu an cok mutluyum. Artık kendimi geliştirebiliyorum. Koyde kalsam bunlar olmayacaktı. Hicbir insana dokunamayacaktım ve benim hayallerimden birisi buydu. İnsanlara dokunup hayatlarını değiştirip daha guzel bir dunya icin uğraşmak istiyorum.”
Tasarladığı yazılımla Mars ’a gonderilen keşif aracını tasarlayan şirketin yarışmasına katılan Guneş, Ancha Space Uzay Teknolojileri ekibine dahil olmaya hak kazandı
Genc yaşında uluslarası bir başarı elde edip goğsumuzu kabartan Elif Eda ’yla ilgili gurur duyacağımız tek şey bu değil
Şimdilerde universiteye hazırlanan Elif Eda Guneş, bir yandan da kendisi gibi hayallerini gercekleştirmek isteyen genclere rol model oluyor. Bu amacla ise hazırladığı projeyle eğitimler veriyor
Elif Eda Guneş, hazırladığı ‘Kelebek Etkisi ’ isimli projeyle Yozgat ve Kayseri ’deki koyleri tek tek gezerek, kız cocuklarıyla bir araya geliyor, bilim ve teknoloji konusunda eğitimler veriyor.
Şu ana dek 5 proje yaptığını ve sağlık alanına yonelmek istediğini belirten Elif Eda Guneş; “Genellikle insanların cinsiyetimden dolayı tepkisi oluyor. En buyuk engellerden biri bu” dedi
“Yazılım ve muhendis denilince akla ilk gelen erkekler oluyor. Diğer problem ise yaşımın kucuk olmasıydı. Şu an muhendislik oğrencileriyle Erciyes Teknopark ’ta proje yaptığım insanlar benden cok buyuktu. Ben oraya 16 yaşındayken girmiştim. Ben en kucukleriydim. Genellikle bende bu gibi tepkileri alıyordum. Bana ‘yapamazsın ’ diyenler cok fazla oluyordu. Kadın olduğum icindi. Yapacağıma inanmış gibi gozukup, inanmadığını o kadar belli eden insanlar beni icten ice uzuyordu. Ben cocuklarla buluştuğumda tekrar enerji toplayıp tekrardan mucadele etmeye başlıyordum. Geleceğimizin umutlarının onlar olduğunu duşunuyorum. Onlar icin de asla mucadelemden vazgecmeyeceğim.”
Universitede matematik eğitimi almak istediğini belirten Elif Eda Guneş; sağlık alanında ise onkoloji dalında proje geliştirmek istediğini aktardı
“Tıp kitaplarını okuyorum. Onkoloji cok ilgimi cekiyor. EKG cihazları tam doğruyu soylemiyor. “Daha iyi ne yapabiliriz?” diye araştırıyorum. Ben 11 yaşındayken buyuk bir korku yaşadık. Bana yanlış teşhis konuldu, losemi olduğum soylendi. Sonra olmadığım anlaşıldı. O yuzden cok calışmak istiyorum bu alanda.”
Kaynak: 1