Oğretmenlerimiz, bizim her şeyimiz. Onlara ve onların yetiştireceği iyi insanlara yalnızca ihtiyacımız yok; aynı zamanda muhtacız da. İşte şimdi hikayesini anlatacağımız Menderes Oğretmen de, 6 yıldır iyi cocuklar yetiştiren ve daha nicelerini yetiştirecek olan biri. İnanıyoruz ki, onun engellere aldırmayan hikayesi, sizin de icinizi umutla dolduracak.
Doğuştan gorme engeli olan Menderes İnan, 6 yıldır tarih oğretmeni olarak gorev yapıyor
Menderes Oğretmen, 1982 yılında Gaziantep- Koclu koyundeki bir mezrada, 5 cocuklu ciftci bir ailenin cocuğu olarak dunyaya gelmiş. Tıpkı kendisi gibi, ablası ve kardeşi de doğuştan gorme engelli.
“Cocukken koyumdeki insanlar, ‘Bunun gozleri gormuyor, nereye gidiyor? Şehirde nasıl yapacak? ’ diyordu.”
Menderes Oğretmen, on yargıları yıkmak icin nasıl bir mucadele verdiğini bu cumleleriyle anlatıyor:
“Tum on yargıları yıkan birisi olarak konuşuyorum. Cocukken koyumdeki insanlar, ‘Bunun gozleri gormuyor, nereye gidiyor? Şehirde nasıl yapacak? ’ diyordu. Bu engeller beni hic yıldırmadı, daha cok tetikledi. Okudum ve cok şukur bugunlere geldik. Koyumde universite tahsilini ilk tamamlayan ben oldum.”
Ama cevresindekilerin okuyamaz dediği Menderes, universitede Tarih Bolumu ’nu kazanarak tum on yargıları yıktı…
Daha cok kucuk yaşlarda oğretmen olmaya karar verdiğini soyleyen Menderes Oğretmen ’in eğitim hayatı, 8 yaşındayken Gaziantep Şehit Kamil GAP Gorme Engelliler Okulu ’nda yatılı olarak başlamış. O, buyuyene kadar engelinden ziyade on yargıları kırmak icin buyuk bir mucadele vermiş. Ve en sonunda 2004 ’te Adnan Menderes Universitesi Tarih Bolumu ’nu kazanarak kendini herkese kanıtlamış. Universite yılları da hic kolay değilmiş Menderes Oğretmen icin ama onun azmi, okulunun gorme engellilere uygun olmayan alt yapısını değiştirmeye bile yetmiş. Universiteye sesli bilgisayarlar alındıktan sonra bir parca daha rahat gecmiş oğrencilik yılları.
Mezuniyetinin ardından ise Karpuzlu Anadolu Lisesi ’ne tarih oğretmeni olarak atandı…
Gerekli formasyon eğitiminin ardından tarih oğretmeni olarak goreve başlayan Menderes Oğretmen, tam 6 yıldır aynı okulda gorev yapıyor.
Yıllardır oğrencileriyle arkadaş gibi olduğunu soyleyen Menderes Oğretmen “Oğrencilerimin hepsini sesinden tanırım. Girdiğim butun sınıflarda her oğrencimi teker teker bilirim.” diyor
Menderes Oğretmen, oğrencilerin dilinden anlamak gerektiğini soyluyor: “Onu başardığınız zaman sorun kalmıyor. Oğrencilerimin hepsini sesinden tanırım. Girdiğim butun sınıflarda her oğrencimi teker teker bilirim. Dolayısıyla gormememin getirdiği bir olumsuzluk olmuyor.”
Ve on yargıları yıkan hikayesiyle bircok oğrencisinin hayata bakışını değiştiren Menderes Oğretmen, hala birilerinin yaşamını aydınlatmaya devam ediyor…
Oğrencilerine once hayatı oğretmeye calışan Menderes Oğretmen, akıllı tahta ve gorme engellilerin kullandığı alfabe sayesinde ders verirken zorlanmadığını soyluyor. Oğrencilerine oğretmenliğin yanı sıra, arkadaşlık ediyor; ders aralarında onlarla dışarı cıkıp voleybol oynuyor… Onun hikayesi, herkese ders olacak nitelikte. Cunku insan istedikten sonra hicbir konuda engel tanımıyor; ama bir diğer yandan da engelleri kendisi yaratıyor…
Yararlanılan Kaynak: Hurriyet