Başarılı insanlar kazanımlarını her şeyden de ote hayallerine borclu. İnanmak işin başarı kısmının buyuk bir kısmını karşılıyor. 35 yaşındaki genc kadın girişimci Yeliz ’in hikayesinde de bunu gorebiliyoruz. Daha once tarım ve hayvancılıkla ilgili hicbir calışması yahut kişisel bir bilgisi olmamış. Kız kardeşinin “yapabilirsin” demesi uzerine ucunda odul olan bir programa katıldı, 10 gunde oğrendiği bilgilerle atıl araziye lavanta ekti ve birinciliğe ulaştı. Başarmanın zor olmadığını gozler onune seren başarılı girişimcimiz Yeliz, calışmasını aldığı odulle sınırlandırmıyor. O artık lavanta ekimini daha fazla buyutup başarısının uzerine katbekat fazlasını koymak istiyor.
35 yaşında, 2 cocuk annesi genc girişimci Yeliz Tok “Tarımda Genc Kadınlar Gucleniyor” programını gorduğunde katılmak istedi.
Gorduğu bu programa kadar, tarım ve hayvancılık adına hicbir calışması olmayan Yeliz ’e Ziraat Muhendisi kız kardeşi Ciğdem katılması konusunda destek oldu.
Kız kardeşinin desteğiyle programa katılan Yeliz 10 gunluk eğitim aldı.
10 gunluk eğitimin sonunda proje uretmesi beklenen Yeliz, kayın babasının 5 donumluk arsasına lavanta ekmeye karar verdi.
“Lavanta Kokulu Kelebekler” adını verdiği proje bakanlık tarafından başarılı bulundu ve Yeliz birinci secilerek 40 bin TL ’lik odule layık goruldu.
Genc girişimcinin başarısı bununla da sınırlı kalmadı. Aldığı odulu de benzer bir şekilde kullanarak, atıl durumdaki arsayı değerlendirerek lavanta ekimine daha fazla alan ayırdı.
Lavantaları gunden gune buyuyen Yeliz; Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Muduru Muhammet Ali Tekin, Seyhan Kaymakamı Şenol Bozacıoğlu, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve vatandaşların katılımı ile hasat toreni gercekleştirdi.
Torende konuşma yapan Adana Valisi Mahmut Demirtaş, kadınların bu tur girişimlerinin onemine dikkat cekti;
“Kızlarımıza guveneceğiz, oğullarımıza sağladığımız imkanı onlara da sağlayacağız. Adana ’nın artık katma değeri yuksek urunler uretmesi lazım. Boylelikle hem ulke ekonomisine hem de Adana ekonomisine ciddi katkılarımız olacak”
Hazırladığı projenin kendisine birincilik getireceğini beklemediğini ifade eden Yeliz, mutluluğunu şu sozlerle aktardı;
“Hayatımda tarım ve hayvancılıkla hicbir şekilde ilgilenmedim. Kız kardeşimin teşvikiyle programa katıldım. Proje hazırlamamızı istediler. Ben de hicbir bilgim olmadığı icin ne yapabilirim diye duşundum. Cicekleri seviyorum. Bununla ilgili araştırma yaptım. Kayın babama ait atıl durumda olan araziyi de değerlendireyim diye araştırmaya girdim ve lavantanın bu topraklara uygun olduğunu gordum. Neden bizim bolgemizde de olmasın diye projeyi hazırladım. Adana birinciliğini duşunmezken bile Turkiye birinciliği odulu alıp projeyi hayata gecirdim.”
İnsanların ekonomik getirisi olacak urunler uretmesi ısrarına rağmen hayallerinin peşinden giden Yeliz, herkesin hayallerinin peşinden gitmesi gerektiğini şu sozlerle aktardı;
“İlk başta koyumdeki insanlardan “Neden cilek ve bamya ekmiyorsun da cicek ekiyorsun, ne kazanabileceksin?” şeklinde tepkiler aldım. Fakat kimseyi dinlemeyip, hayalimi gercekleştirmeye karar verdim.”
Kazandığı birincilik ve başarısının oneminin buyukluğunu fark eden genc girişimci lavanta ekim alanını daha da buyutup sektore katkı sağlamayı hedefliyor.
Kaynak; 1